Με αξιόπιστους τεχνοκράτες

Με αξιόπιστους τεχνοκράτες

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πολιτικοί μας έχουν αντιληφθεί επιτέλους ότι δεν μπορούν να χειρισθούν ορισμένα θέματα μόνοι τους και πως χρειάζονται επειγόντως τεχνοκρατική βοήθεια από ανθρώπους της αγοράς. Αυτό ισχύει για τις ιδιωτικοποιήσεις, τις περίπλοκες διαπραγματεύσεις για το χρέος και πολλά άλλα σημαντικά θέματα. Η Δημόσια Διοίκηση δεν διαθέτει, δυστυχώς, την κρίσιμη μάζα των ανθρώπων που απαιτούν οι στιγμές. Εχει λίγους και έμπειρους ανθρώπους πάνω στους οποίους βασίζεται όλο το κράτος, αλλά δεν φτάνουν. Τα ζητήματα είναι εξαιρετικά σύνθετα και, το κυριότερο, οι συνομιλητές μας είναι απαιτητικοί και καταρτισμένοι.

Ποιο είναι το πρόβλημα τώρα; Ο λαϊκισμός του ΠΑΣΟΚ προεκλογικά, αλλά και τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του, έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά για κάθε σοβαρό άνθρωπο που θέλει να εμπλακεί σε μια περιπέτεια διαχείρισης κρατικών υποθέσεων. Την περίφημη ρητορεία περί golden boys θα την βρει μπροστά της τώρα η κυβέρνηση όταν θα προσπαθήσει να πείσει ανθρώπους της αγοράς να εργασθούν για το «κοινό καλό». Καλώς ή κακώς, υπάρχουν λίγοι που διαθέτουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία να χειρισθούν κρίσιμες υποθέσεις με διεθνείς διαστάσεις. Είναι προφανές πως για να αφήσουν τις καριέρες τους και να επωμισθούν όλα τα ρίσκα ενός δημόσιου ρόλου θα θελήσουν και να αμειφθούν σύμφωνα με τα στάνταρντς της αγοράς, αλλά και να προστατευθούν από διάφορες δικαστικές περιπέτειες βασισμένες σε καταγγελίες συνδικαλιστών ή άλλων «υγιών δυνάμεων».

Το περιβάλλον του λαϊκισμού και του διασυρμού από διάφορα μέσα «ενημέρωσης» αποθαρρύνει, άλλωστε, τους ανθρώπους της αγοράς να συμμετάσχουν σε οτιδήποτε δημόσιο. Γι’ αυτό το ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ. και τα άλλα αστικά κόμματα οφείλουν να επιλέξουν από κοινού σοβαρούς ανθρώπους για θέσεις-κλειδιά και να τους προστατεύσουν. Αλλιώς η δουλειά δεν βγαίνει και το ίδιο πρόβλημα θα το βρει μπροστά του όποιο κόμμα και αν κληθεί να κυβερνήσει. Το πολιτικό σύστημα για να σωθεί και να σώσει τη χώρα πρέπει να βασισθεί σε τεχνοκράτες εγνωσμένης αξιοπιστίας και κοινής αποδοχής, τους οποίους θα πληρώσει αδρά και θα προστατεύσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή