Μετά την απαγόρευση των δημοσκοπήσεων

Μετά την απαγόρευση των δημοσκοπήσεων

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι από σήμερα δεν πρέπει να τα ξέρουμε όλα για τις εκλογές. Συσκοτίζει την ενημέρωση, όχι επειδή η ίδια προσδοκά οφέλη -Θεός φυλάξοι! Ποιος πολιτικός σκέφτηκε ποτέ το δικό του όφελος; -, αλλά για το δικό μας καλό. Δεν θέλει, λέει, να επηρεαστούμε και να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα μαγεμένοι από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να διαφυλάξει και την πνευματική μας ηρεμία και μαζί με τη δική της ψυχική ηρεμία, που ταραζόταν από τις δημοσιεύσεις των δημοσκοπήσεων. Ετσι, όλοι όσοι μάθαμε αυτή την εβδομάδα ότι το ΠΑΣΟΚ εκλέγεται αυτοδύναμο στη Βουλή πρέπει να πάμε στις κάλπες με αυτήν την εντύπωση. Ή, αντιθέτως με τις εντυπώσεις που θα δημιουργούν τις επόμενες μέρες τα ποικιλόχρωμα παπαγαλάκια.

Για δύο εβδομάδες, η ψαλίδα της διαφοράς των δύο μεγαλύτερων κομμάτων θα ανοιγοκλείνει, ανάλογα με τις τελευταίες φήμες που θα κυκλοφορούν. Στην πραγματικότητα, έχει να γίνει «του χρηματιστηρίου» στην ενημέρωση. Οπως στο παρελθόν διάφοροι ρωτούσαν «έχεις κανένα καλό χαρτί;», έτσι και τώρα, θα ίπτανται απορίες του στυλ «έχεις κανένα καλό νούμερο;». Διάφοροι καλοθελητές θα πετούν διάφορα νούμερα και διάφορα νούμερα θα πετούν αριθμούς που έμαθαν από τον θυρωρό του μπατζανάκη του τάδε μεγαλοδημοσιογράφου, ο οποίος «μόλις χθες μίλησε με τον δημοσκόπο του καναλιού στο οποίο εργάζεται». Πιθανότατα να θυμηθούμε τις αλήστου μνήμης ημέρες του 2004, τότε που το Σάββατο, παραμονή των εκλογών, ακόμη και νεοδημοκράτες είχαν πιστέψει ότι η διαφορά είχε φτάσει στη μισή μονάδα κι απέμενε ένα «ντου» του ΠΑΣΟΚ («μπλιτσκρίκ», στο λόγιο λεξιλόγιο της εποχής) για να πετύχει την τέταρτη κατά σειρά νίκη. Φέτος, όμως, υπάρχει μια χαραμάδα στην ενημέρωση. Λέγεται Διαδίκτυο και λειτουργεί όπως λειτούργησε η τυπογραφία στην εποχή της Ιεράς Εξέτασης. Θα δημοσιεύει τα αιρετικά για την ανόητη ελληνική νομοθεσία νούμερα. Το προνόμιο της πληροφόρησης που είχαν παλαιότερα κάποιοι πολιτικοί, επιχειρηματίες και μεγαλοστελέχη του δημοσιογραφικού χώρου διαχέεται προς τα κάτω από μια τεχνολογία που αποκεντρώνει τη ροή της πληροφόρησης και γι’ αυτό την κάνει πιο δημοκρατική. Οσο περισσότερα κανάλια υπάρχουν, τόσο δυσκολότερο είναι να ελεγχθεί η πληροφορία. Θα κυκλοφορήσει, είτε το θέλει οποιαδήποτε κυβέρνηση είτε όχι…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή