Εμπόδιο ο Καρζάι στο Αφγανιστάν

Εμπόδιο ο Καρζάι στο Αφγανιστάν

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, η σχέση του προέδρου Χαμίντ Καρζάι και των υποστηρικτών του στις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ βούλιαξαν. Αμέσως μετά την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Καμπούλ, ο κ. Καρζάι είπε σε συνάντηση της Ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής (IEC) (κατ’ όνομα μόνο, δεδομένου ότι είναι γεμάτη από έμπιστους του Καρζάι) ότι ευθύνονται οι ξένοι για την εκτεταμένη διαφθορά στις εκλογές του περασμένου χρόνου. Οχι οι ξένοι γενικώς, αλλά ειδικά ο Πίτερ Γκαλμπρέιθ, πρώην επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, ο οποίος έκανε πρώτος λόγο για πρακτικές διαφθοράς στις εκλογές. Η Χίλαρι Κλίντον επιχείρησε να εκτονώσει την κατάσταση, σε τηλεφωνική επικοινωνία της με τον κ. Καρζάι, την Παρασκευή το βράδυ, αλλά ο Αφγανός πρόεδρος επανέλαβε τους ισχυρισμούς του σε Αφγανούς βουλευτές, απειλώντας, όπως ελέχθη, να συνταχθεί με τους Ταλιμπάν, αν οι ξένοι συνεχίσουν τις παρεμβάσεις. Την Τρίτη το βράδυ, ο κ. Γκαλμπρέιθ είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι ο Καρζάι είναι ανισόρροπος, έχει την τάση να εξαπολύει μύδρους κι ότι αρέσκεται σε συγκεκριμένο εξαγώγιμο είδος της χώρας του, αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς εναντίον του.

Τι συμβαίνει, παραμονές μιας μεγάλης αμερικανικής επίθεσης για την εκδίωξη των Ταλιμπάν από την Κανταχάρ, μια μάχη που θα μπορούσε να αποδειχθεί αποφασιστική για την πορεία του πολέμου; Χωρίς αξιόπιστο Αφγανό εταίρο, θα αποτύχει η στρατηγική καταπολέμησης των Ταλιμπάν. Χωρίς την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων, ο κ. Καρζάι και οι συν αυτώ θα έπαιρναν το πρώτο αεροπλάνο για την Ντόχα. Αυτή η σχέση αποτελεί τον ορισμό της αμοιβαίας αλληλεξάρτησης. Γιατί επομένως δεν λειτουργεί η διπλωματία;

Μια αισιόδοξη ανάγνωση αυτής της διαμάχης έχει ως εξής: Ο κ. Καρζάι είχε ήδη συναινέσει στην πίεση της Ουάσιγκτον να υποχρεώσει τον πρόεδρο της IEC, Αζιζουλάχ Λουντίν, και τον κυριότερο εκλογικό σύμβουλο της Επιτροπής, Νταούντ Αλί Νατζάφι, να παραιτηθούν, όταν κατηγόρησε τον ΟΗΕ για όσα ακριβώς κατηγορήθηκαν οι δύο άνδρες – ότι δηλαδή ενθάρρυναν την εκλογική νοθεία, στις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου. Η ανακοίνωση δημοσιοποιήθηκε μόλις την Τετάρτη. Για να καλύψει τα ίχνη του, ο κ. Καρζάι επιδόθηκε σ’ ένα μπαράζ δηλώσεων, για να αποκρύψει τις πραγματικές προθέσεις του. Η αξιοπιστία των κοινοβουλευτικών εκλογών τον Σεπτέμβριο, για τις οποίες πληρώνουν Δυτικοί δωρητές, εξαρτάται από το ποιος θα διοριστεί τώρα στην ΙΕC.

Μια άλλη ανάγνωση είναι ότι η σχέση των ΗΠΑ και του πρωταρχικού συμμάχου του ήταν εξαρχής καταδικασμένη να αποτύχει. Οσο γρηγορότερα συνειδητοποιήσει ο Ομπάμα ότι η στρατηγική του στηρίχτηκε σε λάθος βάση (ότι μια αξιόπιστη αφγανική κυβέρνηση θα μπορούσε να εγκατασταθεί σ’ εκείνες τις περιοχές απ’ όπου είχαν εκδιωχθεί οι Ταλιμπάν) τόσο μεγαλύτερη πίεση θα δεχθεί ο Καρζάι. Τα αμερικανικά στρατεύματα διαπιστώνουν ότι πολεμούν σε δύο μέτωπα – εναντίον των Ταλιμπάν και για να μετριάσουν τη χειρότερη εμφάνιση της κυβέρνησης την οποία υποστηρίζουν. Η μόνη μακροπρόθεσμη λύση, εκτός από τον τερματισμό του πολέμου, είναι να αποφασίσει μόνος του ο αφγανικός λαός ποιος θέλει να τον κυβερνά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή