Γύρω από το τραπέζι

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ελληνας έχει πολλά στοιχεία στον χαρακτήρα του τα οποία τον κάνουν καλό έμπορο και επιχειρηματία. Η ευελιξία του, η ικανότητα να παίρνει ρίσκα και να κτίζει προσωπικές σχέσεις και η επιμονή του κάνουν θαύματα όταν συνδυάζονται με τον επαγγελματισμό και την εξωστρέφεια. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, και το γνωστό κλισέ, που επαναλαμβάνει ο γνωστός Αμερικανός αρθρογράφος Τομ Φρίντμαν σε συνέντευξή του στην «Κ», σύμφωνα με το οποίο οι Ελληνες μεγαλουργούν εκτός Ελλάδος γιατί απελευθερώνονται και ξεδιπλώνονται πλήρως οι ικανότητές τους.

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να ξεκλειδώσουμε όλα αυτά τα προτερήματα του Ελληνα που έχουν θαφτεί κάτω από περίπλοκους και άχρηστους νόμους, ένα κράτος που ξέρει μόνο να υπονομεύει την επιχειρηματικότητα και μια κουλτούρα βολέματος και μόνο; Αυτό που χρειάζεται είναι ένα σχετικά απλό σχέδιο στο οποίο θα συμφωνήσουν τα υπεύθυνα κόμματα και το οποίο θα κληθεί να υπηρετήσει το κράτος και το πολιτικό σύστημα.

Μερικές ιδέες:

– Η ελληνική ύπαιθρος να μετατραπεί σε έναν εξελιγμένο βιότοπο που θα τροφοδοτεί την υπόλοιπη Ευρώπη και, βεβαίως, και την εγχώρια αγορά. Εχουν ξεκινήσει σοβαρά εγχειρήματα σε αυτήν την κατεύθυνση και είναι βέβαιο ότι νέοι άνθρωποι γυρνάνε πάλι στην ελληνική γη με κέφι και όρεξη για δουλειά.

– Μεγάλα κομμάτια της Ελλάδας να εξελιχθούν σε παραθεριστικές περιοχές για Ευρωπαίους. Προφανώς δεν χρειάζεται να γίνουν τα λάθη της Ισπανίας και το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

– Η παραγωγή ενέργειας μέσα από ανανεώσιμες πηγές, με στόχο ακόμη και την τροφοδότηση άλλων ευρωπαϊκών χωρών, δεν ετέθη ως πιθανός στόχος από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών χωρίς τη σχετική προμελέτη.

– Η μετατροπή της αθηναϊκής παραλίας από το Ελληνικό μέχρι τη Ζέα σε μια μοναδική περιοχή που θα γίνει σιγά σιγά προορισμός για Ευρωπαίους και Μεσανατολίτες, όπως έγινε με τη Βαρκελώνη. Και εδώ γίνονται βήματα με το μεγάλο έργο του Ιδρύματος Νιάρχου. που μπορεί να κάνουν την Αθήνα μια εντελώς διαφορετική πόλη.

– Η δημιουργία πραγματικού κόμβου κρουαζιέρας στον Πειραιά. Οσοι ασχολούνται με αυτόν τον κλάδο εκτιμούν ότι χωρίς μεγάλη προσπάθεια, τα οφέλη θα μπορούσαν να είναι τεράστια.

– Η ίδρυση ενός η δύο διεθνών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων σε συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, τα οποία θα μετατραπούν σε κέντρα προσέλκυσης φοιτητών απ’ όλη την περιοχή. Παρά τη συνταγματική απαγόρευση, η οποία διατηρήθηκε λόγω της στάσης του ΠΑΣΟΚ, μπορούν να βρεθούν τρόποι για να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο.

Θα μου πείτε «και πώς θα γίνουν όλα αυτά;». Πρέπει να αλλάξουν νόμοι, συνήθειες, να αντιμετωπισθούν οι ισχυρές δυνάμεις της μιζέριας και της συντήρησης, που δεν θέλουν να μπει ένα πετραδάκι σε αυτόν τον τόπο, να αλλάξουν νοοτροπία το κράτος και η Δικαιοσύνη, που αντιμετωπίζουν κάθε επιχειρηματία και κάθε επένδυση με καχυποψία και αρνητική προδιάθεση. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να καθίσουν σ’ ένα τραπέζι πολιτικοί, δικαστές, τεχνοκράτες, τραπεζίτες, συνδικαλιστές και να αποφασίσουν πώς μπορούν να γίνουν τέτοιοι στόχοι πραγματικότητα. Αν αφήσουμε τις δυνάμεις της αδράνειας να μας παρασύρουν, σε δέκα χρόνια από τώρα θα είμαστε μια φτωχή χώρα της περιφέρειας της Ευρώπης, που θα κοιτάμε με θαυμασμό τον δυναμισμό γειτονικών μας χωρών. Αν πάλι ξυπνήσουμε και απελευθερώσουμε ό,τι καλό έχουμε μέσα μας, υπάρχει μια μικρή ελπίδα στα 200 χρόνια από την εθνική μας παλιγγενεσία, σε δέκα, δηλαδή, χρόνια από τώρα, να είμαστε μια εντελώς άλλη χώρα!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή