Εις αναζήτηση ελπίδος

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να διασπείρει αβάσιμες ελπίδες στην προεκλογική περίοδο, όπως καθημερινώς καταγγέλλει η κυβέρνηση, αλλά η Ν. Δ. έχει αφαιρέσει κάθε ελπιδοφόρο μήνυμα από την εκστρατεία της. Το γεγονός δεν είναι ασφαλώς καινοφανές, αλλά όσες φορές κατίσχυσαν παρόμοιες προσεγγίσεις, το αποτέλεσμα υπήρξε καταστροφικό.

Το 1964, η ΕΡΕ προσπάθησε να αποτρέψει την άνοδο της Ενώσεως Κέντρου στην εξουσία, προβάλλοντας ως επιχείρημα την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος στο ελάχιστο διάστημα που ο Γεώργιος Παπανδρέου είχε ασκήσει την εξουσία από το φθινόπωρο του προηγουμένου έτους. Το εύρημα των επικοινωνιολόγων της εποχής, μία χάρτινη τυπωμένη δραχμή στους δρόμους των μεγαλουπόλεων με το σύνθημα «αυτή η δραχμή είναι δική σου» μπορεί να θεωρήθηκε ιδιοφυές. Τελικώς, όμως, η Ε. Κ. εξασφάλισε 52,72% και η ΕΡΕ 35,26%.

Το 1981, με την Ελλάδα να έχει ενταχθεί στην ΕΟΚ, προβαλλόταν εκ νέου το φάσμα της οικονομικής καταστροφής εάν ο Ανδρέας Παπανδρέου κατακτούσε την εξουσία. Ο Ευάγγελος Αβέρωφ με άρθρα του στην «Ακρόπολη» λίγο-πολύ προέβλεπε περίπου ανατροπή του αστικού συστήματος εάν το ΠΑΣΟΚ ανήρχετο στην εξουσία. Ματαίως. Ο Ανδρέας Παπανδρέου εξασφάλισε 48,07% και η Ν. Δ. το 35,86%.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι οραματίζεται να μετατρέψει την Ελλάδα σε Δανία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Είθε για το καλό όλων μας. Αλλά το βέβαιο είναι ότι οι Ελληνες πολίτες δεν έχουν μετασχηματισθεί ακόμη σε Δανούς, ώστε πριν ρίξουν την ψήφο τους στην κάλπη να εκπονήσουν μελέτη «οικονομοτεχνική» και να αποφασίσουν ποιο από τα δύο κόμματα εξουσίας προσεγγίζει το θέμα με τη μεγαλύτερη επιστημονική πληρότητα. Οι εκλογές στην Ελλάδα κερδίζονται με μονολεκτικά συνθήματα. Ο Γεώργιος Παπανδρέου με το σύνθημα «Δημοκρατία», ωσάν η Ελλάς του ’60 να ήταν στυγνή δικτατορία. Ο Ανδρέας Παπανδρέου με το δάνειο σύνθημα «Αλλαγή». Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν επινόησε σύνθημα, επέλεξε τον δρόμο της αιωνίου επιστροφής, υποσχόμενος ανατροπές τύπου 1981, προσαρμοσμένες στα σημερινά δεδομένα. Παρωχημένες πρακτικές μπορεί να πει κανείς. Αλλά ο κόσμος σε περιόδους κρίσεως καταφεύγει σε αναμνήσεις ή σε μύθους. Χρυσό ήταν το πρώτο γένος των ανθρώπων που έπλασαν οι θεοί, αποφαινόταν ο Ησίοδος.

Ο πρόεδρος της Ν. Δ. κ. Κώστας Καραμανλής δίδει έναν σκληρότατο αγώνα. Το ίδιο και οι βουλευτές της συντηρητικής παράταξης, ανεξαρτήτως εάν διαφωνούσαν με τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών με κυβερνητική πρωτοβουλία. Λόγοι αυτοσυντήρησης επιβάλλουν μία τέτοια συμπεριφορά.

Το προεκλογικό μήνυμα της Ν. Δ. απεικονίζει τη φαιά πραγματικότητα· το κύριο επιχείρημα είναι ότι εάν νικητής των εκλογών αναδειχθεί ο κ. Παπανδρέου, το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό. Βάσιμες οι ανησυχίες για το δημόσιο χρέος, για τη χαμηλή παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας. Αλλά η χώρα διέρχεται προεκλογική περίοδο, δεν παρακολουθεί συνέδριο οικονομολόγων. Οι Ελληνες ψηφοφόροι αναζητούν ελπίδα κι αυτή έχει εξοβελισθεί από το προεκλογικό λεξιλόγιο της Ν. Δ. Απομένουν μόλις δύο εβδομάδες από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή