«Εντα Γκάμπλερ» στην ηλικία που ήθελε ο Ιψεν – εγκαίνια στο «Αμφι-θέατρο», το Σάββατο

«Εντα Γκάμπλερ» στην ηλικία που ήθελε ο Ιψεν – εγκαίνια στο «Αμφι-θέατρο», το Σάββατο

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η θεατρική δημιουργία του Ιψεν που φθάνει στην εποχή μας όχι μόνο αρυτίδωτη από τον χρόνο, αλλά επαναστατική και ανένδοτη όπως ήταν στον καιρό που πρωτοπαρουσιάστηκε, ανεβαίνει στη σκηνή του «Αμφι-θεάτρου», σε νέα μετάφραση και σκηνοθεσία Σπύρου Αντίοχου Ευαγγελάτου, με την ηθοποιό Μαρίνα Ασλάνογλου στον ρόλο της Εντας, που είναι αναλόγου ηλικίας με την ηρωίδα του Ιψεν.

Ρητά ζητούσε από τους θιασάρχες που ανέβαζαν το έργο του ο Ιψεν να είναι η ηρωίδα 29 ετών, και αυτό γιατί η ηλικία της σχετίζεται με την εκρηκτική φάση του χαρακτήρα της σε αυτήν την περίοδο της ζωής της.

«Ο χαρακτήρας της Εντας Γκάμπλερ είναι μια από τις συγκλονιστικότερες συλλήψεις του ευρωπαϊκού θεάτρου. Διαθέτει δαιμονική δύναμη, αυτοκαταστροφική και ετεροκαταστροφική. Η απελπισία, η πλήξη, το χιούμορ που πληγώνει και μια παράδοξη «τρέλα» σφραγίζουν τον χαρακτήρα της» όπως λέει ο Σπύρος Ευαγγελάτος που σκηνοθετεί την παράσταση, η οποία αναμένεται να ταράξει, ακόμη μια φορά, τα νερά της θεατρικής περιόδου που διανύουμε.

Δεν αυτοκτονεί κανείς σε ηλικία, π.χ., 50 ετών (όπως είναι πολλές ηθοποιοί που την υποδύθηκαν διεθνώς), για τους λόγους που αυτοκτονεί η Εντα.

Είναι η ορμή των νιάτων που βλέπουν τον χρόνο σαν εχθρό, να τονίζει το αδιέξοδο εμπρός τους. «Δεν μπορεί να αντιπαθήσεις την Εντα -σημειώνει ο Σπύρος Ευαγγελάτος- όπως δεν μπορεί να αντιπαθήσεις τον δολοφόνο Μάκβεθ.

Στα άτομα αυτά η «κακία» ανήκει σε ανώτερες σφαίρες που εκεί ανιχνεύεται η άβυσσος του ανθρώπινου υποσυνειδήτου». Στην αίθουσα «Λήδα Τασοπούλου», στο Αμφι-θέατρο θα γνωρίσουμε την Εντα Γκάμπλερ της Μαρίνας Ασλάνογλου, πλαισιωμένη από τους ηθοποιούς Θανάση Κουρλαμπά, Νικόλα Παπαγιάννη, Σωτήρη Τσακομίδη, Μαριάνθη Κυρίου, Πόπη Λυμπεροπούλου και την Ολγα Τουρνάκη στον ρόλο της θείας Γιούλε. Τα σκηνικά – κοστούμια είναι του Γιώργου Πάτσα και η μουσική του Γιάννη Αναστασόπουλου. Στην Αδριανού 111, στην Πλάκα, η «Εντα Γκάμπλερ» έχει εγκαίνια αυτό το Σάββατο, 9 μ.μ.

Τιμές εισιτηρίου: 24 ευρώ, 20 ευρώ λαϊκή και 17 ευρώ φοιτητικό.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη (λαϊκή), Κυριακή 7 μ.μ., Πέμπτη (λαϊκή), Παρασκευή, Σάββατο 9 μ.μ. Τηλ. επικοινωνίας 210-32.33.644.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή