Τι γράφει ο ξένος Τύπος

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ARAB ΝΕWS

Η υπόθεση Λίβνι

Δεν υπήρξε κάτι μεμπτό στην αίτηση δικηγόρων, συνηγόρων Παλαιστινίων προς τα βρετανικά δικαστήρια για την έκδοση εντάλματος σύλληψης της Τζίπι Λίβνι. Η Βρετανία όπως και οι άλλες χώρες έχουν υποχρέωση να συλλαμβάνουν στο έδαφός τους οποιονδήποτε ξένο κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου. Το ένταλμα για την πρώην υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ εκδόθηκε από δικαστές του Γουεστμίνστερ και αφορά το θάνατο 1.400 πολιτών στη Λωρίδα της Γάζας. Ασυλία απολαμβάνουν μόνο μέλη μιας κυβέρνησης και διπλωμάτες. Επομένως η Λίβνι, αν τελικά μετάβαινε στο Λονδίνο, νομίμως θα συλλαμβανόταν. Δύο προηγούμενες προσπάθειες σύλληψης Ισραηλινών στρατιωτικών απέτυχαν τελευταία στιγμή. Η πληροφορία διέρρευσε. Φημολογείται ότι και στην περίπτωση της Λίβνι συνέβη ακριβώς το ίδιο, εξ ου και η πρώην ΥΠΕΞ ακύρωσε το ταξίδι της στο Λονδίνο. Ο λόγος είναι σαφής. Το τελευταίο που χρειάζεται ο Μπράουν τώρα, είναι να εμπλακεί σε διαμάχη με το Ισραήλ και να έχει Ισραηλινό σε βρετανική φυλακή. Ο Μπράουν μπορεί να στηρίζει την απόδοση δικαιοσύνης για τον Κάρατζιτς, όχι όμως και για τη Λίβνι.

ΤΗΕ ΙΝDΕΡΕΝDΕΝΤ

Ενθουσιασμός

Για πρώτη φορά από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, πριν από μια εβδομάδα, κατάσταση ευθυμίας παρατηρήθηκε προχθές το απόγευμα στο συνεδριακό κέντρο της Κοπεγχάγης. Πολίτες έτρεχαν για να δουν πού οφειλόταν ο διάχυτος ενθουσιασμός και κάποιοι νόμισαν ότι επετεύχθη συμφωνία. Οχι τελικά. Ο ενθουσιασμός αφορούσε την άφιξη του Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ. Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας έφτασε στην Κοπεγχάγη έχοντας μαζί του την ηλιοφάνεια της πατρίδας του και αποφασισμένος να συμβάλει στη σύνοδο με αρκετή δόση αυστρο-αμερικανικής αισιοδοξίας. Ο Αρνολντ δήλωσε ότι έχει επισκεφτεί την Κοπεγχάγη αρκετές φορές, αλλά σχετικά με την προώθηση κινηματογραφικών ταινιών ή τη συμμετοχή του σε συνέδρια «μποντιμπίλντιγκ» και άρσης βαρών, όχι όμως για τη σωτηρία του πλανήτη. Σήμερα, ο σκοπός είναι διαφορετικός. Ο Αρνι εξήρε τη δουλειά των επιστημόνων και των ακτιβιστών και δήλωσε ότι είναι λάθος να πιστεύει κανείς πως αν δεν υπάρξει συμφωνία, η σύνοδος της Κοπεγχάγης θα θεωρηθεί αποτυχία. «Τα κινήματα ξεκινούν από τους λαούς και όχι από τις κυβερνήσεις», δήλωσε ο Αρνι.

DW

Μικροπιστώσεις

Η ιδέα γνώρισε μεγάλη επιτυχία στις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά εφαρμόζεται και στην Ευρώπη σε μια εποχή που η ανεργία καλπάζει και ο τραπεζικός δανεισμός μειώνεται: πρόκειται για τις «μικροπιστώσεις». Οι μικροπιστώσεις δίνουν την ευκαιρία σε ανέργους ή εργαζόμενους που απειλούνται με απόλυση να ιδρύσουν τη δική τους μικρή επιχείρηση με δάνειο έως 25.000 ευρώ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ήδη τον νέο μηχανισμό χρηματοδότησης, ώστε τα πρώτα δάνεια να εκταμιευθούν μέσα στο 2010. Παλαιότερη έρευνα της Κομισιόν κατέληγε στο συμπέρασμα ότι ένα γενναιόδωρο πρόγραμμα μικροπιστώσεων θα έδινε το έναυσμα για επενδύσεις ύψους 6 δισ. Και αυτό, γιατί η παροχή βασικών δανείων με εγγύηση της Ε. Ε. θα προσείλκυε πρόσθετο τραπεζικό δανεισμό, ανεβάζοντας το τελικό ποσό της χρηματοδότησης, εξηγεί η εισηγήτρια του Ευρωκοινοβουλίου, Κίνγκα Γκορτς: «Η Ε. Ε. επωμίζεται το ρίσκο του δανείου με χρηματοδότηση από δικά της κεφάλαια και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων. Αν εξασφαλίσουμε αυτό το δάνειο, μπορούμε να προσελκύσουμε και τις τράπεζες».

LΑ ΤRΙΒUΝΕ

Καινοτομίες

Φυσικά, πρόκειται για ένα πρώτο βήμα. Αλλά στην Ευρώπη μπορεί εύκολα να γίνει κατανοητό πόσο επαναστατικό είναι αυτό το βήμα για τις ΗΠΑ. Πριν από μερικές ημέρες, η αμερικανική Βουλή όχι μόνο ψήφισε το πιο σημαντικό νομοσχέδιο για την οικονομία από τη δεκαετία του 1930, αλλά προχώρησε, μεταξύ άλλων, στη σύσταση υπηρεσίας προστασίας του καταναλωτή. Υπηρεσία που θα παρακολουθεί την πορεία των οικονομικών προϊόντων που απευθύνονται στον ιδιώτη καταναλωτή, από τα δάνεια ώς τις πιστωτικές κάρτες. Για τις Βρυξέλλες ή το Παρίσι αυτό το βήμα είναι το προφανές. Αλλά για όσους εργάζονται στις όχθες του ποταμού Ποτόμακ, στην Ουάσιγκτον, θεωρείται τεράστια καινοτομία. Η κρίση ανέδειξε την αποτυχία των πρακτικών των αμερικανικών ρυθμίσεων. Η οικονομική δημιουργικότητα ήταν τόσο διάχυτη, ώστε ολόκληροι τομείς του συστήματος δεν ελέγχονταν. Κι αυτό ήταν ολοφάνερο γι’ αυτούς που διακινούσαν τα περίφημα στεγαστικά δάνεια subprimes. Η σύσταση αυτής της υπηρεσίας για την προστασία του καταναλωτή ενδέχεται να συμβάλει στην αποφυγή παρόμοιων προβλημάτων και την ευθυγράμμιση με τα καναδικά και «σοσιαλιστικά» ευρωπαϊκά δεδομένα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή