49 χρόνια πρίν… 16.IX.1960

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΓΚΟ: Λονδίνον, 15. – Το ζήτημα τού Κογκό εξειλίχθη σήμερον εις κύριον θέμα διενέξεως μεταξύ Ηνωμ. Πολιτειών και Ρωσίας και ο Αμερικανός αντιπρόσωπος εις το Συμβούλιον Ασφαλείας προέβη εις συντριπτικήν καταγγελίαν τών προθέσεων τού κομμουνισμού, ο οποίος επιζητεί να υποσκάψη το κύρος τού ΟΗΕ διά να επιτύχη τους σκοπούς του εις την Αφρικήν. Η συζήτησις εις το Συμβούλιον Ασφαλείας προβλέπεται μακρά, αλλά θεωρείται βέβαιον ότι θα εγκριθή η κατατεθείσα σήμερον αμερικανική πρότασις. Εις το Κογκό η κατάστασις εξακολουθεί να παρουσιάζη εκπλήξεις και εναλλαγάς. Ούτω σήμερον οι Κογκολέζοι οι οποίοι εχαιρέτων άλλοτε τον κ. Λουμούμπα ως «σωτήρα», εζήτουν τουναντίον τον θάνατόν του. Και ο κ. Λουμούμπα διεσώθη από το λυντσάρισμα εις το στρατόπεδον τού κογκολεζικού στρατού μόνον από την επέμβασιν ανδρών τής Γκάνα, τής διεθνούς δυνάμεως, και κατά περίεργον τρόπον, ανδρών του συνταγματάρχου Μομπούτου, την σύλληψιν τού οποίου είχε διατάξει προηγουμένως ο κ. Λουμούμπα. Ο κ. Μομπούτου παρουσιάζεται αυτήν την στιγμήν ως ο μόνος σταθερός παράγων εις το Κογκό, έχων υπό τον έλεγχόν του τον στρατόν, ενώ ο κ. Λουμούμπα αναμένεται ότι θα συνεχίση τον πολιτικόν του αγώνα. Αι πληροφορίαι διά τάς εξεγέρσεις εις διάφορα σημεία τής Κατάγκα είναι συγκεχυμέναι όπως και διά την εισβολήν αποσπασμάτων τής κεντρικής Κυβερνήσεως παρά τάς διαταγάς περί παύσεως τού πυρός.

ΡΟΝΤΗΡΗΣ: Σήμερον το βράδυ θα γίνη εις το Ωδείον τού Ηρώδου δοκιμή τής τραγωδίας τού Σοφοκλέους «Ηλέκτρα», την οποίαν θα παρουσιάση εκεί αύριον το βράδυ ο θίασος τού «Πειραϊκού Θεάτρου». Το έργον θα παιχθή ως ακριβώς εδόθη και κατά τάς παραστάσεις που ο θίασος έδωκε κατά την περιοδείαν ανά την ύπαιθρον Ελλάδα. Εις την αυριανήν επίσημον «πρώτην» τού έργου τού Σοφοκλέους εις το Ηρώδειον προσεκλήθησαν μέλη τής Κυβερνήσεως, τού Διπλωματικού Σώματος, ο δήμαρχος και τα μέλη τού Δημοτικού Συμβουλίου.

ΜΠΑΝΤΑ ΤΟΥ ΣΤΟΛΟΥ: Η 17μελής μπάντα τού αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Ατρόμητος», το οποίον κατέπλευσεν εις τον όρμον τού Φαλήρου διά τριήμερον επίσκεψιν, ομού μετά τού καταδρομικού «Καμπέρα» και άλλων πλοίων, θα παίξη σήμερον και αύριον το βράδυ από τας 8-11 μ.μ. εις την «Γιορτήν τού Κρασιού» (τουριστικόν περίπτερον) κατόπιν προσκλήσεως τής «Περιηγητικής Λέσχης». Η μπάντα, η οποία εκτός από την μουσικήν τζαζ παίζει και ποικίλην στατιωτικήν και χορευτικήν μουσικήν, θα παιανίση αύριον Σάββατον εις την πλατείαν Συντάγματος, την 7ην εσπερινήν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή