ΑΠΟΨΕΙΣ

Το πνεύμα της απαγόρευσης

Τώρα ξέρουμε γιατί η Νέα Δημοκρατία ψήφισε τον νόμο που απαγορεύει τη δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων πριν από τις εκλογές. Για να τον καταστρατηγεί. Οπως μας ενημέρωσε χθες, διά του Real Fm, ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας κ. Ζαγορίτης «έχει αυξηθεί κατακόρυφα η συσπείρωση των Νεοδημοκρατών (…) ιδίως μετά το debate Καραμανλή – Παπανδρέου, η μέτρηση έδειξε ότι ο Καραμανλής κυριάρχησε κυριολεκτικά στην αναμέτρηση αυτή και κόσμος πάρα πολύς επανακάμπτει στη Νέα Δημοκρατία».

Φυσικά, όλα αυτά τα θαυμαστά έγιναν αφού η κυβέρνηση επέβαλε μπλακ άουτ στην ενημέρωση. Ετσι, ακόμη και αν έχει κάποιος στα χέρια του στοιχεία από δημοσκοπήσεις που διαψεύδουν τους ισχυρισμούς τού κ. Ζαγορίτη δεν μπορεί να τα δημοσιοποιήσει. Απαγορεύεται διά νόμου να γίνει διάλογος με στοιχεία, αλλά επιβάλλεται κουβεντολόι με βάση τις φημολογίες που σπέρνει ο κ. Ζαγορίτης.

Ετσι λοιπόν έχουμε μια δεύτερη καταστρατήγηση των δημοκρατικών κανόνων. Την πρώτη την είχε επισημάνει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου κ. Σταύρος Τσακυράκης: «Η διάκριση μεταξύ πολιτών που διαθέτουν πληροφορίες και άλλων που δεν έχουν πρόσβαση σε αυτές είναι ό, τι πιο διαστροφικό μπορεί να υπάρξει σε μια δημοκρατία και προσβάλλει βάναυσα την αρχή της ισότητας, ιδιαίτερα σε ένα ζήτημα που σχετίζεται με την εκλογική διαδικασία» («Καθημερινή» 26.8.2007).

Η δεύτερη καταστρατήγηση έχει να κάνει με την απαγόρευση σε κάποιους ανθρώπους να κάνουν διάλογο με τα στοιχεία που επιθυμούν. Δηλαδή ο κ. Ζαγορίτης μπορεί αδαπάνως να λέει στο ραδιόφωνο «οι αναποφάσιστοι επιστρέφουν στη Ν. Δ. και εγώ προσωπικά θεωρώ ότι το αποτέλεσμα είναι ανοικτό». Αντιθέτως το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο ζητεί από την «Ντόιτσε Βέλε» να μην αναφέρεται στις γερμανικές εφημερίδες που μιλούν για «νίκη των σοσιαλιστών στην Ελλάδα». Και εγκαλεί… τον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ γι’ αυτό.

Δεν είναι αστείο, αλλά μοιάζει με έννομη φάρσα – ένα από τα πολλά ανέκδοτα που συμβαίνουν στη χώρα. Σύμφωνα με όσα δημοσιοποιεί ο δικτυακός τόπος skai. gr, «το ΕΣΡ εγκαλεί τον ΣΚΑΪ διότι την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου μετέδωσε ανταπόκριση της ελληνικής υπηρεσίας της DEUTSCHE WELLE, η οποία παρουσίασε δημοσίευμα της FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG για τις εκλογές. Η εφημερίδα αναφερόταν στο προβάδισμα των Σοσιαλιστών στην Ελλάδα, με βάση τις δημοσκοπήσεις, 15 ημέρες πριν από τις εκλογές, και υπογράμμιζε την απαγόρευση δημοσίευσής του».

Το σχετικό δημοσίευμα στον δικτυακό τόπο του σταθμού τιτλοφορείται «Προβάδισμα… παραλογισμού». Μακάρι να ήταν μόνο παραλογισμός. Είναι γνήσια υποκρισία. Ο νόμος που επέτρεπε τη δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων ψηφίστηκε το 2007. Πολλοί είπαν ότι η κυβέρνηση ήρε την απαγόρευση διότι η Ν. Δ. προηγείτο. Πιθανώς, αλλά στην πολιτική δεν μετρούν οι προθέσεις. Το αποτέλεσμα ήταν θετικό για την πολιτική ζωή και κάθε εχέφρων δημοκράτης το χειροκρότησε. Ενα χρόνο μετά και αφού η Ν. Δ. πήρε την κατιούσα, η κυβέρνηση διαπίστωσε ότι «χάλασε» ο πολιτικός διάλογος και αποφάσισε να τον… θεραπεύσει με μια νέα απαγόρευση. Αυτό είναι γνήσια υποκρισία, υποκρισία την οποία απλώς υπογράμμισε ο κ. Ζαγορίτης.