Στο Ελαιοτριβείο Βρανά της Λέσβου, σελίδες από την οικογενειακή ιστορία του Οδυσσέα Ελύτη

Στο Ελαιοτριβείο Βρανά της Λέσβου, σελίδες από την οικογενειακή ιστορία του Οδυσσέα Ελύτη

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν πρόκειται απλώς για ένα πολύ σπάνιο αρχιτεκτονικό μνημείο της μεγάλης βιομηχανικής ανάπτυξης της Λέσβου τον 19ο αιώνα. Το Ελαιοτριβείο – Μουσείο Βρανά συνδέεται και διαφορετικά με την πολιτιστική ιστορία αυτού του τόπου. Το Ελαιοτριβείο Βρανά ιδρύθηκε από τον παππού του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη. Με τη φροντίδα της Εταιρείας Αρχιπέλαγος, το Ελαιοτριβείο Βρανά αναστηλώθηκε, αποκαταστάθηκε και έγινε μουσείο. Ενα μουσείο τόσο άρρηκτα δεμένο με την οικογενειακή ιστορία του Οδυσσέα Ελύτη, δεν θα μπορούσε να λείπει από τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Από τις 29 Ιουλίου ώς τις 31 Ιουλίου, σε στενή συνεργασία με τη σύντροφο του ποιητή Ιουλίτα Ηλιοπούλου, οι επισκέπτες του νησιού και όσοι βρεθούν εκεί από αγάπη για τον Ελύτη μπορούν να παρακολουθήσουν πολλές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις:

– Τα εγκαίνια της θεματικής έκθεσης με τίτλο «Η Λέσβος του Ελύτη», την Παρασκευή 29 Ιουλίου. Η έκθεση συγκεντρώνει και αναδεικνύει τεκμήρια της λεσβιακής καταγωγής του ποιητή και επιχειρεί να φωτίσει τόσο τα φυσικά στοιχεία όσο και τις πνευματικές φυσιογνωμίες του νησιού που επέδρασαν στη διαμόρφωση της αισθητικής του και της τέχνης του. Η έκθεση, που θα είναι πλέον μόνιμη στο Ελαιοτριβείο Βρανά, θα στεγαστεί σε μια από τις αποθήκες λαδιού που διαμορφώθηκε κατάλληλα γι’ αυτόν το σκοπό. Την ημέρα των εγκαινίων, στην είσοδο του Μουσείου, θα αποκαλυφθεί ανάγλυφο με τη μορφή του ποιητή, έργο του γλύπτου Θόδωρου Παπαγιάννη. Αμέσως μετά τα εγκαίνια, σειρά έχει η παγκόσμια πρώτη εκτέλεση ενός πρωτότυπου μουσικού έργου, βασισμένου στο ποίημα του Ελύτη «Της Σελήνης της Μυτιλήνης», που συνέθεσε, ειδικά για τις εκδηλώσεις στο Ελαιοτριβείο Βρανά, ο Γιώργος Κουρουπός. Η συναυλία θα γίνει στη μικρή αυλή του Ελαιοτριβείου (χωράει 230 άτομα) και θα επαναληφθεί και το Σάββατο 30 Ιουλίου με ελεύθερη είσοδο. Οι λυρικοί τραγουδιστές Σπύρος Σακκάς και Δάφνη Πανουργιά θα ερμηνεύσουν μέρη του έργου και η Ιουλίτα Ηλιοπούλου θα διαβάσει κείμενα του Οδυσσέα Ελύτη.

– Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 31 Ιουλίου, με μια μεγάλη συναυλία της Αλκηστης Πρωτοψάλτη στη μεγάλη αυλή του Ελαιοτριβείου (χωράει περίπου 2.000 άτομα). Με τον Στέφανο Κορκολή στο πιάνο, θα ερμηνεύσει, 27 χρόνια μετά την πρώτη εκτέλεση, το έργο «Προσανατολισμοί» του Ηλία Ανδριόπουλου, που αποτελείται από μελοποιημένα μέρη της ομώνυμης πρώτης ποιητικής συλλογής του Ελύτη. Παρών στη συναυλία θα είναι και ο συνθέτης, που θα ερμηνεύσει δύο ανέκδοτα τραγούδια που ανήκουν στον ίδιο κύκλο.

«Η Εταιρεία Αρχιπέλαγος τιμά τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη και φέρνει το λόγο του, συμβολικά, πίσω στον τόπο καταγωγής του», λέει ο πρόεδρός της, σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος. Και σίγουρα θα είναι ένα ιδιαίτερο τριήμερο, γεμάτο μνήμες, μουσική και τον λόγο του Ελύτη. ΤΗΛΕΦΟΣ

-Η κ. Ελένη Μπίστικα λείπει σε θερινή άδεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή