Ο κ. Βενιζέλος στην Ουάσιγκτον

Ο κ. Βενιζέλος στην Ουάσιγκτον

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε «τεντωμένο σχοινί» θα κινηθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην Ουάσιγκτον κατά τη σχεδιαζόμενη για την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη επίσκεψή του. Από τη μια θα έχει μια σπάνια για Ελληνα υπουργό ευκαιρία να προβληθεί στα μεγαλύτερα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, καθώς οι πιθανές επιπτώσεις της κρίσης του ελληνικού χρέους στην παγκόσμια οικονομία την έχουν καταστήσει κορυφαίο ζήτημα και στις ΗΠΑ. Υπό αυτό το πρίσμα η παρουσία του αντιπροέδρου και υπ. Οικονομικών της ελληνικής κυβέρνησης αυτονοήτως θα προσελκύσει το ενδιαφέρον. Από την άλλη, το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα για την Ελλάδα από αυτούς που παραλληλίζουν, και εν μέρει συνδέουν, την ελληνική κρίση με την αμερικανική και τον υπαρκτό κίνδυνο στάσης πληρωμών στις ΗΠΑ, θα δυσχεράνει την προσπάθεια προβολής μιας θετικής εικόνας της χώρας μας.

Αλλωστε, από την περασμένη άνοιξη που ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις για την ένταξη της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, αρκετοί Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες διεμήνυαν την πλήρη αντίθεσή τους στην παροχή, μέσω του ΔΝΤ του οποίου οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος, χρημάτων Αμερικανών φορολογουμένων για τη διάσωση ενός μέλους της πλούσιας Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία έφθασε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας λόγω της δικής της κακοδιαχείρισης, αλλά και καθυστερήσεων και λαθών της Ε.Ε.

Σε αυτό το περιβάλλον ο κρατισμός του παλαιού ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζεται με περισσό σκεπτικισμό από τους Ρεπουμπλικανούς που μάχονται τον πρόεδρο Ομπάμα για κάθε μέτρο κοινωνικής πολιτικής που προωθεί. Ο κ. Βενιζέλος θα πρέπει να διαμηνύσει σε πολιτικούς και ΜΜΕ πως η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει τα διακομματικά, διαχρονικά λάθη στα οποία υπέπεσε η ίδια κατά το παρελθόν, και σήμερα τολμά την απελευθέρωση της οικονομίας της μέσα από επώδυνες μεταρρυθμίσεις. Την ίδια ώρα δεν έχει κανένα λόγο να εμπλακεί στην εσωτερική αντιπαράθεση των ΗΠΑ, εξέλιξη που δεν θα αποφέρει οφέλη στην Ελλάδα, περιοριζόμενος να υπογραμμίσει ότι οι δύο πυλώνες της Δύσης, Αμερική και Ευρώπη, έχουν κάθε λόγο να συνεργασθούν για την αποφυγή μιας ευρύτερης κρίσης.

Η μετάβαση του κ. Βενιζέλου στην Ουάσιγκτον αποσκοπεί και σε επικοινωνιακά οφέλη για τον ίδιο στο εσωτερικό. Στη σημερινή συγκυρία η αποφυγή χρεοκοπίας συνδέεται αναπόφευκτα και με την προσωπική του επιτυχία. Οπως και αν έχει το πράγμα, προέχει η διάσωση της χώρας. Ο όποιος εσωκομματικός ανταγωνισμός, με τον κ. Παπανδρέου, ή τους υπόλοιπους επίδοξους δελφίνους, αλλά και η σύγκρουση με τη Ν.Δ., έπονται. Εναν μόλις μήνα μετά την αναρρίχησή του στην αντιπροεδρία ο κ. Βενιζέλος θα αξιοποιήσει το αυξημένο πολιτικό βάρος που του προσδίδει το συγκεκριμένο αξίωμα, επισκεπτόμενος τις ΗΠΑ όπου προσβλέπει σε συνάντηση με τον Αμερικανό υπ. Οικονομικών, και ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα είχε υποδεχθεί στην Αθήνα τη Χίλαρι Κλίντον, όπως και τον υφ. Οικονομικών των ΗΠΑ. Υποβοηθούμενος από φιλικά προσκείμενους προς την Ελλάδα νομοθέτες θα έχει επίσης επαφές με στελέχη της Γερουσίας και της Βουλής, ενώ θα επισκεφθεί και την έδρα του ΔΝΤ για να συναντηθεί με τη γενική διευθύντρια, Κριστίν Λαγκάρντ, και τους αρμόδιους αξιωματούχους που ασχολούνται με την Ελλάδα. Θα δημιουργήσει έτσι διαύλους επικοινωνίας με σημαντικά κέντρα εξουσίας, τα οποία μέχρι πρότινος αποτελούσαν προνομιακό πεδίο του πρωθυπουργού.

Ελπίζεται ότι κατά την πρώτη του, μείζονος σημασίας, επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον ο κ. Βενιζέλος θα προβεί στους σωστούς χειρισμούς, τόσο επικοινωνιακά όσο και επί της ουσίας. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Ο στόχος της βελτίωσης της εικόνας της Ελλάδας στις ΗΠΑ, όπως και των όποιων προοπτικών για αμερικανικές επενδύσεις, θα διευκολυνθεί τα μέγιστα εάν στη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταλήξουν σε αποτέλεσμα που οι αγορές θα αποτιμήσουν θετικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή