Αποχαιρετισμός στη Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου – Καρόρη

Αποχαιρετισμός στη Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου – Καρόρη

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερχόταν κρατώντας ένα μπουκετάκι αρμπαρόριζα δεμένη με μεταξωτό φιόγκο, για να φέρει αυτοπροσώπως τις πληροφορίες, τις ειδήσεις της στην εποχή του fax και του e-mail, του κινητού τηλεφώνου. Πίστευε στην προσωπική επαφή και είχε δίκιο, γιατί ποιος μπορούσε να αντισταθεί στο γαλανό βλέμμα της, στο χαμόγελό της, όταν εμφανιζόταν στο γραφείο της «Κ» και έλεγε, με τη γνωστή από ραδιόφωνο και τηλεόραση φωνή της, «Δύο λεπτά να σε απασχολήσω, όχι για μένα, για τα παιδιά!». Τα παιδιά, οι νέοι και η μουσική ήταν ο κόσμος της Φραγκίσκης Ψαχαροπούλου – Καρόρη που έζησε μια ζωή πλούσια σε πολιτιστική δημιουργία και που, χθες, του Σταυρού, κηδεύτηκε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών με άνθη του φθινοπώρου να τη συνοδεύουν στο ταξίδι, όχι μουσικό, όπως πάμπολλα μας έχει κάνει η ίδια, αλλά σε έναν κόσμο που την περίμενε από καιρό ο αγαπημένος αδελφός της Νίκος Ψαχαρόπουλος, καθηγητής στο Julliard και σκηνοθέτης θεάτρου αλλά και όλοι οι μεγάλοι του λόγου, της ποίησης, του θεάτρου και ραδιοφώνου, συνάδελφοι στη μακρά επιτυχημένη καριέρα της στο ελληνικό ραδιόφωνο και στην κρατική τηλεόραση.

Γεννημένη στην Αθήνα, με καταγωγή από τη Σίφνο, μπήκε στον κόσμο της μουσικής από 4 χρόνων, πιάνο με τον Σκόκο και ανώτερα θεωρητικά με τον Βαβαγιάννη, τον Κυδωνιάτη, τον Γιάννη Α. Παπαϊωάννου, τον Φαραντάτο στην Ελλάδα, με τη Μαργκερίτ Λονγκ στο Παρίσι, τον Καρλ Ορφ και την Πολυξένη Ματέι στο Σάλτσμπουργκ.

Το ραδιόφωνο την κέρδισε από πολύ νέα. Ως παραγωγός μουσικών εκπομπών και προγραμμάτων γνώρισε προσωπικότητες των Γραμμάτων και της Τέχνης που πέρασαν ως γενικοί διευθυντές και συνεργάτες, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Μάριος Πλωρίτης, ο Χριστόδουλος Τσιγάντες, ο Πύρρος Σπυρομήλιος, ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ο Γιάννης Λάμψας, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης. Μετά τη μεταπολίτευση στρατεύθηκε στην τηλεόραση. Παρουσίασε τη «Μουσική Ανθολογία», κύκλο εκπομπών σοβαρής μουσικής, και τον «Κόσμο της μουσικής», σειρά εκπομπών για το νεανικό κοινό και που έδωσε την ευκαιρία σε νεαρούς μουσικούς να εμφανιστούν στην τηλεόραση, όπως ο Δημήτρης Σγούρος, ο Λεωνίδας Καβάκος, η Ελενα Παπανδρέου, ο Γιάννης Γεωργιάδης, ο Γιώργος Λαζαρίδης, η Σόνια Θεοδωρίδου, ο Διονύσης Μαλλούχος, ο Στέφανος Κορκολής, που η μετέπειτα σταδιοδρομία τους απέδειξε πόσο ήξερε να αναγνωρίζει ταλέντο και συνέπεια η Φραγκίσκη.

Είναι εκείνη που στήριξε την Ορχήστρα της Μεσογείου και την Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας από την πρώτη χρονιά που η Ελλάδα συμμετείχε στους διαγωνισμούς ως μέλος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Ηταν τότε που τη γνωρίσαμε από κοντά και η στήλη την παρακολούθησε στη νέα της δημιουργία, την ίδρυση και στελέχωση του σωματείου «Οι Φίλοι του Νησιού και της Θάλασσας», με δημιουργία εργαστηρίων μουσικής και διοργάνωση συναυλιών στα νησιά μας. Παράλληλα, οργάνωσε εκθέσεις παιδικής ζωγραφικής στην Αθήνα, με συνεργάτες τον Παναγιώτη Τέτση και την πιστή της μαθήτρια και κατόπιν συνάδελφο στο ραδιόφωνο, Ελλη Σολομωνίδη, σε πνευματικά κέντρα της περιφέρειας και στα νησιά Κέρκυρα, Χίο, Μυτιλήνη, Σέριφο και στην ιδιαίτερη πατρίδα της τη Σίφνο.

Από τον τόσο αγαπητό κόσμο της μουσικής, της δημιουργίας, η Φραγκίσκη τον τελευταίο καιρό είχε απομακρυνθεί για λόγους υγείας, έχοντας πάντα δίπλα της τον αγαπημένο της σύζυγο κ. Μίμη Καρόρη, την κόρη της Τζουλιέττα, που συνεχίζει τη μουσική παράδοση από το Τρίτο Πρόγραμμα και την εγγονή της Ηλέκτρα. Στη μουσική της προσφορά, που είναι μεγάλη, ένα κλωνάκι αρμπαρόριζα από Νίκο Βατόπουλο, Ελένη Μπίστικα, Ελλη Σολομωνίδη…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή