Τι γράφει ο ξένος Τύπος

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕWSWΕΕΚ

Η Ρωσία

Ο πραγματικός φόβος των Ευρωπαίων είναι η Ρωσία. Οι Πολωνοί και οι Τσέχοι ανησυχούν ότι οι ΗΠΑ μαλακώνουν στη στάση τους, επιτρέποντας έτσι στη Μόσχα να ανανεώσει την επιρροή της προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Η Ρωσία αποκάλεσε την αμερικανική αμυντική ασπίδα τροχοπέδη στη συνεργασία με την Ουάσιγκτον. Αλλά το να συνεχίζει η Ουάσιγκτον με μια κακή πολιτική επειδή απλώς δεν αρέσει στους Ρώσους δεν είναι βολική βάση για την αμερικανική στρατηγική. Γιατί η Ρωσία να γίνει τώρα περισσότερο χρήσιμη στο θέμα του Ιράν; Στο κάτω κάτω δεν βιάζεται, όσο οι ΗΠΑ. Τυχόν αντιπαράθεση μεταξύ της Αμερικής και του Ιράν θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου – κακό για τις ΗΠΑ και την Κίνα, αλλά καλό για τη Μόσχα. Τυχόν στρατιωτικό πλήγμα θα μπορούσε προφανώς να οδηγήσει σε αντίποινα του Ιράν στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, κρατώντας τις αμερικανικές δυνάμεις εγκλωβισμένες. Πάντως, πολύ πρόσφατα, ο Ρώσος πρόεδρος Μεντβέντεφ δήλωσε σε υψηλούς τόνους ότι η Τεχεράνη πρέπει να συνεργαστεί με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και επανέλαβε την αντίθεση της Μόσχας στο πυρηνικό πρόγραμμα.

ΤΗΕ ΙΝDΕΡΕΝDΕΝΤ

Γερμανικές εκλογές

Το πραγματικό ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί στις εκλογές της Κυριακής στη Γερμανία είναι ποιοι θα μετάσχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό. Η Μέρκελ ευνοεί συμμαχία με τους Ελεύθερους Δημοκράτες, οι οποίοι στηρίζουν την ελεύθερη αγορά. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες είναι παραδοσιακοί εταίροι των Χριστιανοδημοκρατών. Με την άποψη της κ. Μέρκελ συμφωνεί και ο μειλίχιος ηγέτης τους Γκ. Βεστερβέλλε. Στις δημοσκοπήσεις, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες πραγματοποίησαν μικρά και σταθερά βήματα. Οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι σοσιαλδημοκράτες. Με εκλογικούς όρους, τα χρόνια των Σοσιαλδημοκρατών στον κυβερνητικό συνασπισμό ήταν κάτι σαν υποχρέωση. Για την Αγκελα Μέρκελ ένας νέος «μεγάλος συνασπισμός» είναι δεύτερη επιλογή, αν ληφθούν υπ’ όψιν οι υποχωρήσεις στις οποίες προέβη κατά την τετραετία. Προς το παρόν φαίνεται ότι η Μέρκελ έχει αγκαλιάσει το στυλ ενός παλιομοδίτικου χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, ενώ το φλερτ με τους Ελεύθερους Δημοκράτες θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως φιλοδοξία μιας Γερμανίας που θα ξαναγίνει η μεγάλη οικονομική δύναμη.

FΙΝΑΝCΙΑL ΤΙΜΕS

Το σχέδιο Μπάουκους

Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν μπορεί πλέον να κατηγορηθεί ότι περιστρέφεται σιωπηλά γύρω από τη συζήτηση για το σύστημα περίθαλψης των Αμερικανών. Μετά την πρόσφατη ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου, γεγονός που προκάλεσε χρήσιμες αναταράξεις στις δημοσκοπήσεις, ο Ομπάμα ξεκίνησε περιοδεία προκειμένου να στηρίξει το πρόγραμμά του. Μήπως όμως άφησε πολύτιμο χρόνο να περάσει;

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία. Η δημοτικότητα του Ομπάμα μπορεί να υπέστη καθίζηση, αλλά οι ψηφοφόροι εμπιστεύονται το Κογκρέσο και το αυτό διατηρεί την εξουσία στα χέρια του. Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι αυτός που θα πρέπει να πάρει τα πράγματα στα χέρια του και να παρουσιάσει σχέδιο. Η πρόταση, η οποία έγινε γνωστή την περασμένη εβδομάδα από την οικονομική επιτροπή της Γερουσίας, με πρόεδρο τον Μαξ Μπάουκους έχει ενδιαφέρον. Είναι λιγότερο ακριβή από τα αντίστοιχα νομοσχέδια των αντιπάλων του, λαμβάνει υπ’ όψιν της τις κυβερνητικές δαπάνες και απορρίπτει τη «δημόσια εκδοχή» – την κυβερνητική πρόταση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα με την εγγύηση του Δημοσίου.

LΙΒΕRΑΤΙΟΝ

Το όνειρο του Ομπάμα

Ο τελευταίος Τεντ Κένεντι είχε δηλώσει ότι ο άνθρωπος ο οποίος θα μεταρρυθμίσει το σύστημα υγείας των ΗΠΑ θα επανακαθορίσει το έθνος. Με το να αναδείξει σε βασική προτεραιότητά του τη βελτίωση του συστήματος υγείας, ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκίνησε μια βαθιά πολιτική σύγκρουση με το Κογκρέσο. Ο νέος πρόεδρος δοκιμάζει τις ικανότητές του να φέρει σε πέρας τη σημαντικότερη προεκλογική δέσμευση για μια νέα Αμερική: μια Αμερική λιγότερο ατομιστική και περισσότερο συλλογική. Πριν από τον Ομπάμα, το ανάστημα πολλών πολιτικών καταρρακώθηκε με αφορμή το σύστημα υγείας, κυρίως δε η Χίλαρι Κλίντον. Η υστερική φύση των συζητήσεων δείχνει πόσο δύσκολο είναι να πειστεί το κομμάτι εκείνο των Αμερικανών για τους οποίους ο όρος «δημόσια υγεία» είναι συνώνυμος με επίθεση στις ελευθερίες. Στην πραγματικότητα, το σημερινό σύστημα υγείας είναι μια ανωμαλία υψηλού κόστους, καθώς αφήνει ανασφάλιστους 48 εκατ. Αμερικανούς πολίτες. Τον Αύγουστο, ο Ομπάμα μίλησε για «ηθική υποχρέωση». Θα χρειαστεί όμως να πείσει το Κογκρέσο ότι η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία. Αν χάσει τη μάχη, θα έχει καταστρέψει το όνειρό του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή