Τι γράφει ο ξένος Τύπος

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

THE WASHINGTON ΡΟSΤ

Υπαναχωρεί ο Ομπάμα;

Ο πρόεδρος Ομπάμα περιέγραψε σε βαρυσήμαντη ομιλία του τη συνολική νέα στρατηγική για το Αφγανιστάν. Βάσει της στρατηγικής αυτής, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εμπόδιζαν την επιστροφή των Ταλιμπάν στην κυβέρνηση του Αφγανιστάν και θα ενίσχυαν τις στρατιωτικές, πολιτικές και οικονομικές δομές της χώρας. Είχαμε τότε υποστηρίξει το συμπέρασμα του προέδρου ότι αυτοί οι στόχοι θα πρέπει να επιτευχθούν προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα επίθεση της Αλ Κάιντα και των φανατικών υποστηρικτών της εναντίον των ΗΠΑ. Κατά συνέπεια με έκπληξη ακούσαμε τον πρόεδρο Ομπάμα να αφήνει να εννοηθεί σε σειρά τηλεοπτικών συνεντεύξεων ότι δεν είναι πλέον σίγουρος για τη στρατηγική αυτή. Οι αμφιβολίες που εκφράζει ο πρόεδρος διατυπώνονται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς έχει μόλις λάβει την έκθεση του διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγού Στάνλεϊ Μακ Κρίσταλ, τον οποίο ο ίδιος διόρισε, σύμφωνα με την οποία οι συμμαχικές δυνάμεις κινδυνεύουν να χάσουν τον πόλεμο αν δεν επιχειρήσουν πιο αποτελεσματικά να πιέσουν την αφγανική κυβέρνηση και το στρατό να προστατεύσουν τον τοπικό πληθυσμό από τους ενόπλους.

DΕR SΡΙΕGΕL

Ο μεγάλος συνασπισμός

Φθάνει πια. Αρκετά. Ο μεγάλος συνασπισμός της συντηρητικής Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης της Ανγκελα Μέρκελ και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ δεν πρέπει να συνεχίσει να κυβερνά τη Γερμανία. Θα πρέπει να περάσει στις σελίδες των βιβλίων ιστορίας, και θα πρέπει να αναφέρεται μόνο για τα όσα προσέφερε κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Αλλά, δεν είναι δυνατόν να του δώσουμε δεύτερη ευκαιρία. Η εναλλακτική λύση θα πρέπει να είναι «κόκκινη κόκκινη», η συνεργασία του, αριστερών αποκλίσεων, Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος με το ακροαριστερό Αριστερό Κόμμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα δύο αυτά κόμματα θα πρέπει να κυβερνήσουν μαζί άμεσα. Σημαίνει απλώς ότι θα ήταν μια καλή ιδέα αν επιχειρούσαν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους, ώστε να λειτουργήσει στη Γερμανία το πεντακομματικό σύστημα. Η λύση του μεγάλου συνασπισμού δεν θα λειτουργήσει, διότι σε περίπτωση που καταλήξουμε πάλι σε αυτή, η δημοκρατία κινδυνεύει να εκτροχιαστεί, καθώς θα μετατραπεί σε καρτέλ των δύο μεγάλων κομμάτων.

LΕ FΙGΑRΟ

Η μούσα του Ζισκάρ

Η κυκλοφορία του ρομαντικού μυθιστορήματος του Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν στο οποίο περιγράφει τον παθιασμένο έρωτα μεταξύ μιας πριγκίπισσας του Κάρντιφ, της Πατρίτσια, η ομοιότητα της οποίας με την πριγκίπισσα Νταϊάνα είναι συγκλονιστική, και ενός προέδρου, ήταν βέβαιο ότι θα ξεσήκωνε σούσουρο και στις δύο πλευρές της Μάγχης. Οι αντιδράσεις στο Λονδίνο ήταν μέχρι και περιπαικτικός περίγελος. Ο βρετανικός Τύπος, πάντα έδειχνε μια προτίμηση στις πιπεράτες αποκαλύψεις που αφορούσαν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, αυτή τη φορά όμως κάνει λόγο για «φαντασιώσεις ενός γέρου που πάσχει από άνοια». Ομως εδώ δεν υπάρχουν περιθώρια αμφιβολίας. Η περιγραφή του παθιασμένου έρωτα, στη διάρκεια της δεκαετίας του ’80, μεταξύ ενός γηραιού προέδρου της Γαλλίας και μιας δυστυχισμένης πριγκίπισσας του Κάρντιφ οδηγεί αναμφίβολα στο συμπέρασμα ότι ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν είχε ερωτευθεί παράφορα την πριγκίπισσα Νταϊάνα. Κι αν δεν είναι έτσι, ποια μούσα ενέπνευσε τον πρώην Γάλλο πρόεδρο να περιγράψει μια τέτοια φαντασίωση;

ΤΗΕ ΙΝDΕΡΕΝDΕΝΤ

Γαλλικό ρομάντζο

(Ζητώντας συγγνώμη από τον Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν.) Ο πρόεδρος άναψε ένα Gauloise και κάρφωσε το βλέμμα του στην πανέμορφη Ουαλλή πριγκίπισσα με το αριστοκρατικό βλέμμα.

Οι αντιστάσεις του στη γοητεία της αποδείχθηκαν τόσο αποτελεσματικές όσο και η γραμμή Μαζινό. Οταν οι υπόλοιποι ηγέτες και διπλωμάτες ήπιαν και την τελευταία γουλιά του Μateus Rose του 1976 και άρχισαν να αποσύρονται, ο πρόεδρος και η πριγκίπισσα βρέθηκαν ο ένας στην αγκαλιά του άλλου.

Το ειδύλλιο είχε αρχίσει. «Τι καταπληκτική εφεύρεση το G6, το οποίο επιτρέπει σε δύο μοναχικές ψυχές σαν τις δικές μας να συναντηθούν», σκέφθηκε ο πρόεδρος, κοιτάζοντας τους φεγγαρολουσμένους κήπους του παλατιού.

Το ειδύλλιο όμως ήταν καταδικασμένο. Η πριγκίπισσα ενδιαφερόταν μόνο για τον εφήμερο κόσμο της ποπ, ενώ ο πρόεδρος ονειρευόταν ένα Σύνταγμα για την Ευρώπη. Οι καριέρες τους τούς οδήγησαν σε διαφορετικούς δρόμους, όμως κανείς από τους δύο δεν θα ξεχνούσε ποτέ την παράνομη σχέση τους…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή