Γραμματα Αναγνωστων

5' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Δημ. Ιωαννίδης και η Κύπρος

Κύριε διευθυντά

Αναφέρομαι στον θάνατο του δικτάτορα αρχιβασανιστή Δημήτρη Ιωαννίδη και στο σχετικό άρθρο του Παναγή Γαλιατσάτου, εύστοχο και εμπεριστατωμένο, στο φύλλο σας της 17ης λήγοντος μηνός Αυγούστου.

«Περισσότερο στοίχισε στον Ιωαννίδη ότι ήταν από τους τελευταίους της τάξης του, κάτι που καθυστέρησε την προαγωγή του σε συνταγματάρχη ώς το 1970», γράφετε. Αρα, εξαρχής ήταν καθυστερημένος με ψυχολογικά προβλήματα. Και αυτά συμπλεκόμενα μαρτυρούνται και εκφράζονται ότι «μισούσε τον Μακάριο θανάσιμα». Θεωρούσε, ακόμη, στις 15 Ιουλίου 1974, πως το πραξικόπημα ήταν μια εσωτερική ελληνική υπόθεση. Κατά τα άλλα, δεν είχε καταλάβει ότι ήταν όργανο της CIA, τόσο ανόητος και ηλίθιος ήταν.

Τις παραμονές των Χριστουγέννων 1963 -υπηρετούσε στην ΕΛΔΥΚ ο κύριος- ξέσπασαν στην Κύπρο διακοινοτικές ταραχές, οργανωμένες από την Τουρκία. Μέσω του Ν. Σαμψών εζήτησε επειγόντως για σοβαρό θέμα, είπε, συνάντηση με τον Μακάριο και η συνάντηση να γίνει νύχτα.

Ο Μακάριος τους εκάλεσε. Τι του είπε ο Ιωαννίδης; Εν μια νυκτί να σφάξουμε όλους τους Τουρκοκύπριους, σε όλες τις πόλες και τα χωριά της Κύπρου. Και έτσι, είπε, αφού δεν θα υπάρχουν Τουρκοκύπριοι για να «προστατεύσει» ή να «σώσει» η Τουρκία -προσέξετε!- δεν θα υπάρχει λόγος να ενδιαφέρεται για την Κύπρο ούτε να επεμβαίνει στην Κύπρο και στα θέματα της Κύπρου. Αυτή ήταν η έξυπνη πρότασή του. Ο Μακάριος τούς έστειλε στον αγύριστο και τους τα έψαλε.

Δέκα χρόνια αργότερα ο ίδιος ο Ιωαννίδης καταστρέφει τον Ελληνισμό της Κύπρου, καλώντας τον φίλο του Σαμψών τηλεφωνικώς να του στείλει επί πίνακι την κεφαλή του Μακαρίου! Λίγα λεπτά νωρίτερα, το πρωί της 15ης Ιουλίου 1974, όταν του είπαν ότι είχαν βάλει πρόεδρο τον Σαμψών, «Γ… την Παναγία σας, δεν βρίσκατε καλύτερον;», ούρλιαξε. Του είπαν ότι ουδείς άλλος από τους επιλεγέντες εδέχετο και άλλοι έλειπαν από την Κύπρο. Γι’ αυτό έβαλαν τον Σαμψών, εκτός προγράμματος!

Είπε και κάτι άλλο «σοφό» ο Ιωαννίδης: «Δεν έχουμε ενοχλήσει τους Τούρκους, δεν έχουμε αποφασίσει την Ενωση». Βεβαίως, δεν ενόχλησε τους Τούρκους με τις μωρές στρατιωτικές επιχειρήσεις του. Μόνον Ελληνες σκότωνε. Αλλά δεν μπορούσε να σκεφτεί ο ηλίθιος τι δώρο έκανε στους Τούρκους; Θα του άξιζε ένα άγαλμα στην Αγκυρα ή την Κερύνεια. Δεν είχε αποφασίσει την Ενωση, λέγει. Αφού εν ονόματι της Ενώσεως έκανε το πραξικόπημα, για να απαλλαγούν από τον Μακάριο που ήταν το εμπόδιο στην Ενωση της Κύπρου με την Ελλάδα, γιατί δεν έκαμε την Ενωση;

Αλλά τι να περιμένεις από έναν άνθρωπο που πίστευε ότι «ο Τύπος στις Ηνωμένες Πολιτείες ελέγχεται από τους κομμουνιστές και τους συνοδοιπόρους τους», όπως αναγράφεται στο άρθρο; Ισως να θεωρούσε και τον Μακάριο εκδότη εφημερίδας ή δημοσιογράφο στην Αμερική.

Αλλά ο Ιωαννίδης, με τις ψευτοπαλικαριές του, ήταν και μπαμπέσης, αφιλότιμος, ψεύτης, μπαγαπόντης. Και εξηγούμαι: Οκτώ μέρες πριν από το πραξικόπημα, ζήτησε από τον Μακάριο επαφή και συνομιλίες για εκτόνωση της κατάστασης, οι οποίες και έγιναν καθ’ όλη την εβδομάδα.

Το Σάββατο, 13 Ιουλίου 1974, διεμήνυσε στον Μακάριο ότι όλα βαίνουν καλώς, αποδέχεται τα συμφωνηθέντα, τα οποία θα ενέκρινε και πολιτικοστρατιωτική σύσκεψη στο Πεντάγωνο, στις 8 το πρωί, 15 Ιουλίου. Και την ώρα της συσκέψεως στο Πεντάγωνο, εξαπέλυε το πραξικόπημα στην Κύπρο για να σκοτώσει τον Μακάριο.

Σωστή η κατάληξη του άρθρου του συνεργάτη σας, ότι: «Θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα, αν δεν είχε ζήσει ποτέ» ο Ιωαννίδης.

Πατροκλος Σταυρου – πρώην υφυπουργός παρά τω Προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας (1963-1993). Στενός συνεργάτης του Εθνάρχου Μακαρίου

Κλιματικές αλλαγές

Κύριε διευθυντά

Σας επισυνάπτω την επιστολή που έστειλα στην κ. Connie Hedegaard, επίτροπο της Ε.Ε. που ασχολείται με το θέμα της Κλιματικής Αλλαγής. Η επιστολή είναι απαντητική των θέσεων που δημοσιεύθηκαν στην «Καθημερινή» στις 22 Ιουλίου του 2010.

Η ίδια επιστολή με τα συνοδευτικά διαγράμματα και τη συνέντευξη του διάσημου dr Phil Jones στο BBC, καταρρίπτει και τις θέσεις του ακαδημαϊκού καθηγητή Χ. Ζερεφού που δημοσιεύθηκαν επίσης στην «Καθημερινή» στις 3 Αυγούστου 2010.

Συνοπτικά, έχουμε να πιστοποιήσουμε αύξηση της Μέσης Γήινης Θερμοκρασίας για τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια, ίσως και 15 χρόνια κατά τον dr Phil Jones, διευθυντή του διάσημου CRU, University of East Anglia U.Κ.

Δεύτερον, δεν υπάρχει ουδεμία σχέση μεταξύ ατμοσφαιρικών συγκεντρώσεων του CO2 και ανόδου θερμοκρασίας.

Επίσης, ως απάντηση στον ακαδημαϊκό και καθηγητή κ. Χ. Ζερεφό που διατείνεται ότι οι θερμοκρασίες που έχουμε σήμερα είναι πρωτοφανείς για τα τελευταία 500.000 χρόνια, τα στοιχεία δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Ολες οι μεσοπαγετώδεις περίοδοι, διάρκειας περίπου 15.000 ετών είχαν Μέσες Γήινες Θερμοκρασίες +2° C πάνω από τη Μέση Βέλτιστη Θερμοκρασία της γήινης επιφάνειας για το βόρειο ημισφαίριο, που είναι οι +15° C, χωρίς να λιώσουν τα παγοκαλύμματα στον Βόρειο και Νότιο Πόλο. Μάλιστα, κατά την Εέμιο Μεσοπαγετώδη Περίοδο η Μέση Γήινη Θερμοκρασία ήταν +2,5° C πάνω από τους +15° C, χωρίς να λιώσουν τα παγοκαλύμματα και χωρίς να εξαφανιστούν οι πολικές αρκούδες που εμφανίστηκαν πριν από 135.000 χρόνια. Σήμερα η Μέση Γήινη Θερμοκρασία είναι +15,35° C. Αυτή η άνοδος κατά +0,35° C έλαβε χώρα από το 1980 έως το 1995 ή 1998 και όπως προανέφερα, σταμάτησε τα τελευταία 10 ή 15 χρόνια. Πώς είναι δυνατόν να αγνοούνται όλα τα μετεωρολογικά στοιχεία και τα στοιχεία των αστεροσκοπείων.

Τέλος, για να διασκεδάσω τις δοξασίες που αφορούν την επίδραση της ανθρώπινης δραστηριότητας στην Κλιματική Αλλαγή, θα αναφερθώ στην ιστορία της. Η μελέτη της Κλιματικής Αλλαγής άρχισε στα μέσα του 18ου αιώνα από Ευρωπαίους επιστήμονες και κορυφώθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, ήτοι πριν από 200 χρόνια. Διάσημοι Ευρωπαίοι επιστήμονες (Ελβετοί, Γάλλοι, Γερμανοί, Βέλγοι, Ιταλοί, Δανοί και άλλοι) έγραψαν χιλιάδες δημοσιεύσεις γι’ αυτό το φαινόμενο. Δημιουργήθηκε ο κλάδος της Τεταρτογενούς Γεωλογίας που μέχρι σήμερα διδάσκεται σε όλα τα γεωλογικά τμήματα του κόσμου. Τι τους παρεκίνησε; Τότε δεν κάναμε χρήση των υδρογονανθράκων.

Επίσης, η θερμότερη δεκαετία του 20ού αιώνα, πάντα βάσει των μετεωρολογικών δεδομένων, ήταν η περίοδος μεταξύ 1930 και 1940 που οδήγησε στο οικονομικό κραχ τής τότε εποχής και όχι η τελευταία δεκαετία, όπως διατείνεται η Ευρωπαία επίτροπος. Η ξηρασία ήταν μακροχρόνια και η καταστροφή των δημητριακών καρπών αφάνταστη. Και βεβαίως, ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως την εννοούν οι περιβαλλοντολόγοι, δεν υπήρχε.

Ο τυφώνας «Κατρίνα» που χτύπησε τη Νέα Ορλεάνη το 2005, αποδόθηκε στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Το ίδιο φαινόμενο έλαβε χώρα το 1925, όταν η χρήση των υδρογονανθράκων ήταν απειροελάχιστη και το 1965, όταν οι θερμοκρασίες ήταν πιο χαμηλές από σήμερα. Μπορώ να σας στείλω τις φωτογραφίες των καταστροφών.

Οσον αφορά τις ατμοσφαιρικές συγκεντρώσεις του CO2, σας αναφέρω ότι τα έτη 1820, 1860 και 1940 Ευρωπαίοι επιστήμονες μέτρησαν με ακρίβεια +/- 3% συγκεντρώσεις των 430 ppm, 395 ppm και 400 ppm, αντιστοίχως. Πώς είχαμε τέτοιες συγκεντρώσεις όταν δεν γινόταν χρήση των υδρογονανθράκων; Μήπως δεν είναι μόνο οι υδρογονάνθρακες που εκπέμπουν CO2 στην ατμόσφαιρα;

Η επιστολή μου είναι ενημερωτική. Διερωτώμαι, όμως, γιατί όλα αυτά τα στοιχεία δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Αγνοια ή σκοπιμότητα;

Αντωνης Φωσκολος – Ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ομότιμος Ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή