Αγώνας δρόμου για ένα μικροσκοπικό Ευαγγέλιο

Αγώνας δρόμου για ένα μικροσκοπικό Ευαγγέλιο

53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μη σας ξεγελά το μικρό του μέγεθος. Το βιβλίο αυτό, το Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο, αντιγραμμένο από το χέρι του άγιου Καθβέρτου, τον 7ο αιώνα, στη βόρεια Αγγλία, είναι το αρχαιότερο άθικτο ευρωπαϊκό βιβλίο και ένα από τα σημαντικότερα στον κόσμο, ενώ το βαθυκόκκινο δερμάτινο κάλυμμά του με το κομψό σχέδιο είναι το αυθεντικό. Το βιβλίο αυτό θάφτηκε γύρω στο 698 μαζί με τον άγιο Καθβέρτο στο Λίντισφερν, στην ακτή του Νορθάμπερλαντ. Υστερα από 400 χρόνια, το 1104, ανακαλύφθηκε ξανά μέσα στο φέρετρο του αγίου στον καθεδρικό ναό του Ντάρχαμ, όπου οι χριστιανοί είχαν μεταφέρει για να το γλιτώσουν από τις επιδρομές των Βίκινγκς.

Σήμερα η Βρετανική Βιβλιοθήκη έχει ριχτεί σε έναν αγώνα δρόμου με σκοπό να συγκεντρωθούν μέχρι τις 31 Μαρτίου 2012 εννέα εκατ. λίρες για την αγορά αυτού του βιβλίου. Στην αντίθετη περίπτωση, το Ευαγγέλιο θα δημοπρατηθεί από τον Οίκο Κρίστις. Ηδη έχουν συγκεντρωθεί 6,25 εκατ. λίρες από φιλανθρωπικούς και καλλιτεχνικούς φορείς και η Βρετανική Βιβλιοθήκη ελπίζει ότι το μοναδικό αυτό κειμήλιο της αγγλοσαξονικής περιόδου, πριν από τη νορμανδική κατάκτηση, θα γίνει το πιο πολύτιμο έκθεμά της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή