Τι γράφει ο ξένος Τύπος

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

LΙΒΕRΑΤΙΟΝ

Ελλιπής

Ας δεχθούμε ότι κανένα σύστημα δικαίου δεν είναι τέλειο. Ακόμη και στις πιο προηγμένες Δημοκρατίες, κανένα σύστημα δεν μπορεί να προλάβει την κακοδικία. Σήμερα, όλα δείχνουν ότι ο εισαγγελέας της Νέας Υόρκης βιάστηκε για δύο λόγους: την ανάγκη να κρατηθεί ο ύποπτος εντός των ΗΠΑ και τη μεγάλη πολιτική του φιλοδοξία. Τη στιγμή, όμως, που η κατηγορία φάνηκε να καταρρέει, η αμερικανική Δικαιοσύνη κινήθηκε με αστραπιαία ταχύτητα, την οποία οφείλουμε να αναγνωρίσουμε. Η σύγκριση με τη γαλλική Δικαιοσύνη, που χρειάσθηκε μία δεκαετία για να διαλευκάνει την υπόθεση παιδεραστίας της κωμόπολης Ουτρό, δεν τιμά τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Στο Ουτρό, ένας μονομανής δικαστής επιδίωξε να εγκλωβίσει στο αρρωστημένο σενάριο, που ο ίδιος είχε επινοήσει, ένα ολόκληρο χωριό, οδηγώντας άνδρες και γυναίκες για πολλά χρόνια σε κελιά φυλακών. Η αμερικανική Δικαιοσύνη δεν αποτελεί ασφαλώς πρότυπο, ενώ το κύρος του Στρος-Καν ίσως να βοήθησε στην επιτάχυνση των διαδικασιών της υπόθεσής του. Η Δικαιοσύνη των ΗΠΑ, αν και ελλιπής, γνωρίζει πώς να παραδέχεται τα σφάλματά της.

ΒΑΝGΚΟΚ ΡΟSΤ

Εκλογικός θρίαμβος

Οφείλουμε να σεβαστούμε το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης και τον θρίαμβο του Πούα Τάι. Εχοντας εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία, είναι βέβαιο ότι το κόμμα δεν θα έχει πρόβλημα στον σχηματισμό κυβέρνησης και η Γινλάκ Σιναουάτρα θα είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης. Η μικρή αδελφή του Τακσίν είναι ένα νέο πρόσωπο στην πολιτική ζωή του τόπου, που δοκιμάζεται για πρώτη φορά. Θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι μια ικανή ηγέτις κι όχι μαριονέτα στα χέρια του αδελφού της, του φυγόδικου πρώην πρωθυπουργού. Ο λαός ευελπιστεί ότι η νέα κυβέρνηση θα καταφέρει να επιλύσει τα προβλήματά του και θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του. Αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία είναι η πιθανότητα αμνήστευσης του Τακσίν και επιστροφής της αμύθητης περιουσίας του, ενδεχόμενο που θα δημιουργήσει νέες πολιτικές εντάσεις ή ακόμα και ταραχές. Οι χθεσινές εκλογές γέννησαν σ’ όλους ελπίδες για επιστροφή στην ομαλότητα. Καμία «αόρατη χειρ» δεν θα παρέμβει στον σχηματισμό της κυβέρνησης. Το μόνο που μένει είναι να τηρήσει τις υποσχέσεις της η Γινλάκ Σιναουάτρα και να προωθήσει την εθνική συμφιλίωση.

ΤΗΕ MOSCOW ΤΙΜΕS

Γνήσιοι σύμμαχοι

Η Μόσχα ενδιαφέρεται πολύ να βελτιώσει τους δεσμούς ασφαλείας με τη Δύση. Οι πρωτοβουλίες του Κρεμλίνου -από την ιδέα της συγχώνευσης των δύο αντιπυραυλικών συστημάτων έως τη διαπραγμάτευση μιας νέας πανευρωπαϊκής συνθήκης ασφαλείας- καταδεικνύουν διάθεση να αναπτυχθεί το είδος της αμοιβαίας εμπιστοσύνης που ωφελεί τους πραγματικούς συμμάχους. Ωστόσο, οι αμερικανορωσικές σχέσεις δεν ήταν ποτέ σε θέση να αναβαθμιστούν από το καθεστώς των περιστασιακών «εταίρων». Η Ρωσία κατηγορεί τη Δύση ότι διστάζει να προχωρήσει σ’ ένα νέο επίπεδο σχέσεων. Η Δύση δεν είχε κρύψει ποτέ τι θέλει από τη σχέση: περισσότερες χάρες από τη Μόσχα – είτε διόδους στο αφγανικό έδαφος, είτε πίεση στο Ιράν για το θέμα των πυρηνικών, είτε κάποια διαπραγμάτευση για την πολιτική έξοδο του Μουαμάρ Καντάφι. Η Μόσχα δικαίως θέλει κάτι σε αντάλλαγμα. Αλλά ο βαθύτερος λόγος για τον οποίον οι ΗΠΑ επιδίωξαν την αναθέρμανση δεν είχε σχέση τόσο με την ίδια τη Ρωσία, όσο με την οικονομική παρακμή της Αμερικής και τον φόβο έναντι στρατηγικών ανταγωνιστών, όπως η Κίνα, το Ιράν και το ριζοσπαστικό Ισλάμ.

ΕL ΡΑΙS

Ρωγμές

Πριν από μερικές εβδομάδες, ο Ντομινίκ Στρος Καν έμοιαζε τελειωμένος πολιτικός, καθώς κατηγορείτο για βιασμό από μια καμαριέρα από τη Γουινέα. Η υπόθεση όμως αρχίζει να παρουσιάζει ρωγμές όπως και η φήμη της φερόμενης ως θύματος, ενώ δεν αποκλείεται ο δικαστής να απορρίψει τελικώς τις κατηγορίες. Η Γαλλία δέχτηκε τις ειδήσεις για τον Στρος Καν με συγκίνηση και ανακούφιση, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει αν η πιθανή επιστροφή του Στρος Καν στην πατρίδα του θα τον αναγκάσει να ξανασκεφτεί το ενδεχόμενο να επανεμφανιστεί στην πολιτική σκηνή. Στις 13 Ιουλίου λήγει η προθεσμία για να υποβάλει ο Στρος Καν την υποψηφιότητά του για το χρίσμα του υποψηφίου των Σοσιαλιστών. Μέχρι τότε πάντως δεν θα έχει επιλυθεί η υπόθεση στα δικαστήρια. Η γαλλική κοινή γνώμη είναι σε μεγάλο βαθμό υπέρ της επανένταξης του Στρος Καν στην πολιτική σκηνή αν αθωωθεί. Ωστόσο, δεν βλέπει με καλό μάτι ενδεχόμενη διεκδίκηση της προεδρίας της Γαλλίας. Αν η υπόθεση Στρος Καν διαλυθεί, θα πρόκειται για μια καλή είδηση για την πολιτική και τους πολιτικούς. Για τον γαλλικό σοσιαλισμό εντός και εκτός του κόμματος και για την ίδια τη Γαλλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή