Επετειακός Σεπτέμβρης για τα Αμερικανικά Μπαλέτα Alvin Ailey

Επετειακός Σεπτέμβρης για τα Αμερικανικά Μπαλέτα Alvin Ailey

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα 50 χρόνια θριάμβων έκλεισαν τα διεθνούς φήμης Αμερικανικά Μπαλέτα Alvin Ailey, αφότου ο πρωτοπόρος χορευτής Alvin με μια ομάδα νέων Αφρο-αμερικανών μοντέρνων χορευτών, σε μια παράσταση στη Νέα Υόρκη, το 1958, άλλαξαν για πάντα την αντίληψη για τον χορό στην Αμερική. Ο δε Alvin Ailey, με τα μπαλέτα του, αναδείχθηκε σε σημαντικό πολιτιστικό πρέσβη της Αμερικής στον κόσμο!

Δεν τα λέμε εμείς αυτά, τα έχουν γράψει διάσημοι κριτικοί χορού και αρθρογράφοι στις έγκυρες μεγάλης κυκλοφορίας αμερικανικές εφημερίδες. Κι αυτό που μετράει είναι ότι ο χρόνος δεν άλλαξε σε τίποτα την εικόνα και τον θρύλο των μπαλέτων χορού. Οι συνεργάτες του συνεχίζουν με την Judith Jamison, καλλιτεχνική διευθύντρια που την έχρισε λίγο πριν πεθάνει τον Δεκέμβριο του 1989, ο ίδιος ο Αlvin.

«Τα Alvin Ailey Αμερικανικά Μπαλέτα εξακολουθούν να είναι δημοφιλή, χωρίς να είναι pop και θρυλικά χωρίς να είναι παλιωμένα», έγραψαν οι εφημερίδες του Πεκίνου στην εκεί θριαμβευτική περιοδεία τους το 2007. Αλλά και το ελληνικό κοινό έχει αγαπήσει το χορευτικό συγκρότημα, αφότου, πριν από 30 χρόνια, στις 4 Σεπτεμβρίου 1979 έδωσαν εδώ την πρώτη τους παράσταση, στο Ηρώδειο. Γι’ αυτό είναι ο φετινός Σεπτέμβριος μήνας επετείων, τόσο για τους Αμερικανούς με τον κύκλο των 50 χρόνων, όσο και για το αθηναϊκό κοινό που θα γιορτάσει τα 30χρονα γνωριμίας και θαυμασμού για τις χορευτικές ικανότητες των μπαλέτων, που θα εμφανισθούν και πάλι, αυτή τη φορά στη σκηνή της Αίθουσας Αλεξάνδρας Τριάντη, στο Μέγαρο Μουσικής, σε τρεις παραστάσεις, με δύο εναλλασσόμενα προγράμματα την Πέμπτη 24, Παρασκευή 25 και Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου.

Οι Ομπάμα χειροκροτούν…

Χαρακτηριστικό της σημασίας που έχουν για την αφρο-αμερικανική κουλτούρα χορού τα Μπαλέτα Alvin Ailey είναι ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, με τη σύζυγό του Μισέλ και τις κόρες τους Σάσα και Μάλια, παρακολούθησαν την παράσταση των Μπαλέτων Alvin Ailey στο Κένεντι Σέντερ, στην Ουάσιγκτον, τον Φεβρουάριο του 2009. Η υποδοχή που έγινε στην προεδρική οικογένεια από το κοινό στο κατάμεστο και αυστηρά φρουρούμενο θέατρο, ήταν «εκστατική». Ο ίδιος ο πρόεδρος Ομπάμα, όρθιος, χειροκρότησε τους χορευτές και όλο το θέατρο ακολούθησε το παράδειγμά του. Μετά την παράσταση η οικογένεια έδωσε συγχαρητήρια στην Judith Jamison, που συνεχίζει την παράδοση της τελειότητας.

Αφού πήγαν οι Ομπάμα, πρέπει να μη λείψουμε κι εμείς, ειδικά εφόσον οι παραστάσεις στην Αθήνα τελούν υπό την αιγίδα του ελληνο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για τους σκοπούς των Special Olympics Hellas. Το 2011 οργανώνονται για πρώτη φορά στην Αθήνα οι Παγκόσμιοι Θερινοί Αγώνες Special Olympics με πρόεδρο της διοργανωτικής επιτροπής την κ. Γιάννα Δεσποτοπούλου, πρόεδρο του ελληνικού τμήματος.

Στις 4 Οκτωβρίου, ημέρα των εκλογών, έρχεται – επίσκεψη προκαθορισμένη πριν κηρυχθούν οι πρόωρες εκλογές στην Αθήνα, όπου θα παραμείνει ώς τις 9 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος των International Special Olympics, dr Tim Shriver, γιος της ιδρύτριας Eunice Kennedy – Shriver. Συνοδεύεται από ομάδα 30 στελεχών για να δουν την εξέλιξη και πορεία της όλης διοργάνωσης. Η εξασφαλισμένη μεγάλη επιτυχία των Μπαλέτων Alvin Ailey θα είναι από τα ευχάριστα νέα που έχει η κ. Δεσποτοπούλου να του πει, μαζί με τη συμπαράσταση που είχε από κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση και από το ελληνικό κοινό η οργάνωση των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics της Αθήνας.

Για τους αναγνώστες της στήλης και θαυμαστές των εξαίρετων Μπαλέτων Alvin Ailey, δίνουμε τη φωτογραφία του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και της γυναίκας του Μισέλ στην παράσταση των Μπαλέτων Alvin Ailey στο Κένεντι Σέντερ, στην Ουάσιγκτον. Από το βελούδινο κόκκινο θεωρείο με τον προεδρικό θυρεό, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαιρετάει τους χορευτές που υποκλίνονται στη σκηνή, ενώ η Μισέλ χειροκροτεί. Σειρά μας τώρα να τιμήσουμε επέτειο και σκοπό στο Μέγαρο, χωρίς φόβο βροχής!

ΥΓ.: Ας σημειωθεί πως για να τιμήσει το Alvin Ailey American Dance Theater, ο πρέσβης των ΗΠΑ Daniel V. Speckhard και η dr Anne Speckhard δίνουν δεξίωση την άλλη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, από τις 7 ώς τις 8.30 μ.μ. στην πρεσβευτική κατοικία της Παναγή Κυριακού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή