Το μέγα θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος στις ομιλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη και της προέδρου ΜΓΦΙ

Το μέγα θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος στις ομιλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη και της προέδρου ΜΓΦΙ

5' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νύχτα της 27ης Ιουνίου 2011, στους Κήπους του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας – η Κηφισιά στην πιο μαγική της ώρα και εποχή. Στους Κήπους του Μουσείου κάτω από πανύψηλα δέντρα και δροσερές φυλλωσιές, στο φυσικό περιβάλλον όπου είχε εμπνευστεί τις «Τέσσερις Εποχές» ο προκλασικός συνθέτης Αντόνιο Βιβάλντι, η μουσική γιόρταζε με μια επετειακή Συναυλία υψηλής ποιότητος τα Δέκα Χρόνια πρωτοποριακού έργου του Κέντρου Γαία του Μουσείου Γουλανδρή, εστιασμένο στην προστασία του περιβάλλοντος και στις προαιώνιες λειτουργίες ζωής στον πλανήτη μας.

Τιμώμενο πρόσωπο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίος, πλαισιωμένος από τους Μητροπολίτες Περγάμου, Ιμβρου – Τενέδου, Σάμου και Ικαρίας ως αντιπροέδρου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, και Κηφισιάς. Αλλά ας ακούσουμε την προσφώνηση της ιδρύτριας του Μουσείου και του Κέντρου Γαία, «πρώτης Κυρίας του πολιτισμού και του περιβάλλοντος», κ. Νίκης Γουλανδρή από το βήμα της εορταστικής εξέδρας, με ολόγυρά της τους μουσικούς – σολίστες της Καμεράτα, Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής.

«Το έργο του Μουσείου δέχεται σήμερα τη μεγαλύτερη και πιο επίσημη τιμή και αναγνώριση με την παρουσία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, οδηγού σε μια παγκόσμια διαδρομή για τη σωτηρία της ζωής στον πλανήτη». Με αυτά τα λόγια άρχισε την εμπνευσμένη της ομιλία η κ. Νίκη Γουλανδρή, πρόεδρος του ομώνυμου Μουσείου. «Η Παμμήτειρα Γη του αρχαίου ελληνικού κόσμου τέθηκε υπό την δική του πρόνοια και επαγρύπνηση. Η ορθόδοξη Εκκλησία ανέλαβε διεθνή εκστρατεία για τη διάσωση της Ζωής. Η επιστημονική και η κοινωνική αντιμετώπιση των καταστροφών απεδείχθησαν ανεπαρκείς να περιορίσουν την καταναλωτική δράση του σύγχρονου ανθρώπου, σε βάρος των πόρων του πλανήτη, με αποτέλεσμα ο καταναλωτισμός αυτός να αποτελεί την -αρνητική- κινητήρια δύναμη της σύγχρονης κοινωνίας. Με τον τρόπο αυτό τίθεται σε κίνδυνο η ίδια η επιβίωση του ανθρώπου, καθώς επιβαρύνει ανεπανόρθωτα την παγκόσμια οικονομική κρίση». Σοβαρά τα πρόσωπα, με το ενδιαφέρον σε εγρήγορση, καθώς η κ. Νίκη Γουλανδρή έδωσε το πλούσιο ιστορικό της προσωπικής παρέμβασης του κ. Βαρθολομαίου στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος «που άρχισε το 1995 από το Αιγαίο, προχώρησε στη Μαύρη Θάλασσα, στην Αδριατική, στον Δούναβη, στη Βαλτική, στα δάση του Αμαζονίου, του Μισσισιπή (κύριων συντηρητών του κλίματος της Γης) διεγείροντας όχι μόνο την επιστημονική ευθύνη, αλλά την ηθική αντίδραση του ανθρώπου. Η θρησκεία τελικά παραμένει εγγυητής της ζωής», τόνισε η πρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα 10 χρόνια λειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ερευνας και Εκπαίδευσης Γαία, πρωτοποριακού κέντρου που θέτει τον άνθρωπο προ των οικολογικών κινδύνων και προτείνει λύσεις και συμπεριφορές επιστημονικής εγκυρότητας. Χαρακτηριστικό το ότι το «Γαία» έχουν επισκεφθεί πάνω από 1.500.000 παιδιά σχολικής ηλικίας. Με την ευκαιρία του Διεθνούς Ετους Δασών 2011, στο οποίο επίσης είναι αφιερωμένη η εκδήλωση αυτή, το Μουσείο εξέδωσε βιβλίο για τα ελληνικά δάση τού ομ. καθηγητή του Πανεπιστημίου ΑΠΘ κ. Σπύρου Ντάφη για να αναδείξει τη σημασία του δάσους στη ζωή μας και να παρουσιάσει τη μεγάλη ποικιλότητα τύπων και την ομορφιά των ελληνικών δασών στην Ευρώπη… Ευχαρίστησε θερμά η πρόεδρος κ. Γουλανδρή, τον κ. Γιάννη Μάνο, πρόεδρο του Μεγάρου για την προσφορά της Ορχήστρας Καμεράτα, καθώς και τους μουσικούς και τον αρχιμουσικό. Για τις χορηγίες που κατέστησαν δυνατή τη θαυμάσια αυτή εκδήλωση, ευχαρίστησε το Ιδρυμα Λάτση, το Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Ερευνας και Παράδοσης -Ιδρυμα Μαρία Τσάκου-, παρών ο καπετάν Τσάκος, την Aegean, το ζεύγος Egon, την Apivita, τους κ. Κώστα Μπουτάρη και Γιώργο Δαυίδ για την υποστήριξη, καθώς και τον ΣΚΑΪ ως χορηγό επικοινωνίας. Τέλειωσε δε την ομιλία της, εκ μέρους του Δ.Σ. του Μουσείου, με τις βαθύτατες ευχαριστίες προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη «για την τιμητική σας παρουσία και τις ευχές μας για την επιτυχή συνέχιση της κοινωνικής αποστολής σας».

Με ζωηρό αθλητικό βήμα ο «Πράσινος Πατριάρχης», όπως με σέβας αποκαλείται διεθνώς για την άοκνο και εμπνευσμένη του δράση για την προστασία του περιβάλλοντος, ανέβηκε στο βήμα και εξήρε τις εμπνευσμένες πρωτοβουλίες και την όλη δράση του Κέντρου Γαία και όλα όσα το Μουσείο Γουλανδρή πρόσφερε και προσφέρει στην ιεράν υπόθεση της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. «Απωλέσθη πολύς και πολύτιμος χρόνος, είπε ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας – για να κατανοήσωμεν πόσον βλαπτική δι’ ημάς τους ιδίους και πόσον επικίνδυνος δι’ όλον τον πλανήτην δύναται να αποβή η αλόγιστος και υπέρμετρος εκμετάλλευσις των φυσικών πόρων. Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, ενωρίτερον από άλλους θρησκευτικούς και πολιτικούς οργανισμούς, αντελήφθη τον επαπειλούμενο κίνδυνον και ανέπτυξε πρωτοβουλίας διά την συνειδητοποίησιν της σοβαρότητος της καταστάσεως».

Αναφέρθηκε στον μολυσμένο από τη βιομηχανική δραστηριότητά μας αέρα, καθώς και στην υλοτομία και στους εμπρησμούς δασικών εκτάσεων (Αμαζόνιος κ.ά.), για να καλλιεργηθούν ή να οικοπεδοποιηθούν, και αναφώνησε: «Ω, της παραφροσύνης! Τόσον πολύ ετυφλώθη ο σύγχρονος άνθρωπος, ώστε να μη βλέπει ότι η καταστροφή του δάσους οδηγεί τελείως στην αυτοκαταστροφήν του». Χειροκροτήματα και κύκλος συγχαρητηρίων στο τέλος του εμπνευσμένου λόγου τού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου από τους παρευρισκομένους -τον πρέσβη της Γαλλίας κ. Christophe Farnaud και τη σύζυγό του Helene, τη γεν. γραμματέα Περιβάλλοντος κ. Μαρία Καλτσά, τη διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κ. Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, την κ. Γ. Προβοπούλου, τον δήμαρχο Κηφισιάς κ. Νίκο Χιωτάκη και τη σύζυγό του Σωτηρία (γεωπόνοι και οι δύο γνωρίζουν τι οφείλουμε στη Φύση). Επίσης, η κ. Λένα Αριστείδη Αλαφούζου με τις κ. Ξένια Γκροςς και Μάρθα Δερτιλή, η κ. Ιωάννα Φωκά, ο κ. Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος με τη σύζυγό του Γέλη, οι οποίοι στηρίζουν εκδηλώσεις του Μουσείου, και από τον Ομιλο Ιωάννη Λάτση, ο κ. Βαγγέλης Χρόνης με τη σύζυγό του Φούλη, ο γεν. διευθυντής του ΣΚΑΪ κ. Γιάννης Σπανολιός, και οι ραδιοτηλεοπτικοί κ. Αρης Πορτοσάλτε και Νίκος Παπαχρήστου. Επίσης, ο αγαπημένος ανιψιός του Πατριάρχη κ. Χρήστος Αναστασιάδης με τη σύζυγό του, ο διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, κ. Κυριάκος Κουτσομάλλης, ο κ. Πυθαγόρας Κόσιβας του ιδίου Ιδρύματος, οι κ. Λεωνίδας Ευγενίδης, Γιώργος Ραφαήλ με την κόρη του, ο δημοσιογράφος από την Πόλη και προσωπικός φωτογράφος του Πατριάρχη, κ. Νίκος Μαγγίνας. Ο βουλευτής Τηλέμαχος Χυτήρης, ο Θ. Παπαλεξόπουλος, το ζεύγος Στέφανος και Νάντια Γερουλάνου. Κάτω από τις φυλλωσιές ένα ποτήρι κρασί και συζήτηση γύρω από την πρόεδρο κ. Νίκη Γουλανδρή και την αντιπρόεδρο κ. Φαλή Βογιατζάκη, που δέχονταν τα συγχαρητήρια για τη διοργάνωση της εμπνευσμένης εκδήλωσης. Οι μελωδίες από τις «Τέσσερις Εποχές» μάς ακολουθούσαν στην Οθωνος, κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια.

Δύσκολοι οι καιροί και για το Μουσείο Γουλανδρή, και πρέπει η Πολιτεία να το ενισχύσει και να το φροντίσει, γιατί η έλλειψη πόρων ελλοχεύει εις βάρος της αποστολής του Μουσείου. Με τις σκέψεις ότι οφείλουμε εκτός από την αναγνώριση, και τη στήριξη του έργου των ιδρυτών του για τη διαιώνιση του ελληνικού πολιτισμού, έκλεισε η ξεχωριστή βραδιά που χάρισε στην Κηφισιά έναν νέο χώρο ποιότητος για μουσική και τέχνη με στόχο πάντα το περιβάλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή