49 χρόνια πρίν…7.VΙΙ.1962

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΡΙ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ: Εν μέσω επεισοδίων συνεχίσθη χθες εις την Επιτροπήν Εξουσιοδοτήσεως της Βουλής η συζήτησις επί του σχεδίου νομοθετικού διατάγματος περί καταργήσεως των εκτάκτων μέτρων. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κ. Παπακωνσταντίνου διευκρινίζων την έννοιαν της διατάξεως του άρθρου 7 εδήλωσεν ότι δεν πρόκειται να καταστή δι’ αυτού κολάσιμος η έκφρασις γνώμης, αλλά μόνον η προσπάθεια προβολής κομμουνιστικής δράσεως διά την αναγνώρισιν του Κ.Κ.Ε. Ο αρχηγός της Ενώσεως Κέντρου κ. Γ. Παπανδρέου παρετήρησε σχετικώς την νύκτα, ότι η δήλωσις του κ. Παπακωνσταντίνου εξακολουθεί να διατηρή την σύγχυσιν, η οποία θα επιτρέπη την δίωξιν του φρονήματος. Εις την δημοκρατίαν, προσέθεσε, το φρόνημα είναι ελεύθερον και διώκεται μόνον η παράνομος πράξις. Ως έχει το κείμενον, είναι προφανές ότι διώκει το φρόνημα.

Κατά την συζήτησιν του σχεδίου ο κ. Κ. Καλλίας (ΕΡΕ) είπεν ότι αι διατάξεις του έχουν μεγάλην σημασίαν, ότι η διοικητική εκτόπισις είναι εφεύρεσις του Κέντρου και ήδη ανοίγονται αι θύραι προς την ορθόδοξον μορφήν του θεσμού και ότι κακώς επεκαλέσθη ο κ. Γ. Μαύρος (Ε.Κ.) τον νόμον του Χίτλερ, ο οποίος απέβλεπεν εις τον ολοκληρωτισμόν, ενώ το σχέδιον στρέφεται κατά του ολοκληρωτισμού και ομοιάζει προς το ιδιώνυμον του Ελ. Βενιζέλου. Ο κ. Γ. Γρηγορίου (Ε.Κ.) υπεστήριξεν ότι διά του σχεδίου επιχειρείται να ασκηθή έντεχνος τρομοκρατία εις την ύπαιθρον εις βάρος των δημοκρατικών πολιτών και ο κ. Σ. Ηλιόπουλος (Ε.Δ.Α.) επανήλθεν εις τα περί φασισμού. Τα επεισόδια προεκλήθησαν κατά τας δύο αγορεύσεις, όταν ο κ. Ηλιόπουλος απεκάλεσε την Κυβέρνησιν (Κωνσταντίνου Καραμανλή) «συμμορίαν» και ο κ. Γρηγορίου κατεφέρθη κατά της 4ης Αυγούστου, προκαλέσας συζήτησιν περί δικτατορίας και Μέσης Ανατολής.

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ ΑΘΗΝΩΝ: Το δημοτικόν συμβούλιον του Δήμου Αθηναίων απέρριψε χθες, διά ψήφων 12 έναντι 2, το σχέδιον διανοίξεως των οδών Κοράη, Μάρνη και Φιλλελήνων.

ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ: Τα Σελήνια της Σαλαμίνος έχουν εξελιχθή εις ωραίον θέρετρον, όπου πηγαίνουν πολλαί αθηναϊκαί και πειραϊκαί οικογένειαι να περάσουν το καλοκαίρι των ή να ξεκουρασθούν τα Σαββατοκύριακα. Αλλά όλος αυτός ο κόσμος εξυπηρετείται από ένα μόνον τηλέφωνον εγκατεστημένον εις ένα μαγαζί…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή