Τι γράφει ο ξένος Τύπος

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

THE ΙΝDΕΡΕΝDΕΝΤ

Οι Ρεπουμπλικανοί

Είναι μεγάλη η πιθανότητα να χάσουν οι Δημοκρατικοί τον έλεγχο του Κογκρέσου τον Νοέμβριο, γεγονός που θα υποχρεώσει τον Ομπάμα να συνεχίσει τη θητεία του με δεμένα τα χέρια. Βεβαίως, θα συνεχίσει να έχει ελευθερία στην εξωτερική πολιτική, αλλά στο εσωτερικό οι αντίπαλοί του θα μπλοκάρουν πολλές από τις πρωτοβουλίες του. Ωστόσο, αν στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, οι Ρεπουμπλικανοί τα πάνε καλά, η Δεξιά ως ανερχόμενη δύναμη στο κόμμα θα πάρει τα πάνω της, ανοίγοντας τον δρόμο για την υποψηφιότητα της Σάρας Πέιλιν. Μπορεί ο Ομπάμα να αλλάξει το κλίμα; Προχθές επισκέφθηκε τη Νέα Ορλεάνη, πέντε χρόνια μετά τον τυφώνα «Κατρίνα». Κάποιος θα υπέθετε ότι οι μνήμες θα θύμιζαν στους Αμερικανούς αυτό από το οποίο ήθελαν να ξεφύγουν. Τον πρώην πρόεδρο Μπους. Ο άνθρωπος που επέλεξαν ως διάδοχό του παραμένει ένας ονειροπόλος πατριώτης που ρίχνει γέφυρες συμφιλίωσης και εξακολουθεί να θέλει να κυβερνήσει μια χώρα, όπου η φυλή δεν παίζει καθοριστικό ρόλο. Εδειξε τι μπορεί να πράξει με το σύστημα υγείας και έφερε πίσω τους στρατιώτες από το Ιράκ. Αρκούν, όμως, αυτά για να τον εκτινάξουν στην κορυφή;

Ιταλικά σενάρια

Τι θα συμβεί αν ο Μπερλουσκόνι καταρρεύσει; Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο δεν θα ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Παλαιότερα ο Μπερλουσκόνι είχε δηλώσει ότι θα προσέφευγε στις κάλπες αν έχανε την πρόταση εμπιστοσύνης. Αλλά στην Ιταλία τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν διεξαχθεί δύο γενικές εκλογές. Μια ακόμη εκλογική αναμέτρηση θα οδηγούσε τη χώρα σε βαθιά πολιτική κρίση.

Αντιθέτως, αν ξεσπάσει κρίση, τα πολιτικά κόμματα θα προχωρήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Κατά μία εκδοχή, ο Τζιανφράνκο Φίνι θα ηγηθεί κεντροδεξιού συνασπισμού υπό τον υπουργό Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι. Κατά μία άλλη εκδοχή, ο Φίνι θα στραφεί προς έναν κεντρώο συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών σαν αυτούς που κυβέρνησαν τη χώρα τη δεκαετία του ’90. Τέλος, υπάρχει η τρίτη εκδοχή του σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών ή επιχειρηματιών που θα κυβερνήσει για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Ομως καμιά από τις παραπάνω περιπτώσεις δεν θα δώσει την αίσθηση της φρεσκάδας στην Ιταλία.

FRΑΝΚFURΤΕR ΑLLGΕΜΕΙΝΕ

Αρκούν τα εύσημα;

Η Ελλάδα πληροί τις υποχρεώσεις της για το πρόγραμμα εξυγίανσης.

Οι ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πιστοποίησαν στην ελληνική κυβέρνηση πως έκανε ένα δυνατό ξεκίνημα σχετικά με το τριετές πρόγραμμα εξυγίανσης, καθώς επίσης και ότι εφαρμόζονται τα οικονομικά μέτρα που συμφωνήθηκαν. Η μείωση των εξόδων αποδείχθηκε πάντως πιο επιτυχημένη από την αύξηση των εσόδων.

Για τους πρώτους επτά μήνες του 2010, τα έσοδα αυξήθηκαν μόλις κατά 4,1% ενώ είχε προβλεφθεί να αυξηθούν κατά 13,7%. Αντίστροφα, η κυβέρνηση κατάφερε να μειώσει τα έξοδα αντί 5,8% κατά 13,3% και τις κρατικές επενδύσεις αντί 4% στο 36,3%.

Το κυβερνητικό επιτελείο έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα, ένα μεγάλο σαφάρι, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όπου καταγράφονται και επιτυχίες. Ομως πολλοί προβλέπουν ότι το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών θα οδηγήσει τον κόσμο στους δρόμους. Οι διαδηλώσεις και οι απεργίες θα επιστρέψουν στα περσινά επίπεδα με ό,τι αυτό σημαίνει.

LΑ SΤΑΜΡΑ

Ο μύθος Ομπάμα

Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ επιστρέφει στην πολιτική των ΗΠΑ. Πώς όμως; Γίνεται εργαλείο στα χέρια των Ρεπουμπλικανών εναντίον του Μπαράκ Ομπάμα. Πρόσφατα, μέλη των Tea Party εισέβαλαν στο Μολ για να διεκδικήσουν την κληρονομιά του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Οι Δημοκρατικοί αισθάνθηκαν προσβεβλημένοι. Μια μεγάλη μονομαχία ξεκίνησε, με πυρήνα την εθνική ταυτότητα που ενισχύει την άποψη πολλών ότι στις ΗΠΑ οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ομπάμα επιδιώκουν να οικειοποιηθούν τα σύμβολα των Δημοκρατικών προκειμένου να κυριαρχήσουν στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Πίσω από τη σύγκρουση για τα σύμβολα κρύβεται η τιτάνια προσπάθεια προσεταιρισμού της μεσαίας τάξης, αυτής που υπέστη τη μεγαλύτερη ζημιά από την έναρξη της οικονομικής κρίσης.

Οι Ρεπουμπλικανοί εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι. Πιστεύουν ότι στις εκλογές η τύχη θα είναι με το μέρος τους και ότι έχουν στο τσεπάκι τους τις μεσοδυτικές πολιτείες που είναι συντηρητικές. Ομως εκείνο που περισσότερο απ’ όλα επιδιώκουν οι Ρεπουμπλικανοί είναι να διαλύσουν τον μύθο του Ομπάμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή