Γραμματα Αναγνωστων

6' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τόποι Ιστορικής Μνήμης

Κύριε διευθυντά

Είναι βέβαιο ότι φτάσαμε ώς εδώ, να ζούμε μια μπόρα και να αναπνέουμε την «μπόχα» της σήψης, χωρίς τύψεις για λάθη και συμπεριφορές που εξόρισαν ό,τι οι ιστορικές μας μνήμες όρισαν. Οι κατά νόμον επίσημοι δανειστές, που αποκαλούμε άλλοτε φίλους και άλλοτε αιμοδιψείς «κερδοσκόπους», δεν μπορεί να αποτελέσουν άλλοθι για τα όσα λαμβάνουν χώρα. Γι’ αυτό και πολλοί σωστά λένε πως η παιδεία θα μας δώσει όραμα και αυτό θα μας σώσει. Ομως: παιδεία σε τι, πώς, από ποιους, σε ποιους και πότε; Η κατάργηση της βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ, για να… νοικιαστούν τα άδεια καταλύματα, η μείωση μαθημάτων για να… μην κουράζονται τα παιδιά, σίγουρα δεν πείθουν για την αποτελεσματικότητά της.

Πιστεύω, λοιπόν, πως το αίτημα για ανάνηψη, ώστε να ξαναβρούμε κάτι από τον χαμένο μας εαυτό, οδηγεί στα χνάρια της ιστορικής μας κληρονομιάς που είναι «ο διδάσκαλος… εις κάθε λόγον, εις κάθε τέχνην ο πιο σοφός». Με άλλα λόγια, μας οδηγεί στην ανάδειξη τόπων φορτισμένων από ιστορική μνήμη ως χώρων βιωματικής εμπειρίας. Πράγμα που μπορεί να συμβεί με την αποκάλυψη, ανάδειξη και απόδοσή τους στο κοινό ως ανοιχτών βιβλίων «αεί παιδείας» και, συνακόλουθα, πόλων έκφανσης της ιστορικής μας μνήμης «που ‘ναι φορέας της φήμης» και «τιμή της φυλής μας», και την περιφρονήσαμε. Είναι κρίμα το ότι στην Ηπειρο, για παράδειγμα, η μοναδική Δωδώνη παραμένει «θαμμένη» ως τόπος ενασχόλησης για μερικούς ερευνητές, το ομηρικό Νεκρομαντείο με τον Γλυκύ λιμένα και τον μυθικό Αχέροντα έχουν αφεθεί στη διαχείριση των ταβερνιάρηδων και η μοναδική Νικόπολη, που θα μπορούσε να είναι μια άλλη Πομπηία, αγωνίζεται και αγωνιά για τα στοιχειώδη…

Ετσι, μιας και τελευταία γίνεται πολύς λόγος για περιφερειακή ανάπτυξη, πολιτισμό-τουρισμό κ.τ.τ., νομίζω πως είναι ευκαιρία το έλλειμμα ανάδειξης μνημειακών χώρων να καλυφθεί. Και αυτό μπορεί να γίνει με τη θεσμοθέτηση ανά περιφέρεια σημαντικών και χωροταξικά «σημαδιακών» τόπων ως «Τόπων Ιστορικής Μνήμης» υπερτοπικής εμβέλειας, κάτω από τρεις προϋποθέσεις: α. θα αποτελέσουν προγραμματικά έργα προτεραιότητας, β. θα έχουν ίδιους εξασφαλισμένους προϋπολογισμούς, και γ. θα ανήκουν αποκλειστικά στην ευθύνη ειδικών επιστημονικών φορέων αυτοδύναμων και απαλλαγμένων από αδηφάγες γραφειοκρατικές μέριμνες.

Για μια τέτοια προσπάθεια, που συνιστά και σοβαρή οικονομική επένδυση, είναι βέβαιο ότι τα χρήματα θα βρεθούν αν «συμμαζευτούν» οι αναρίθμητες αμελητέες έως και εκφυλιστικές για τον πολιτισμό δραστηριότητες.

Βασιλης Αν. Χαρισης – Αρχιτέκτων, Μαρούσι

Οι δ’ εκαρτέρουν προς κύμα λακτίζοντες

Κύριε διευθυντά

Στο άρθρο του κ. Μπάμπη Παπαδημητρίου (Οικον. «Καθημερινή» 5/6/2010, σ. 1) υπάρχει μια ανακρίβεια. Την παροιμιακή φράση την οποία ο κ. Παπαδημητρίου αποδίδει στον Αισχύλο (Αγαμ. 1624) τη λέγει ο Αίγισθος και όχι ο Χορός, και είναι διαφορετική από εκείνη που παραθέτει: «Προς κέντρα μη λάκτιζε, μη παίσας μογής». Τη φράση του κ. Παπαδημητρίου την είπε, σχεδόν όμοια, ο Χριστός προς τον Σαούλ: «Σκληρόν σοι προς κέντρα λακτίζειν» (Πραξ. 26,14). Ο E.R. Dodds θεωρεί ότι πιθανώς είναι δανεισμένη από τις Βάκχες του Ευριπίδη. Στη σημερινή μας κατάσταση ταιριάζει ίσως περισσότερο «οι δ’ εκαρτέρουν προς κύμα λακτίζοντες» (Ευρ. Ιφ. Τ. 1395/6) ή η ακόμη βαρύτερη «προς κέντρα λακτίζοιμι θνητός ων θεώ»! (Ευρ. Βάκ. 795).

Βασιλειος Χ. Πετρακος / Φιλοθέη

Η άγνωστη Τενέα

Κύριε διευθυντά

Η εύρεση των δύο κούρων μέσα στα όρια του αρχαιολογικού χώρου, όπου πρέπει να εκτεινόταν, κατά διάφορες περιόδους, η αρχαία και πρωτοβυζαντινή πόλη της Τενέας, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, μολονότι ώς σήμερα η Τενέα παραμένει σχεδόν άγνωστη.

Η ατυχία γι’ αυτήν είναι ότι στον μεγάλο εδαφικό χώρο όπου αναπτύχθηκε, μεταξύ των σημερινών κορινθιακών χωριών Κλένιας και Χιλιομοδίου, η εντατική καλλιέργεια και οι καταστροφές άφησαν πολύ λίγα ίχνη, ενώ η θέση της έξω από τον δρόμο Κορίνθου – Νεμέας – Αργους (ή Μυκηνών), που έπαιρναν συνήθως οι περιηγητές, τής στέρησαν περισσότερες και λεπτομερέστερες περιγραφές.

Παρ’ όλα αυτά και μόνο το γεγονός ότι ο Στράβων αναφέρει ότι οι πιο πολλοί άποικοι που το 733 π.Χ. ίδρυσαν τις περίφημες Συρακούσες, υπό τον Κορίνθιο Αρχία, ήταν Τενεάτες και ότι από τότε η κώμη άρχισε να ακμάζει περισσότερο από τις άλλες, δικαιολογεί την εύρεση των δύο αρχαϊκών κούρων, καθώς και εκείνου που πριν από αρκετές δεκαετίες πωλήθηκε στο εξωτερικό και βρίσκεται σήμερα στο Μόναχο, γνωστός ως κούρος της Τενέας.

Ασφαλώς, η εύρεση, έστω και με αυτές τις συνθήκες, των δύο κούρων θα διαλευκάνει άγνωστες πτυχές της ιστορίας της γλυπτικής στην περιοχή και θα δικαιολογήσει τα γραφόμενα από τον Στράβωνα για κάποιον Ασιάτη, ο οποίος, θέλοντας να μάθει αν ήταν καλύτερα να μετοικήσει στην Κόρινθο, έλαβε τον χρησμό: «Ευδαίμων ο Κόρινθος, εγώ δ’ είην Τενεάτης», δηλαδή ευτυχισμένη η Κόρινθος, αλλά εγώ θα ήθελα να είμαι Τενεάτης. Η πόλη εξακολούθησε να ακμάζει, ιδιαίτερα λίγο πριν καθώς και ύστερα από την καταστροφή της Κορίνθου, αφού είχε την εύνοια των Ρωμαίων, λόγω της κοινής καταγωγής από την Τροία. Αργότερα, έκοψε και δικό της νόμισμα.

Το σημείο όπου βρέθηκαν οι κούροι, περίπου εβδομήντα μέτρα νοτιοανατολικά από την παλιά εκκλησία της Αγίας Κυριακής, όπου ο Wiseman κάνει λόγο για πιθανή ύπαρξη αρχαίου κτιρίου, οδηγεί τη σκέψη μας στον ναό του Τενεάτου Απόλλωνα, που μνημονεύει ο Στράβων, λατρεία που αναφέρει και ο Παυσανίας. Πρέπει να σημειώσουμε όμως ότι ο παρακείμενος λόφος «Βουνό», όπου υπάρχουν πολλά αρχαία κατάλοιπα, είναι περισσότερο κατάλληλος για την κατασκευή του σπουδαιότερου ναού της πόλης, αν και εκεί δεν αποκλείεται να βρισκόταν η ακρόπολή της. Είναι ευνόητο ότι πρέπει τώρα να στηριχτούν οι ανασκαφές τής εκεί τοπικής Εφορείας στις δύο παρπάνω θέσεις ή και σε άλλα σημεία της αρχαίας πόλης, όπως η θέση «Παλαιό σχολείο».

Μιχαηλ Κορδωσης – Καθηγητής ιστορικός Γεωγραφίας / Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια

Κύριε διευθυντά

Ο Σύνδεσμος Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων εκπροσωπεί όλα τα ιδιωτικά σχολεία στην Ελλάδα.

Τα ιδιωτικά σχολεία, συμμετέχοντας στην προσπάθεια του ελληνικού λαού για την αντιμετώπιση των προβλημάτων λόγω της οικονομικής συγκυρίας που βιώνουμε, αποφάσισαν να παγώσουν τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων.

Με απόφαση της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου, οι γονείς των παιδιών των ιδιωτικών σχολείων θα πληρώσουν το επόμενο σχολικό έτος ό,τι ακριβώς πλήρωσαν και πέρυσι, παρ’ όλο που αντιμετωπίζουμε μεγάλες αυξήσεις λόγω της αύξησης του ΦΠΑ, της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, τις ωριμάσεις των μισθών των εργαζομένων (χρονοεπιδόματα και βαθμοί).

Με επιστολή μας ανακοινώσαμε προς τον υπουργό Εργασίας ότι, παρά τις εξαγγελίες περί κατάργησης της διαιτησίας μέσω ΟΜΕΔ και παρ’ όλες τις προσπάθειες των ιδιωτικών σχολείων, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος έχει προσφύγει στον ΟΜΕΔ ζητώντας:

1. Επίδομα ιδιωτικού εκπαιδευτικού

Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί να λαμβάνουν επιπλέον του νόμιμου κατά τον ν. 682/77 μισθού επίδομα που ανέρχεται στο 5% του νόμιμου μισθού των ομοιόβαθμών τους δημοσίων, αναπροσαρμοζόμενο κατ’ έτος στο ύψος του τιμάριθμου, το οποίο καταβάλλεται αυτοτελώς και δεν συμψηφίζεται με όσα άλλα επιδόματα ή πρόσθετες αμοιβές τυχόν λαμβάνουν.

2. Επίδομα σχολείου

Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί να λαμβάνουν επιπλέον του νόμιμου, κατά τον ν. 682/77 μισθού, πρόσθετο επίδομα σχολείου αναπροσαρμοζόμενο κατ’ έτος στο ύψος του τιμάριθμου, το οποίο καταβάλλεται αυτοτελώς και δεν συμψηφίζεται με όσα άλλα επιδόματα ή πρόσθετες αμοιβές τυχόν λαμβάνουν, εφόσον το σχολείο τους προχωρήσει σε αύξηση διδάκτρων στην εισαγωγική τάξη, που υπερβαίνει το ποσοστό του τιμάριθμου.

3. Δωρεάν φοίτηση των παιδιών των εκπαιδευτικών.

Μέχρι τρία παιδιά κάθε ιδιωτικού εκπαιδευτικού να δικαιούνται να φοιτούν με τις εξής εκπτώσεις στα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, στα οποία εργάζονται οι γονείς τους: α) 100% (δωρεάν) το πρώτο παιδί β) 90% (ενενήντα), το δεύτερο παιδί, γ) 80% (ογδόντα), το τρίτο παιδί.

Οι εκπτώσεις παρέχονται για όλες τις σχολικές βαθμίδες που ανήκουν στο ίδιο νομικό πρόσωπο και για όλες τις προσφερόμενες εκπαιδευτικές υπηρεσίες.

4. Ωριαία αποζημίωση ιδιωτικού εκπαιδευτικού για απασχόληση εκτός ωραρίου λειετουργίας του σχολείου.

Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί να λαμβάνουν ωριαία αποζημίωση 35 ευρώ, αναπροσαρμοζόμενη στο ετήσιο ύψος του τιμάριθμου, ανά ώρα απασχόλησης εκτός του ωραρίου λειτουργίας του σχολείου, με την εξαίρεση των απασχολήσεων που το νομικό πλαίσιο προβλέπει να διεξάγονται εκτός των ωρών λειτουργίας των σχολείων.

5. Είσπραξη συνδικαλιστικών συνδρομών

Οι συνδικαλιστικές συνδρομές των εκπαιδευτικών εισπράττονται με σύστημα παρακράτησης και αποδίδονται από τον εργοδότη δύο φορές το χρόνο (τις 31-6 και 31-12) σε λογαριασμό της ΟΙΕΛΕ σύμφωνα με την πρόβλεψη του άρθρου 6, παρ. 2 του ν. 1264/82, αρχής γενομένης από 31-6-2010.

Κύριε διευθυντά, διαπιστώσαμε ότι, παρόλο που στείλαμε επιστολή στον αρμόδιο υπουργό, η διαιτησία προχωρά κανονικά.

Προσφεύγουμε σε εσάς προκειμένου να λάβετε θέση, εάν το κρίνετε σκόπιμο, μέσω της έγκυρης γνώμη σας, για το εξαιρετικά περίεργο αυτό φαινόμενο, εμείς μεν να προχωρούμε σε πάγωμα διδάκτρων, η δε ΟΙΕΛΕ να ζητεί από τον ΟΜΕΔ αυξήσεις και παροχές που θα επιβαρύνουν τη μισθοδοσία κατά 12%.

Ο πρόεδρος
Αθανασιος Ζαχοπουλος
Ο γενικός γραμματέας
Χριστοδουλος Κακαδιαρης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή