Πρέσβης της Λαϊκής Φιλίας αναγορεύθηκε ο πρόεδρος της «Καθημερινής Α.Ε.» κ. Αρ. Αλαφούζος. Την ανώτατη τιμητική διάκριση απένειμε ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Luo Linquan

Πρέσβης της Λαϊκής Φιλίας αναγορεύθηκε ο πρόεδρος της «Καθημερινής Α.Ε.» κ. Αρ. Αλαφούζος. Την ανώτατη τιμητική διάκριση απένειμε ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Luo Linquan

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σημασία και την ευθύνη ενός τέτοιου τίτλου, όπως είναι ο Πρέσβης της Λαϊκής Φιλίας, με την οποία η κινεζική κυβέρνηση επιβραβεύει αυτόν που επιμένει στην ανάπτυξη των φιλο-κινεζικών διμερών σχέσεων, την αποδέχθηκε, με λιτότητα και πλούτο συναισθημάτων αλλά και έργου, ο τιμώμενος κ. Αριστείδης Αλαφούζος: «Αισθάνομαι μεγάλη υπερηφάνεια και χαρά για την τιμή που μου κάνετε να με θεωρείτε φίλο του μεγάλου λαού της Κίνας τιμώντας με σήμερα με τη διάκριση η οποία θα με συνοδεύει στο υπόλοιπο της ζωής μου. Με τον λαό της μεγάλης σας χώρας ήρθα σε επαφή πριν από 45 χρόνια όταν η οικονομική και πολιτική πραγματικότητα ήταν διαφορετική, αλλά δεν θα ξεχάσω ποτέ την ποιότητα των πολιτών σας και την ευγένεια, που με ενεθάρρυναν στα περαιτέρω βήματά μου. Παρακολούθησα και παρακολουθώ με θαυμασμό την εξέλιξη και την προσαρμογή του λαού σας στις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας. Είστε πράγματι αξιοθαύμαστοι και αισθάνομαι μεγάλη υπερηφάνεια σαν φίλος σας». Αυτά είπε ως αντιφώνηση στην ομιλία του πρέσβη κ. Luo Linquan στην τελετή απονομής. «Ο κ. Αλαφούζος είναι παλιός φίλος του κινεζικού λαού, έχει προωθήσει τη φιλία μεταξύ του κινεζικού και του ελληνικού λαού. Αγαπάει τον κινεζικό λαό -τόνισε ο Κινέζος πρέσβης- και την κινεζική κουλτούρα, βοηθάει στη μετάδοση του κινεζικού πολιτισμού. Ως σοβαρά μέσα ενημέρωσης η «Καθημερινή» και ο ΣΚΑΪ επιμένουν στην αντικειμενική και ισορροπημένη κάλυψη για την Κίνα, αναπτύσσουν συνεργασία και ανταλλαγή με τα κινεζικά μέσα μαζικής ενημέρωσης παίζοντας θετικό ρόλο στη γνωριμία του ελληνικού λαού με την Κίνα.

Με την εξουσιοδότηση του κ. Chen Haosu, προέδρου του Συνδέσμου Προώθησης Φιλίας του κινεζικού λαού με τις ξένες χώρες, είναι τιμή μου ως Κινέζος πρέσβης στην Ελλάδα να απονείμω τον τιμητικό τίτλο Πρέσβης της Λαϊκής Φιλίας στον κ. Αριστείδη Αλαφούζο. Εύχομαι η φιλία Κίνας και Ελλάδος να αναπτύσσεται από γενιά σε γενιά και να παραμένει άθικτη για πάντα».

Ζωηρά φαναράκια και λαμπερός ήλιος στην είσοδο της πρεσβευτικής κατοικίας όπου έγινε, σε κλίμα εγκάρδιο, η επίσημη σεμνή τελετή. Ο πρέσβης και η πρέσβειρα της Κίνας υποδέχθηκαν τον τιμώμενο κ. Αριστείδη Αλαφούζο και τη σύζυγό του Λένα και τους οδήγησαν στο επιβλητικό σαλόνι, με την ελληνική και την κινεζική σημαία να πλαισιώνουν εορταστικά το μήνυμα της βράβευσης. Οι αξιωματούχοι της κινεζικής πρεσβείας κ. Zheng Xiyuan, πολιτικός σύμβουλος, και ο κ. Liu Wei, επικεφαλής του πολιτικού τμήματος, και ο στρατιωτικός ακόλουθος πλαισίωσαν τον πρέσβη και την ευγενική σύζυγό του κ. Qiao Li, διπλωμάτη καριέρας, στην τελετή επιβράβευσης της ελληνο-κινεζικής φιλίας και συνεργασίας. Την επίδοση του Χρυσού Μεταλλίου, με πιστοποιητικό της διάκρισης, ακολούθησε η ανάγνωση του χαιρετισμού του κ. Chen Haosu. «Η απονομή του τίτλου προς εσάς -απευθύνεται στον τιμώμενο- έχει τον σκοπό να σας εκφράσουμε την εκτίμηση του κινεζικού λαού, να ευχαριστήσουμε και να αξιολογήσουμε τον θετικό ρόλο σας για τη λαϊκή φιλία μεταξύ Κίνας και Ελλάδας επί πολλά χρόνια». Πραγματικά, η παρουσία των γιων του τιμωμένου -του κ. Γιάννη Α. Αλαφούζου και του κ. Θεμιστοκλή Α. Αλαφούζου- είναι εγγύηση πως οι νεώτερες γενιές «θα συνεχίσουν ξανά τις ίδιες σχέσεις που είχαμε παλιά», όπως είπε ο πατέρας τους, παρουσιάζοντας τα μέλη της οικογένειας και τους συνεργάτες του. Παρόντες στην ωραία τελετή ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή» κ. Αλέξης Παπαχελάς με τη σύζυγό του Θάλεια, ο διευθυντής σύνταξης κ. Νίκος Κωνσταντάρας, τα μέλη του Δ.Σ. της «Καθημερινής» κ.κ. Τάκης Αθανασόπουλος, Παναγής Βουρλούμης, Μάρθα Δερτιλή, Γιάννης Εμμ. Κοντέλλης, οι ναυτιλιακοί συνεργάτες καπετάνιοι κ. Γιάννης Σιγάλας, Σταμάτης Κλήμης, Παντελής Τρικοίλης, Πάρις Αλεξανδράτος και οι κ. Θάλεια Καλαφάτη και Δήμητρα Κοντογώγου. Στη ναυτιλία εργάζεται ο εγγονός Αριστείδης Ι. Αλαφούζος, τα ίδια αρχικά με τον παππού, ο πρωτότοκος του Γιάννη και της Βίκυς Αλαφούζου. Στα ξενοδοχειακά, στην Οία, απασχολείται ο ανιψιός Μάρκος Ι. Χαϊδεμένος, που ήρθε με τη μητέρα του Αννα.

Μακριά σειρά για τα συγχαρητήρια από τους φίλους ζωής κ. Παύλο και Αριάν Κοντέλλη, Μανώλη και Μίκα Κοντέλλη, Γιώργο και Ξένια Γκρος, την ιατρό Αναστασία Κοτανίδου, αλλά και τον κ. Ανδρέα Ποταμιάνο και την κ. Ζακυνθινάκη της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης. Ακολούθησε δεξίωση με παραδοσιακά εδέσματα και στα καλαθάκια φλογάτα κεράσια. Εχει και η φιλία τους χυμούς της!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή