Γραμματα Αναγνωστων

6' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Διαβάζοντας για τον Παρθενώνα»

Κύριε διευθυντά

Διάβασα στο σημερινό φύλλο (Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009) της έγκριτης εφημερίδας σας δημοσίευμα με τίτλο «Στο παρά πέντε διαλύουν ποιητική βραδιά για τον Παρθενώνα», που φέρει την υπογραφή της κυρίας Ολγας Σελλά και προαναγγέλλεται στην πρώτη σελίδα.

Το εν λόγω δημοσίευμα καταλογίζει αδίκως ευθύνες στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και σε εμένα προσωπικώς, για αναβολή χωρίς προφανή αιτία, της ποιητικής βραδιάς από την Επιτροπή Πολιτιστικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Σουηδίας με θέμα «Διαβάζοντας για τον Παρθενώνα».

Προς αποκατάσταση της αλήθειας, θα ήθελα να θέσω υπόψη σας τα ακόλουθα:

Η 15η Δεκεμβρίου, που αναφέρεται στο δημοσίευμα ως ημερομηνία της εκδήλωσης, προτάθηκε από τον πρόεδρο της επιτροπής κ. Θανάση Βαλτινό κατά τη συνάντηση της ελληνικής επιτροπής στις 26 Νοεμβρίου, ποτέ όμως δεν οριστικοποιήθηκε ως ημερομηνία πραγματοποίησης της εκδήλωσης. Τα δύο άλλα μέλη της ελληνικής επιτροπής δεν αποδέχτηκαν την πρόταση του προέδρου, με κύριο επιχείρημα ότι το σύντομο χρονικό διάστημα που μεσολαβούσε μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου (λιγότερο από ένας μήνας) δεν διασφάλιζε τις προϋποθέσεις για την άρτια και επιτυχημένη διοργάνωση της εκδήλωσης και μάλιστα στον εξόχως συμβολικό χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης. Αντιπρότειναν δε την πραγματοποίηση της εκδήλωσης τον Ιανουάριο του 2010.

Ως εκ τούτου, ουδέποτε η 15η Δεκεμβρίου δημοσιοποιήθηκε ως ημερομηνία της εκδήλωσης, ουδέποτε εστάλησαν προσκλήσεις ούτε καταρτίστηκε και τυπώθηκε πρόγραμμα της βραδιάς και ούτε βεβαίως τυπώθηκε ποτέ «έκδοση με τα ποιήματα της βραδιάς», όπως εκ παραδρομής αναφέρει η δημοσιογράφος κ. Σελλά.

Σημειώνω, επίσης, ότι κατά την ημερομηνία που επέλεξε ο κ. Θανάσης Βαλτινός το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών δεν θα μπορούσε να εκπροσωπηθεί ούτε διά της προέδρου του διοικητικού συμβουλίου, πρυτάνεως Ελένης Αρβελέρ, ούτε διά του διευθυντού του, γεγονός που είχε τεθεί υπόψη του κ. Βαλτινού εγκαίρως.

Εν κατακλείδι, επιθυμώ να υπογραμμίσω ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών, ως μέλος της Επιτροπής Πολιτιστικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Σουηδίας, έχει ενθέρμως στηρίξει οργανωτικά όλες τις δραστηριότητες της επιτροπής, συχνά δε έχει πάρει την πρωτοβουλία να προτείνει και να υλοποιήσει σημαντικές εκδηλώσεις, όπως ενδεικτικά η παρουσίαση της αρχαίας Υδραύλεως στο Μουσείο Μεσογειακής Τέχνης της Στοκχόλμης, το συνέδριο «Λογοτεχνία σε Συμπληγάδες» στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο στους Δελφούς κ.λπ.

Η πρότασή μας για μετάθεση (και όχι ακύρωση όπως αναφέρεται) της ποιητικής βραδιάς για τον Ιανουάριο 2010 στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στην πεποίθησή μας ότι οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή φορέων του υπουργείου Πολιτισμού, οφείλουν να διασφαλίζουν τις προϋποθέσεις επιτυχίας. Κατά τη γνώμη μας, το χρονικό περιθώριο που είχαμε στη διάθεσή μας δεν πληρούσε την προϋπόθεση αυτή.

Καθηγητής

Χριστοδουλος Γιαλλουριδης – Διευθυντής Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών

Απάντηση

Πολύ θα θέλαμε να μην είχε δημιουργηθεί αυτή η παρεξήγηση μεταξύ Ελλάδας και Σουηδίας, δυστυχώς όμως συνέβη. Πάντως, η αλληλογραφία των φαξ δεν επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του κ. Γιαλλουρίδη, αφού από τη γραμματεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών έχουν σταλεί (από τον Νοέμβριο ακόμα) προς τα μέλη της επιτροπής στη Σουηδία φαξ που προτείνουν συγκεκριμένες ημερομηνίες για την εκδήλωση: 16 ή 21 Δεκεμβρίου. Οσο για την έκδοση, φαίνεται πως στη Σουηδία φροντίζουν λίγο νωρίτερα απ’ ό,τι στην Ελλάδα και είχαν ήδη ετοιμάσει φυλλάδιο με τα ποιήματα και τις μεταφράσεις τους. Ασφαλώς, είναι υπεύθυνη στάση να φροντίζουμε για την καλύτερη διοργάνωση εκδηλώσεων που φιλοξενούμε στη χώρα μας, αλλά ίσως θα ήταν σκόπιμο να αναβάλλουμε, να ακυρώνουμε ή να μεταθέτουμε εκδηλώσεις αρκετά πριν από την πραγματοποίησή τους κι όχι μια εβδομάδα νωρίτερα. Ιδιαίτερα όταν οι προσκεκλημένοι πρόκειται να έρθουν από τόσο μακριά.

Ολγα Σελλα

Διαφήμιση και μετανάστες

Κύριε διευθυντά

Επικοινωνώ μαζί σας προς απάντηση του άρθρου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» του Σαββάτου 12 Δεκεμβρίου, στη σελίδα 19, σχετικά με το νέο διαφημιστικό μας μήνυμα.

Διάβασα πολύ προσεκτικά το άρθρο της κ. Ξ. Κουναλάκη και εκ μέρους της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Γραμμή Ζωής, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι στόχος του μηνύματος δεν είναι σε καμιά περίπτωση να θίξει την ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των μεταναστών, οι οποίοι όπως αναφέρετε και στο άρθρο σας στις περισσότερες περιπτώσεις αναλαμβάνουν τον ρόλο των παιδιών των ηλικιωμένων. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, όπως θα παρατηρήσετε στο τηλεοπτικό μήνυμα, δεν έχουν επιλεγεί μόνο αλλοδαπές κυρίες, αλλά και Ελληνίδα κυρία.

Ως Μη Κυβερνητική Οργάνωση, η οποία αγωνίζεται να προσφέρει αξιοπρεπή ζωή στα άτομα τρίτης ηλικίας και ερευνά ζητήματα που αφορούν στα δικαιώματα των ηλικιωμένων συνανθρώπων μας, εξορισμού όπως καταλαβαίνετε δεν στοχεύαμε με το τηλεοπτικό μας μήνυμα να κατηγορήσουμε ή να προσβάλλουμε τους μετανάστες, οι οποίοι απασχολούνται ως οικιακοί βοηθοί.

Σκοπός του τηλεοπτικού μηνύματος είναι να αναδείξει την υπηρεσία κόκκινο κουμπί της ΜΚΟ Γραμμή Ζωής, η οποία παρέχεται στον ηλικιωμένο εντελώς δωρεάν και σε καμιά περίπτωση να υποκαταστήσει τις υπηρεσίες που παρέχουν οι οικιακοί βοηθοί. Γι’ αυτόν τον λόγο έχει επιλεγεί ένας υγιής ηλικιωμένος, καθώς η Γραμμή Ζωής απευθύνεται κυρίως σε ηλικιωμένους που μπορούν και επιλέγουν να μένουν μόνοι τους και δεν στοχεύει, σε καμιά περίπτωση, να υποκαταστήσει τις υπηρεσίες και τις παροχές του συγκεκριμένου επαγγέλματος.

Επίσης το τηλεοπτικό μήνυμα δεν δείχνει σε καμιά περίπτωση τον ηλικιωμένο να βασανίζεται ή να είναι εγκαταλελειμμένος από τις οικιακές βοηθούς, ούτε παρουσιάζει τις «ημίτρελες» (όπως εσείς αναφέρετε) κυρίως να ταλαιπωρούν τον ηλικιωμένο(!), καθώς και στις τρεις περιπτώσεις οι γυναίκες δείχνουν αν μη τι άλλο ότι είτε φροντίζουν υπερβολικά τον ηλικιωμένο κύριο, είτε ότι αισθάνονται τόσο άνετα ώστε να μοιραστούν μαζί του οικογενειακές φωτογραφίες και παραδοσιακά τραγούδια της χώρας τους.

Με το νέο τηλεοπτικό μας μήνυμα δεν θέλαμε, σε καμιά περίπτωση, να προσβάλλουμε οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα, αλλά να αναδείξουμε την καθημερινότητα των ατόμων της τρίτης ηλικίας στην Ελλάδα, οι οποίοι αν και είναι υγιείς, σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζονται, λόγω συνθηκών, να μένουν με οικιακές βοηθούς. Αντιθέτως, είναι ντροπή εκ μέρους της, προκειμένου να δημιουργηθούν εντυπώσεις, να μπερδεύει το νόημα του τηλεοπτικού μας μηνύματος με κλοπές, εκμετάλλευση, αδιαφορία, ρατσισμό κ.λπ.

Γερασιμος Κουρουκλης – Πρόεδρος ΜΚΟ Γραμμή Ζωής

Απάντηση

Ο ρατσισμός είναι σχεδόν πάντα υπαινικτικός και έμεσος, σπάνια κραυγαλέος και άμεσος. Το γεγονός πως επιλέξατε να δείξετε μια σλαβόφωνη να ζαλίζει με τη φλυαρία της έναν ηλικιωμένο και μια Φιλιππινέζα να τραγουδάει καραόκε, αντί δύο οικιακές βοηθούς τρυφερές που αναλαμβάνουν καθήκοντα, τα οποία αδυνατούν να διεκπεραιώσουν τα παιδιά των γερόντων -κατά τη γνώμη μου- είναι δείγμα ρατσισμού. Πρόκειται για μια εικόνα εντελώς ψεύτικη και ανακριβή που αναπαράγει στερεότυπα. Αν θέλετε να καταρρίψετε τέτοιου είδους τηλεοπτικά σχήματα, στην επόμενη διαφήμισή σας απλώς τολμήστε να περιγράψετε την αλήθεια. Πως τα παιδιά εγκαταλείπουν τους υπέργηρους γονείς τους και τους πασάρουν στις γυναίκες αυτές. Οι οποίες σημειωτέον σπάνια είναι Ελληνίδες.

Ξενια Κουναλακη

Να δώσουν το παράδειγμα

Κύριε διευθυντά

Πρέπει, αν θέλουν και επιθυμούν οι βουλευτές και οι αυτοδιοικητικοί να ξαναποκτήσουν τη χαμένη αξιοπιστία τους και να αποδείξουν έμπρακτα στον ελληνικό λαό ότι η χρεοκοπία της χώρας είναι και δική τους ευθύνη και πρέπει να καταβάλουν και αυτοί τον οβολό τους, να πάρουμε αυτές τις αποφάσεις που μπορεί υπό άλλες συνθήκες να μην ήταν αρεστές. Τώρα όμως επιβάλλεται! Εάν δεν πάρουμε τέτοιες αποφάσεις εμείς, πώς να ζητήσουμε θυσίες από τον λαό.

Για τους λόγους αυτούς, οι πολίτες μάς θεωρούν (βουλευτές, δημάρχους, νομάρχες και συμβούλους) υψηλόμισθους δημόσιους υπαλλήλους. Πριν από λίγους μήνες, δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, οι βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ απέδειξαν ότι όχι μόνο δεν συμπάσχουν με τους πολίτες και δεν κατανοούν την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, αλλά υπερψήφισαν την ετήσια αναπροσαρμογή του μισθού τους, που ανέρχεται στο 4%. Πραγματική πρόκληση και ανακρίβεια λόγου και πράξεων, αφού οι ίδιοι πρώτα θα έπρεπε να δίνουν το παράδειγμα για τη λιτότητα που διανύει ο ελληνικός λαός για τρίτη δεκαετία. Εχουμε ακούσει πολλάκις από τις κυβερνήσεις για μείωση μισθών τόσο των αιρετών οργάνων όσο και των διορισμένων σε κρατικές υπηρεσίες, αλλά αντικρίζουμε ακριβώς το αντίθετο. Ολα αυτά τα δεδομένα φέρνουν σε απόγνωση και απογοήτευση τους πολίτες όλων των κομμάτων. Πιθανόν η κρίση να υπάρχει για τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα, τους μικρομεσαίους και τους μεροκαματιάρηδες, ενώ για τους βουλευτές, όπου ο μισθός είναι αρκετές χιλιάδες ευρώ, δεν υφίσταται κρίση και ίσως να «χρειάζονται» ένα έξτρα «bonus» για επιπλέον βοήθεια.

Δυστυχώς τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας υπερψήφισαν την αναπροσαρμογή-αύξηση του μισθού τους χωρίς δεύτερη σκέψη. Τι να πει και τι να υποθέσει ο απλός πολίτης όταν αντιμετωπίζει την αλαζονεία των εξουσιαστών, που δεν τηρούν ούτε τους τύπους ούτε τα προσχήματα. Για ποια κοινωνική πολιτική να ακούσει ο λαός και πώς να μην εξαγριωθεί όταν οι βουλευτές κρίνουν ότι χρειάζονται γενναία αύξηση και την παίρνουν, ενώ για όλους τους άλλους δεν υπάρχουν κονδύλια λόγω κρίσης και τα ζωνάρια σφίγγουν ασφυκτικά.

Μαριος Ξηρομεριτης – Δημοτικός σύμβουλος Λαρισαίων, Χειρουργός ουρολόγος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή