Επαφή με τους πολίτες

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαφοροποίηση της κ. Ντόρας Μπακογιάννη από την «κεντρική γραμμή» της Ν.Δ. στο θέμα των συνενώσεων δήμων και κοινοτήτων δημιούργησε ερεθισμό, αλλά ήταν αναμενόμενη. Η κ. Μπακογιάννη είχε διατελέσει δήμαρχος Αθηναίων, έχει προσωπική αντίληψη της θεμάτων της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως και έχει συνεπώς ιδίαν γνώμη επί του θέματος.

Από ευρύτερη πολιτική άποψη, η τοποθέτηση της κ. Μπακογιάννη στο σχέδιο αναδιαρθρώσεως της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, όπως και στο μεταναστευτικό, ίσως σημαίνει ότι έχει μελλοντικά την πρόθεση να διατηρήσει μίαν ανεξάρτητη ρητορική σε ορισμένα θέματα.

Ούτε και αυτό είναι κολάσιμο. Οι διαφορές της με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά είναι πολλές και ποικίλες, η εσωκομματική διαπάλη για την ανάδειξη νέου ηγέτη διήρκεσε επί μακρόν και η εικόνα που είχε δημιουργηθεί ήταν ότι οι δύο διεκδικητές εκπροσωπούσαν διαφορετικούς κόσμους, πράγμα που δεν απέχει από την αλήθεια.

Το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς δεν εξελέγη από την κοινοβουλευτική ομάδα ή έστω από το συνέδριο του κόμματος, αλλά από εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών, δεν τον καθιστά ευάλωτο σε «ανεξάρτητες φωνές» ή στις απόψεις που διατυπώνουν οι πάσης φύσεως «αυθεντίες». Ούτε η «πολυφωνία» είναι κάτι το νέο στη Ν.Δ., καθώς ταλάνισε, με θλιβερά αποτελέσματα, τη συντηρητική παράταξη εδώ και τριάντα χρόνια, από την εποχή που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μεταπήδησε στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Πέραν, ωστόσο, των προσωπικών ζητημάτων που υπάρχουν σε όλα τα κόμματα, η Ν.Δ. συγκροτείται από μια ευρύτατη πλειοψηφία συντηρητικών ψηφοφόρων και μια σημαντικώς μικρότερη, δραστήρια ομάδα φιλελευθέρων. Η σύγκλιση των δύο τάσεων μπορεί να επιτευχθεί διά του διαλόγου, εάν υπάρχει αμφίπλευρη διάθεση, πράγμα που όμως δεν συμβαίνει. Μία φαινομενική ενότητα μπορεί να αποκατασταθεί, όπως επιχειρήθηκε στο παρελθόν, διά βιαίων μέσων – διαγραφές και άλλες βαρβαρότητες.

Θα ήταν, όμως, ανεπίτρεπτο εάν ο κ. Σαμαράς ανάλωνε το πολιτικό του κεφάλαιο επιχειρώντας να αποκαταστήσει εσωτερικές ισορροπίες. Ο κ. Σαμαράς εξελέγη από ευρύτατη βάση πολιτών· σε αυτούς θα απευθυνθεί· αυτοί είναι οι σύμμαχοί του· σε αυτούς και μόνον τους πολίτες μπορεί να στηριχθεί. Ο αγώνας θα πρέπει να δοθεί προσωπικά από τον κ. Σαμαρά σε κάθε γωνιά της χώρας, και στη Βουλή, με απόλυτη ιδεολογική σαφήνεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή