Στον παράδεισο της Ανδρου για την καλοκαιρινή έκθεση του Ιδρύματος Κυδωνιέως

Στον παράδεισο της Ανδρου για την καλοκαιρινή έκθεση του Ιδρύματος Κυδωνιέως

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αρχόντισσα Ανδρο θα βρούμε αυτό το καλοκαίρι ένα «τριπλό εικαστικό αντίδοτο στην κρίση». Απέναντι στην πνευματική, ηθική, οικονομική και ιδεολογική κρίση που ζούμε, οι «ΠΛΟΕΣ» -ο θεσμός του ιδρύματος Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως της Ανδρου που από το 1995 μας προσφέρει αδιάκοπα εικαστικές συγκινήσεις- παίρνουν θέση και προτείνουν μια έκθεση με τρεις εξαιρετικούς Ελληνες καλλιτέχνες: έναν «παλιό» σε ρόλο δασκάλου, τον Αντώνη Κυριακούλη, και τους νεότερους Μιχάλη Γ. Καλλιμόπουλο και Σταύρο Διακουμή. Ο τίτλος ευφάνταστος: «Η νεο-αστική τάξη οδεύει προς παράδεισο», σε επιμέλεια της έμπειρης ιστορικού τέχνης Αθηνάς Σχινά, που εμπνεύστηκε από τον τίτλο της ταινίας του Ελίας Πετρί, «Η εργατική τάξη πάει στον παράδεισο» με τον αείμνηστο Τζιάν Μαρία Βολοντέ, ταινία που το 1972 είχε βραβευθεί με τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες.

Πάμε, λοιπόν, στην πανέμορφη και αρχοντική Χώρα της Ανδρου, όπου και η έδρα του Ιδρύματος Κυδωνιέως σε ωραίο αρχοντικό, για να απολαύσουμε τις μορφές του Αντώνη Κυριακούλη που με χιούμορ και καυστική σάτιρα ξορκίζουν την υποκρισία, την αλαζονεία και την εξουσιαστική δύναμη που έχουν αποκτήσει ορισμένες χαρακτηριστικές αστικολαϊκές νοοτροπίες, φανερώνοντας τη νεόπτωχη πνευματικά και βουλιμικά καταναλωτική κοινωνία μας. Οι μορφές του χωροθετούνται και παριστάνονται ως καρικατούρες ζωής, καθώς σχοινοβατούν στην αυταρέσκεια του δικού τους ουτοπικού Παραδείσου. Ο δεύτερος της παρέας Μιχάλης Γ. Καλλιμόπουλος δανείζεται μορφές από την πραγματικότητα για να την υπερβεί με πικρό χιούμορ και αυτοσαρκασμό. Με τα δικά του γλυπτά, μνημειώνει τύπους της καθημερινότητας που ορίζουν δομές και κατεστημένα. Γλυπτά παρουσιάζει και ο Σταύρος Διακουμής, «μεταφέροντας» μέσα απ’ αυτά, τα ευτράπελα και τα δραματικά στοιχεία της κρίσης που ζούμε. Και οι τρεις καλλιτέχνες ανοίγουν ένα διάλογο μεταξύ τους και με το κοινό που θα επισκεφθεί την έκθεση και θα έρθει κοντά στον… «παράδεισο» της Ανδρου!

Η έκθεση εγκαινιάστηκε χθες και θα διαρκέσει έως τις 25 Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή