Στην τελική ευθεία

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προεξοφλούσαν άνετη νίκη του ΠΑΣΟΚ οι διάφορες δημοσκοπήσεις, πριν και μετά την προκήρυξη προώρων εκλογών. Κατεβλήθη προσπάθεια συστηματική εξωραϊσμού του κ. Γιώργου Παπανδρέου και εν πολλοίς υπήρξε επιτυχής. Αλλά καθώς η χώρα εισέρχεται στην τελευταία εβδομάδα του προεκλογικού αγώνος και το δίλημμα ενώπιον της κάλπης καθίσταται πιεστικό, αρχίζουν πλέον να λειτουργούν αρχέγονες συμπεριφορές και ενδεχομένως καθαρότερη σκέψη, εάν υποτεθεί ότι η ελληνική πολιτική αντέχει στη βάσανο της λογικής.

Ο συντηρητικός ψηφοφόρος μπορεί να αισθάνεται βαθύτατη απογοήτευση από τη διαχείριση της εξουσίας την τελευταία διετία, που η Ν.Δ. κυβέρνησε τη χώρα. Αλλά διακατέχεται από υψηλό αίσθημα νομιμοφροσύνης προς την παράταξή του και οι ψηφοφόροι άρχισαν με βραδείς ρυθμούς να επανακάμπτουν. Εκόντες άκοντες ενδεχομένως, αλλά αυτό δεν έχει και τόση σημασία, στο πρακτικό επίπεδο.

Η επιρροή του ΛΑΟΣ στον συντηρητικό χώρο αρχίζει να μειώνεται και σε αυτό συνέτεινε ασφαλώς η μη επιτυχής παρουσία του κ. Γιώργου Καρατζαφέρη στην τηλεοπτική αναμέτρηση. Εάν η τάση αυτή συνεχισθεί έως την Κυριακή των εκλογών, οι απώλειες θα μειωθούν ακόμη περισσότερο.

Ενα από τα ανεξήγητα σφάλματα των κυβερνήσεων της Ν.Δ. ήταν ότι με την επιμονή της στον «μεσαίο χώρο» επέτρεψε τη διαρροή των συντηρητικών πολιτών προς το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη, παραγνωρίζοντας ότι ο περίφημος αυτός χώρος συγκροτείται από ευκαιριακούς ψηφοφόρους, που σπεύδουν να ενισχύσουν κατά περίπτωση το κόμμα το οποίο προηγείται. Εστάθη αρκετή μία αποτελεσματικότερη ενεργοποίηση των δυνάμεων εσωτερικής ασφαλείας ώστε να επαναπατρισθούν στη Ν.Δ. ψήφοι που είχαν κατευθυνθεί στον ΛΑΟΣ.

Το θετικό για τη Ν.Δ. είναι ότι ενώ αρχίζει σταδιακώς να αυξάνει την επιρροή της στους παραδοσιακούς της ψηφοφόρους, ο κ. Παπανδρέου αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ανακάμψεως πολιτικών δυνάμεων που τοποθετούνται αριστερότερα του ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από ένα δημόσιο εμφύλιο σπαραγμό, φαίνεται να έχει σχετικώς ανασυγκροτηθεί, ενώ παράλληλα οι Οικολόγοι έχουν μία μάλλον ευπρεπή παρουσία και φυσικά το ΚΚΕ διατηρεί ακμαία την ποσοστιαία πρωτοπορία του στον χώρο της Αριστεράς.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κώστας Καραμανλής δίδει έναν πεισματικό αγώνα, το ίδιο και οι βουλευτές στις περιφέρειές τους. Οι επιδόσεις του πρωθυπουργού στις τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις -ομαδικές ή υπό τον τύπο μονομαχίας- ήταν καλύτερες από εκείνες των πολιτικών του αντιπάλων. Η υπεροχή αυτή, βεβαίως, δεν αποτυπώθηκε, όπως ο ίδιος θα ανέμενε, σε διάφορα ΜΜΕ. Συμβαίνουν στην πολιτική και αυτά. Πάντως είναι σαφής η μεγαλύτερη ενεργοποίηση των οπαδών του κυβερνώντος κόμματος.

Αυτό σημαίνει πως κατά πάσα πιθανότητα δεν επίκειται η «συντριβή» της Ν.Δ., που πιθανολογούσαν κάποιοι πολιτικοί οιωνοσκόποι. Οι συντηρητικοί ψηφοφόροι στη συντριπτική πλειοψηφία τους θα επιβεβαιώσουν τη νομιμοφροσύνη τους προς τη Ν.Δ., που εν πολλοίς εκφράζει τις αντιλήψεις τους. Εάν οι εκλογές δεν προκηρύσσονταν αιφνιδιαστικά, η κατάσταση θα ήταν διαφορετική και η Ν.Δ. καλύτερα προετοιμασμένη. Ομως αυτό το θέμα δεν είναι πλέον του παρόντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή