49 χρόνια πρίν στην «Κ»24.VΙΙ.1962

49 χρόνια πρίν στην «Κ»24.VΙΙ.1962

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ: Επραγματοποιήθη χθες η προαγγελθείσα προσχώρησις εις την Ενωσιν Κέντρου ομάδος πολιτευτών συνεργασθέντων μέχρι σήμερον με την Ακραν Αριστεράν. Εις σχετικάς δηλώσεις προέβη ο εμφανιζόμενος ως εκπρόσωπος της ομάδος στρατηγός Λεωνίδας Σπαής, ισχυρισθείς ότι οι μετασχόντες κατά τας τελευταίας εκλογάς εις τους συνδυασμούς του κομμουνιστικού ΠΑΜΕ ουδεμίαν μετεκλογικήν δέσμευσιν είχον αναλάβει. Η δήλωσις αύτη εκρίθη επαρκής διά να δικαιολογήση την διακοπήν της συνεργασίας με την ΕΔΑ και την προσχώρησιν εις την Ενωσιν Κέντρου. Εξ άλλου, από της πλευράς του αρχηγού της Ε.Κ. κ. Γεωργίου Παπανδρέου ουδεμία εδόθη εξήγησις, πλην της «αγερώχου», ως εχαρακτηρίσθη, δηλώσεως ότι δεν πρόκειται να ζητηθή κυβερνητική άδεια διά την αποδοχήν προσχωρήσεων εις την Ενωσιν Κέντρου.

ΙΝΔΙΑ – ΚΙΝΑ: Νέον Δελχί, 23. – Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών εχαρακτήρισε σήμερον ως απολύτως αβασίμους τους κινεζικούς ισχυρισμούς ότι τα ινδικά στρατεύματα επυροβόλησαν εναντίον κινεζικών μεθοριακών φυλακίων εις Σιμπέγκ την 16ην και 19ην Ιουλίου. Προσέθεσεν ότι εις την περιοχήν του Λαντάχ εις Κασμίρ δεν εσημειώθησαν νέαι ανταλλαγαί πυροβολισμών μεταξύ ινδικών και κινεζικών στρατευμάτων από της 21ης Ιουλίου.

Το Πεκίνον μετέδωσε σήμερον ότι οι Ινδοί στρατιώται, οι οποίοι είχον επιτεθή το Σάββατον εναντίον κινεζικού μεθοριακού σταθμού εις το Σιν Κιαγκ, υπεχώρησαν χθες εις τας προτέρας θέσεις των.

Εις το Νέον Δελχί εγνώσθη εκ καλώς πληροφορημένης διπλωματικής πηγής ότι ο ηγέτης της Σοβιετικής Ενώσεως κ. Νικήτα Κρούστσεφ συνέστησε προς τον πρωθυπουργόν της Ινδίας κ. Παντίτ Νέρου και τον πρόεδρον της Κίνας Μάο Τσε Τουγκ να αποφύγουν εσπευσμένας πρωτοβουλίας, όσον αφορά την μεθοριακήν διένεξιν των δύο χωρών.

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΦΟΡΕΜΑΤΑ: Λίμα, 23. – Εκηρύχθη σήμερον εις ολόκληρον το Περού απεργία διαμαρτυρίας διά την κατάληψιν της εξουσίας υπό των στρατιωτικών, αλλ’ εφάνη ότι αύτη τελικώς θα αποτύχη, καθ’ όσον στρατεύματα εν πολεμική εξαρτύσει διετήρουν την τάξιν. Εξ άλλου η αστυνομία έκαμε χθες χρήσιν υδροσωλήνων και δακρυγόνων βομβών διά να διασκορπίση 200 περίπου γυναίκας, αι οποίαι προέβησαν εις διαδήλωσιν, διαμαρτυρόμεναι διά την υπό των στρατιωτικών κατάληψιν της εξουσίας. Αι διαδηλώτριαι είχον μεταβή προηγουμένως εις την εκκλησίαν, ως εκ τούτου έφερον εορτάσιμα φορέματα. Η αστυνομία είχεν αναμίξει με το ύδωρ πράσινην βαφήν. Σημειωτέον ότι το καθάρισμα των ενδυμάτων εις το Περού αποτελεί πολυτέλειαν, καθ’ όσον στοιχίζει πλέον του ενός δολλαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή