49 χρόνια πρίν…1.VΙΙ.1962

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΚΤΕΛΕΣΙΣ: Ουζουμπούρα, 30. – Την 6.22΄ τοπικήν ώραν σήμερον εξετελέσθη ενταύθα ο Ελλην Ιωάννης Καγιώργης, ο οποίος είχε φονεύσει τον πρωθυπουργόν του Ουρούντι πρίγκιπα Ρβαγκασόρε (φωτογραφία). Ο Καγιώργης κατεδικάσθη εις θάνατον υπό του ενταύθα δικαστηρίου και η καταδίκη του επεκυρώθη υπό του εφετείου. Η είδησις διά την εκτέλεσιν επεβεβαιώθη και διά τηλεγραφήματος εκ Βρυξελλών, όπου συμφώνως προς την εφημερίδα «Σιτέ» του δημοκρατικού κόμματος, ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών κ. Σπάακ απέρριψε προηγουμένως την αίτησιν χάριτος του δολοφόνου, υπό την ιδιότητά του ως υπουργού επί της κηδεμονίας του Ουρούντι, αφού συνεσκέφθη επί του θέματος επί μακρόν, μετά των λοιπών μελών της Κυβερνήσεως κατά την διάρκειαν χθεσινής συνεδριάσεως του υπουργικού συμβουλίου. Ο πρίγκιψ Ρβαγκασόρε, ηγέτης του κόμματος «Ουπρόνα», εδολοφονήθη την 15ην Οκτωβρίου 1961, ενώ εγευμάτιζεν εις Ουζουμπούρα αφού προηγουμένως το κόμμα του είχε κερδίσει τας εκλογάς. (Σ.«Φ»: Την απόφαση για την μη απονομή χάριτος στον Καγιώργη, όργανο των αντιπάλων του δολοφονηθέντος, έλαβε, μετά από εισήγηση του Σπάακ, ο βασιλεύς του Βελγίου Μπωντουέν. Ηταν η τελευταία απορριπτική χάριτος απόφαση αρχηγού του βελγικού κράτους. Την επομένη της εκτέλεσης, το Ουρούντι κατέστη ανεξάρτητο κράτος και λίγο αργότερα οι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας, μέλη της ιθαγενούς βασιλικής οικογένειας, κρεμάστηκαν δημόσια σε στάδιο της Γκιτέγκα.)

ΙΣΠΑΝΙΑ: Βαρκελώνη, 30. – Την παρελθούσαν νύκτα εξερράγησαν ενταύθα δύο βόμβαι μικράς εκρηκτικής ισχύος, εξ ών η μία προ του κτιρίου του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής και η δευτέρα προ ενός κολλεγίου ανήκοντος εις την καθολικήν θρησκευτικήν οργάνωσιν «Οπους Ντέι». Εκ των εκρήξεων -αι οποίαι εντάσσονται εις το πλαίσιον της δράσεως των αντιπάλων του καθεστώτος Φράνκο- επροξενήθησαν ελαφραί ζημίαι εις τα κτίρια, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

ΣΠ. ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ: Εγνώσθη ότι η Ακαδημία της Βιέννης, κατά την προ ημερών ετησίαν πανηγυρικήν συνεδρίασίν της, ανεκήρυξεν επίτιμον μέλος της τον ακαδημαϊκόν και καθηγητήν του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπ. Μαρινάτον, ο οποίος είναι επίσης αντεπιστέλλον μέλος της αυστριακής Ακαδημίας επιστημών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή