Τι γράφει ο ξένος Τύπος

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

LE ΜΟΝDΕ

Προς το μέλλον

Την επομένη της συνόδου της Κοπεγχάγης δεν μπορεί παρά να συμφωνήσουμε με το γενικότερο κλίμα απογοήτευσης. Μια κλιματολογική κρίση βρίσκεται καθ’ οδόν. Μπορούμε να επαναλάβουμε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα εξαφανίσει νησιά και χώρες. Να πούμε επίσης ότι το μοντέλο ανάπτυξης που βασίστηκε στη χρήση ορυκτών καυσίμων είναι καταδικασμένο να αποτύχει. Ολα αυτά, όμως, είναι γνωστά. Αλλο είναι το ζήτημα. Ο γνωστός εγωισμός του ΟΗΕ κορυφώθηκε στην Κοπεγχάγη, με πρωταγωνιστές τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ινδία. Και οι τρεις αρνήθηκαν να δεσμευτούν. Στη δανική πρωτεύουσα είχε αποφασιστεί να ρυθμίσουμε το παγκόσμιο ρολόι. Αποτύχαμε και η αποτυχία αποκάλυψε το μέγεθος της πρόκλησης. Η ρεαλπολιτίκ της Κίνας και των ΗΠΑ δημιούργησε προπέτασμα καπνού. Θα ήταν, ωστόσο, λάθος να πιστέψουμε ότι τίποτα δεν συνέβη στη Δανία. Η απογοήτευση της Κοπεγχάγης δημιουργεί προϋποθέσεις για νέες συναντήσεις, που ενδέχεται να στεφθούν με επιτυχία. Στην εποχή της ψηφιακής δημοκρατίας και της συνεχούς πληροφόρησης, η μοίρα του πλανήτη είναι υπόθεση όλων μας.

DW

Η αποτυχία

Η Διάσκεψη της Κοπεγχάγης για το Κλίμα ήταν τελικά κάτι σαν γαμήλια δεξίωση, η οποία μετατράπηκε σε νεκρώσιμη ακολουθία. Η παγκόσμια κοινότητα ταξίδεψε εκεί για να γιορτάσει μια παγκόσμια συμφωνία. Ο στόχος ήταν η αποτροπή της υπερθέρμανσης του πλανήτη και η διάνοιξη ενός δρόμου που θα μας οδηγούσε σε νέο, οικολογικότερο αύριο. Η πορεία σταμάτησε πριν καλά καλά ξεκινήσει και οι πολιτικοί αποδύθηκαν σε αγώνα εξωραϊσμού μιας αποτυχίας. «Εκείνο που κατορθώσαμε στην Κοπεγχάγη δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. Η δήλωση του Ομπάμα έγινε την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, όταν η ομάδα των 25 ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών ανέλαβε τα ηνία των διαπραγματεύσεων, συνέγραψε ένα σχέδιο συμφωνίας και περίμενε ότι θα γίνονταν αποδεκτό στη συνέχεια από την Ολομέλεια. Αυτό όμως δεν συνέβη και το σχέδιο συμφωνίας δεν απέκτησε περισσότερη αξία από αυτή που είχε το ίδιο το χαρτί. Και ευτυχώς, όπως πιστεύει ο επικεφαλής της Greenpeace Κούμι Ναΐντο «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την υπονόμευση της διαδικασίας».

ΤΗΕ ΙΝDΕΡΕΝDΕΝΤ

Πολλά ερωτήματα

Το μηχανικό πρόβλημα στο Eurostar ίσως θα πρέπει να είναι το τελευταίο που θα διερευνηθεί. Αντιθέτως η διοίκηση της εταιρείας οφείλει να αναρωτηθεί γιατί δεν υπήρξε πρόβλεψη και γιατί οι υπάλληλοι δεν ήταν καλά προετοιμασμένοι και εξοπλισμένοι σωστά ώστε να αντιμετωπίσουν μια τέτοια περίπτωση ανάγκης. Ελάχιστα έχουν ειπωθεί για τις επικοινωνίες. Είναι δυνατόν οι οδηγοί των τρένων να είναι εντελώς αποκλεισμένοι όταν ταξιδεύουν μέσα στο τούνελ; Ολες οι επικοινωνίες κατέρρευσαν και δεν αποκαταστάθηκαν; Και γιατί υπέστησαν όσα υπέστησαν οι επιβάτες, από τους οποίους οι αρμόδιοι στέρησαν τα στοιχειώδη; Αξίζει βεβαίως να επαναληφθεί ότι το Eurostar έχει αποδειχθεί μεγάλη επιτυχία. Πάνω από 15 χρόνια λειτουργεί αποτελεσματικά, διασχίζει τη Μάγχη και μεταφέρει 10 εκατομμύρια επιβάτες τον χρόνο. Θεωρείται φιλικό προς το περιβάλλον, συμβάλλει στη μείωση της εναέριας κυκλοφορίας σε περιπτώσεις μικρών αποστάσεων και πραγματικά εξυπηρετεί. Ανεξαρτήτως όλων αυτών, η εταιρεία οφείλει να εξηγήσει ακριβώς τι δεν πήγε καλά, γιατί και ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις σε παρόμοιες περιπτώσεις.

ΑRΑΒ ΝΕWS

Το μήνυμα της κλοπής

Πολλοί ένιωσαν ανακουφισμένοι μετά τον εντοπισμό από τις αστυνομικές αρχές της Πολωνίας της επιγραφής «Η Εργασία Απελευθερώνει» που βρισκόταν στην είσοδο του Αουσβιτς και πρόσφατα εκλάπη από αγνώστους. Συνελήφθησαν κάποιοι ύποπτοι, αλλά από κει και πέρα εγείρονται ερωτήματα για τη σκοπιμότητα της εγκληματικής πράξης και για τον συμβολισμό της. Περίπου 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι εξοντώθηκαν στο Αουσβιτς, στην πλειοψηφία τους Εβραίοι, Αθίγγανοι, Ρώσοι αιχμάλωτοι πολέμου και αριστεροί. Η κλοπή της τρομακτικής επιγραφής θα πρέπει να εκληφθεί, επομένως, ως επίθεση εναντίον εκείνων που πιστεύουν ότι αυτό το μάθημα βαρβαρότητας δεν μπορεί να ξεθωριάσει. Η ισραηλινή αντίδραση ότι η κλοπή ήταν «πράξη πολέμου» ξεπερνά τα όρια. Πριν από ένα χρόνο οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν ανηλεώς τους Παλαιστινίους στη Γάζα, θυμίζοντας ναζιστικές πράξεις. Εν τούτοις, η κλοπή θεωρήθηκε προσβολή για τις πολιτισμένες κοινωνίες. Το μοτίβο στην πύλη του Αουσβιτς είναι πάνω απ’ όλα ζοφερό μάθημα της Ιστορίας. Είναι επίσης μια υπενθύμιση ότι ούτε οι πολιτισμένες χώρες έχουν αποκοπεί από το άγος της γενοκτονίας. Κι αυτό μας αφορά όλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή