Καμεράτα, έπαινοι και χειροκροτήματα από τη διεθνή παρουσία της

Καμεράτα, έπαινοι και χειροκροτήματα από τη διεθνή παρουσία της

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ορχήστρα Καμεράτα-Φίλων της Μουσικής μετράει επιτυχίες στην Ευρώπη, γεμίζοντάς μας με βαθιά ικανοποίηση, σε μια εποχή που τόσο πολύ το έχουμε ανάγκη. Για να τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, όμως, θερμή υποδοχή επιφύλαξε το κοινό της Γαλλίας στην Καμεράτα, κατά τις δύο εμφανίσεις που πραγματοποίησε υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου, στις πόλεις Angers και Froville, στο πλαίσιο δύο σημαντικότατων φεστιβάλ αφιερωμένων στη μουσική της περιόδου του μπαρόκ.

Στην Αngers, πρώτο σταθμό της γαλλικής της περιοδείας, η ορχήστρα εμφανίστηκε στις 30 Μαΐου στο πλαίσιο του 28ου Φεστιβάλ «Ανοιξη των Τεχνών» (Printemps des Arts). Στο μεσαιωνικό πρώην μοναστήρι του Αγ. Μαρτίνου και πρόσφατα ανακαινισμένο χώρο τεχνών η Καμεράτα με σολίστ τον διάσημο κόντρα-τενόρο Μαξ Εμάνουελ Σένσιτς (Max Emanuel Cencic), παρουσίασε έργα των Domenico Scarlatti και Friedrich Haendel κερδίζοντας τις εντυπώσεις του κοινού αλλά και της κριτικής.

Το ίδιο πρόγραμμα παρουσίασε με εξίσου μεγάλη επιτυχία στη Φροβίλ (4 Ιουνίου) στο πλαίσιο του 14ου Φεστιβάλ εκκλησιαστικής και μπαρόκ μουσικής (Festival de Musique sacree & baroque de Froville la Romane). Αξίζει να αναφερθεί ότι το συγκεκριμένο φεστιβάλ αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα του είδους του, σε διεθνές επίπεδο. Συμμετέχουν δε σε αυτό μερικοί από τους κορυφαίους σύγχρονους ερμηνευτές της περιόδου αυτής. Η επιτυχία της συναυλίας που έδωσε η Καμεράτα στην κατάμεστη αίθουσα του καθεδρικού ναού της πόλης ήταν τέτοια, ώστε η ορχήστρα «υποχρεώθηκε» να βγει στη σκηνή τρεις φορές πέραν του προγράμματος, ανταποκρινόμενη στο παρατεταμένο και επιτακτικό χειροκρότημα του ακροατηρίου.

Η θετική ανταπόκριση του κοινού της Γαλλίας στην πρώτη επίσημη, εκτός ελληνικών συνόρων, συναυλιακή εμφάνιση της ορχήστρας με όργανα εποχής, έρχεται τη στιγμή που το τριπλό cd της με τα έργα Alessandro Severo του Χέντελ και Don Crepuscolo του Νικόλαου Μάντζαρου (MDG) σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Πέτρου, γνωρίζει διεθνή επιτυχία. Είναι ήδη γνωστή η διάκριση diapason 5 που απέσπασε η ηχογράφηση από το ομώνυμο γαλλικό περιοδικό τον περασμένο Απρίλιο. Οι διακρίσεις, ωστόσο, δεν σταματούν εκεί. Ευνοϊκότατες κριτικές εξακολουθούν να γράφονται από έγκριτα μουσικά περιοδικά. Υπενθυμίζουμε ότι η ενασχόληση της Καμεράτας με τα όργανα εποχής σε συνεργασία με τον αρχιμουσικό Γιώργο Πέτρου υπό το γενικό τίτλο Armonia Atenea ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2009. Στο πλαίσιο της δραστηριότητας αυτής και μέχρι σήμερα, το σύνολο έχει διαγράψει μία σταθερά ανοδική πορεία παρουσιάζοντας μια σειρά εξαιρετικών συναυλιών και καινοτόμων οπερατικών παραγωγών που έχουν προκαλέσει αίσθηση.

Τόσο η θετική αποδοχή που έτυχαν οι δύο εμφανίσεις της στη Γαλλία, όσο και οι ευνοϊκές κριτικές της ηχογράφησης που κυκλοφορεί από την εταιρεία MDG, έρχονται να επιβεβαιώσουν τη σπουδαία δουλειά που επιτελείται από την ορχήστρα και τον Γιώργο Πέτρου, ενώ παράλληλα αποδεικνύουν ότι η Καμεράτα μπορεί επιτυχώς να σταθεί σε διεθνές επίπεδο.
ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή