Γραμματα Αναγνωστων

6' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κιτρινισμός του λευκού

Κύριε διευθυντά

Μπροστά από την κάλπη, ο κάθε πολίτης τίθεται ενώπιον του διλήμματος ή θα ψηφίσει τεχνικά, προσμετρώντας δηλαδή τις πρακτικές συνέπειες της ψήφου του (π.χ. ψηφίζω τον Α για να μην βγει ο Β), ή κατά συνείδηση, δηλαδή ψηφίζοντας τον σχηματισμό που αντανακλά την πολιτική του ταυτότητα. Σε αυτό το δίλημμα πάντοτε επέλεγα τη δεύτερη ατραπό ψηφίζοντας λευκό, θεωρώντας ότι από τους υπάρχοντες κομματικούς σχηματισμούς κανείς δεν αντανακλά τις πολιτικές μου θέσεις και ιδέες.

Χάριν, όμως, στον εκλογικό νόμο και δη στο α. 1 του Ν 3434/2006, κατά τη σύνταξη, ανά εκλογική περιφέρεια, των πινάκων αποτελεσμάτων από τα αρμόδια δικαστήρια, κατά την κατανομή των εδρών, καθώς και για τον καθορισμό του εκλογικού μέτρου, τα λευκά ψηφοδέλτια δεν προσμετρώνται στα έγκυρα. Δηλαδή, όχι μόνο καταστρατηγείται το Σύνταγμα και η πολιτική μας ελευθερία, αλλά και η κοινή λογική. Το Συμβούλιο της Επικρατείας με πρόσφατη απόφασή του (ΣτΕ 117/2008) στήριξε τον ανωτέρω παραλογισμό. Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η αντιμετώπιση είναι ανεκτική, λέγοντας πως η προσμέτρηση των λευκών στα έγκυρα εναπόκειται στην κρίση των κρατών – μελών.

Η ανωτέρω διάταξη νιώθω ότι με προσβάλλει βαθύτατα. Μπαίνω στο δίλημμα που προανέφερα, σκέπτομαι και αποφασίζω. Επειτα χρησιμοποιώ το λευκό ψηφοδέλτιο που μου παρέχεται στο εκλογικό κέντρο σαν μέσο άσκησης του ύψιστου πολιτικού μου δικαιώματος και υποχρέωσης. Και όλο αυτό όχι μόνο ακυρώνεται, αλλά εκ του αποτελέσματος ευνοεί το πρώτο κόμμα και την αυτοδυναμία του.

Η παραβίαση της πολιτικής ελευθερίας αυτών που ρίχνουν λευκό δεν συνίσταται μόνο στην ακύρωση της ψήφου τους, αλλά και στον ύπουλο κομματικό κιτρινισμό της κατά τον υπολογισμό του εκλογικού μέτρου, όπως επίσης και στον δραστικό περιορισμό των αναποφάσιστων, για τους οποίους αποφασίζει η σχετική πλειοψηφία. Πέραν αυτού, ούτε καν η συμβολική σημασία της λευκής ψήφου δεν μένει άθικτη, καθώς κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων συγχέεται με τα άκυρα, δηλαδή με την πολιτική ποιότητα όλων αυτών που είτε από ηλιθιότητα είτε από απροσεξία ή απλά για πλάκα ρίχνουν άκυρα ψηφοδέλτια.

Εν τέλει, και να θες να τιμωρήσεις διά της ψήφου σου το κομματικό αυτό σύστημα, δεν μπορείς να το κάνεις. Το κομματικό σύστημα δεν επιτρέπει αντιπάλους, παρά μόνο εσωτερικούς.

Αντωνης Πιτσιος – Δικηγόρος

Ελληνες και Δύση

Κύριε διευθυντά

Σχετικά με την επιστολή του κ. Νικολαΐδη από τον Βόλο για τον μοναχό Βαρλαάμ, αναφέρεται ότι οι Ελληνες που «επηρέασαν δήθεν τη Δύση» είχαν παραδοθεί ψυχή τε και σώματι σε αυτήν. Υποστηρίζει ότι (κατά τον Γρηγόριο Παλαμά) ο Βαρλαάμ δεν ήταν «Ελλην» και δεν επηρέασε τη Δύση επειδή «αγνοούσε τελείως την Πατερικήν διδασκαλίαν περί αδιαλείπτου νοεράς προσευχής, ως και αυτήν περί διακρίσεως μεταξύ των λογικών και νοερών ενεργειών της ψυχής» και επιπλέον είχε εντρυφήσει στους Ελληνες κλασικούς «έχων τον θαυμασμόν του Αυγουστίνου διά την ελληνικήν φιλοσοφίαν, κυρίως την του Πλάτωνος και τον θαυμασμόν των μετά τον Θωμάν Ακινάτην Φράγκων διά τον Αριστοτέλη, θιασώτης της ελληνικής ή ειδωλολατρικής σοφίας».

Αντιπαρέρχομαι τη δογματική αιτιολόγηση και καταλήγω ότι κατά τον κ. Νικολαΐδη ο Βαρλαάμ δεν είναι Ελλην γιατί είναι Ελλην!

Ξεκαθαρίζω στον Βολιώτη έμπορο, ότι Ελληνας δεν είναι ο ρωμιός, ο χριστιανός της Ανατολής, αλλά ο πεφωτισμένος οικουμενικός άνθρωπος. Οι Ελληνες που επηρέασαν τη Δύση δεν είναι αυτοί που μετέφεραν τη θρησκόληπτη κατήχηση του ανατολικού δόγματος – δόγμα είχαν και οι Δυτικοί, δεν χρειάζονταν τα «δικά μας» φληναφήματα. Είναι όσοι μεταλαμπάδευσαν την ουσία της αξεπέραστης και μοναδικά ελληνικής σκέψης της αρχαιότητας. Δεν είχαν παραδοθεί στη Δύση αλλά την κατέκτησαν και την διαμόρφωσαν, όπως οι Ελληνες τη Ρώμη. Ας θυμηθούμε τον Πλήθωνα, που οι «κουτόφραγκοι» τίμησαν μεταφέροντας τα οστά του στην Ιταλία για να του φτιάξουν ένα Μαυσωλείο. Παρακαλώ επίσης τον έμπορο να μην καπηλεύεται το ελληνικό όνομα. Να αυτοαποκαλείται Ρωμαίος και να μην κρύβεται πίσω από το συναισθηματικό «Ρωμιός».

Η ανατολική θρησκεία δεν θα μπορούσε ποτέ να επηρεάσει την Ευρώπη γιατί ήταν σκοταδιστική και καθαρά πολιτική σε αγαστή συνεργασία με τον Οθωμανό (Μιλέτ Μπασί ο Πατριάρχης, δηλαδή ο απευθείας προϊστάμενος του Γρηγορίου Παλαμά και των λοιπόν διωκτών κάθε φιλελεύθερης ιδέας). Σήμερα που η απολυταρχία του ράσου φθίνει, ο κ Νικολαΐδης πρέπει να συμβιβαστεί με τη δημοκρατία. Εχει μια μόνο φωνή στην πανσπερμία της πολυφωνίας και του ελεύθερου λόγου. Καλώς ήλθατε στη δημοκρατία! Την ελληνική όχι την ρωμαίικη, θα ήταν αντίφαση!

Το θλιβερό μένος κατά της (αρχαίας) ελληνικής σκέψης με την κατασυκοφάντησή της ως ειδωλολατρικής δεν θα το σχολιάσω.

Επικουρος Προκοννησιος – Ωρωπός

Ημέρα Εμπορικού Ναυτικού

Κύριε διευθυντά

Τα τελευταία χρόνια η 26η Σεπτεμβρίου, με μικρές ή μεγάλες αποκλίσεις, έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται ως ημέρα του Εμπορικού Ναυτικού. Φέτος, μάλιστα, το συνδικαλιστικό όργανο των εφοπλιστών αποφάσισε να προσφέρει σαν «δώρο» την πρότασή του για εξίσωση των Επαγγελματικών λυκείων (ΕΑ.Λ.) με τις ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ). Δηλαδή να υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο την υποβαθμισμένη ναυτική εκπαίδευση! Ισως η πρόταση αυτή να ευνοεί τους σκοπούς της επαγγελματικής τους τάξης, αλλά οι «εκπτώσεις» στην παιδεία, ναυτική ή όχι, δεν είναι ποτέ προς το συμφέρον της ναυτιλίας και της χώρας γενικά. Ανενδοίαστα η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση φυσικά, υπόσχονταν και… υπόσχονται την αναβάθμιση και την υπαγωγή της ναυτικής εκπαίδευσης στην ανώτατη βαθμίδα.

Κυκλοφορούν σήμερα στην Ελλάδα μεταχρονολογημένες επιταγές, θα αποκτήσουμε τώρα και μεταχρονολογημένα… πτυχία. Παγκόσμια πρωτοτυπία… Κρίμα! Και μετά απορούν οι αρμόδιοι καρεκλοκένταυροι γιατί, παρά τα σποτάκια που μας βομβαρδίζουν από την τηλεόραση, η νεολαία γυρνάει την πλάτη της στη θάλασσα. Οταν στις περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των βαλκανικών, οι ΑΕΝ ανήκουν στην πανεπιστημιακή βαθμίδα και μόνο στην Ελλάδα, με τη μεγαλύτερη ναυτιλία στον κόσμο παραμένουν εκτός.

Υπενθυμίζεται πως και η αντίστοιχη παραγωγική σχολή του Πολεμικού Ναυτικού, η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, ανήκει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και συνεπώς και ο απόφοιτος σημαιοφόρος θεωρείται πτυχιούχος ανώτατης σχολής και δεν περιμένει να προαχθεί σε… ναύαρχο για να αναβαθμίσει το πτυχίο του…

Ανεξάρτητα με τη βαθμίδα της εκπαίδευσης, η κατάσταση στις Ακαδημίες πάει από το κακό στο χειρότερο. Η συντήρηση της κτιριακής υποδομής είναι ανύπαρκτη, ο εποπτικός εξοπλισμός πεπαλαιωμένος και με πολύ σοβαρές ελλείψεις στο διδακτικό προσωπικό, που, παρά τις υποσχέσεις των αρμοδίων, εξακολουθούν να παραμένουν ωρομίσθιοι…

Θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολιτικοί μας και όλοι οι «ειδικοί» που ασχολούνται με τη ναυτιλία, πως η αλματώδης ανάπτυξη της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας, το «Ελληνικό Ναυτιλιακό θαύμα», όπως το λένε οι ξένοι, οφείλεται στην επιχειρηματικότητα βέβαια των Ελλήνων εφοπλιστών αλλά και στη ναυτοσύνη των Ελλήνων, επίσης, ναυτικών.

Φριξος Δημου – Πλοίαρχος Ε.Ν.

Το Βυζάντιο

Κύριε διευθυντά

Μου έκανε κατάπληξη το περιεχόμενο της επιστολής του αναγνώστη σας κ. Παναγιώτη Μπαζιωτόπουλου, που δημοσιεύτηκε με τίτλο «Νεοσκοταδισμός».

Στην επιστολή αυτή ο αναγνώστης σας αναφέρεται σε «Βυζαντινοχριστιανικό βαρβαρισμό» και «Βυζαντινοχριστιανικό αγυρτισμό» και αποπνέει τόσο μίσος και φανατισμό, ακριβώς σαν εκείνο που μέμφεται με την επιστολή του. Και καταλήγει ότι «… η Εκκλησία είναι καιρός να δει τα οπίσθια του κράτους και να φάει τη σκόνη του»!

Αλλά για να συνέλθει κάπως ο αναγνώστης σας -αν συνέλθει- από τον δερβίσικο χορό που τον έχει συνεπάρει, του συνιστώ να διαβάσει -αν έχει υπομονή και το θάρρος να το διαβάσει- το βιβλίο του Αμερικανού Colin Wells με τίτλο «Σαλπάροντας από το Βυζάντιο».

Στο βιβλίο αυτό ο «αφελής» Αμερικανός γράφει ότι χωρίς το Βυζάντιο τα έργα του Ηροδότου, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Σοφοκλή και του Αισχύλου δεν θα είχαν επιζήσει.

Αλεκος Β. Αθανασιαδης – Δικηγόρος ε.τ.

Ασπίς Πρόνοια

Κύριε διευθυντά

«Διαστάσεις πανελλαδικές έχει προσλάβει η επιχείρηση δανεισμός που έχει στήσει εδώ και αρκετά χρόνια ο ιδιοκτήτης του ομίλου Ασπίς, κ. Παύλος Ψωμιάδης, χρησιμοποιώντας το δίκτυο της Ασπίς Πρόνοια για να πωλεί μεταχρονολογημένες επιταγές της Ασπίς Bank με επιτόκιο 10%… το συνολικό άνοιγμα του δανειζομένου ξεπερνάει τα 30 δισ. δρχ.», έγραφε ήδη από τις 16/11/2003 ο συντάκτης σας κ. Προκόπης Χατζηνικολάου. Στις 22/9/2009 διαβάζουμε ότι η αρμόδια εποπτική αρχή ήρε την άδεια λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρείας Ασπίς Πρόνοια λόγω συνολικού ελλείμματος 370 εκατομμυρίων ευρώ που παρουσιάζουν τα βιβλία της και τα οποία ο κ. Ψωμιάδης προσπάθησε να καλύψει με πλαστή εγγυητική της τράπεζας HSBC. Τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά και εύλογα: για ποιον λόγο οι αρμόδιες αρχές (εποπτικές και εισαγγελικές) δεν ενήργησαν έγκαιρα το 2003, όταν η «Κ» αποκάλυπτε τα πεπραγμένα του κ. Ψωμιάδη, ώστε να προστατεύσουν τα δικαιώματα των πελατών (ασφαλισμένων και αποταμιευτών) των εταιριών του ομίλου Ασπίς; H καταστροφή του 1999 στο Χρηματιστήριο δεν τους δίδαξε τίποτα; Και εν πάση περιπτώσει, ποια πίστη μπορούμε να έχουμε πλέον, Ελληνες εργαζόμενοι και ξένοι «επενδυτές», στο εγχώριο ελεγκτικό σύστημα, το οποίο δεν είναι σε θέση να επιτελέσει ούτε καν βασικά καθήκοντα όπως είναι η διερεύνηση της επώνυμης καταγγελίας μιας σοβαρής εφημερίδας;

Αριστοτελης Μπεληγιαννης – Θεσσαλονίκη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή