Γραμματα Αναγνωστων

7' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην απορρύπανση του Σχινιά

Κύριε διευθυντά

Ο τηλεοπτικός και ραδιοφωνικός σταθμός ΣΚΑΪ, σε συνεργασία με τον Δήμο Μαραθώνα και τον Εξωραϊστικό και Πολιτιστικό Σύλλογο «Ο Τύμβος», κάλεσαν τους κατοίκους της περιοχής να συνδράμουν στην καθαριότητα του Σχινιά από τα σκουπίδια που δημιουργούν οι νεοέλληνες νοικοκυραίοι και προστάτες του περιβάλλοντος.

Για όσους δεν γνωρίζουν, ο Σχινιάς είναι ένα τμήμα της πεδιάδας του Μαραθώνα, όπου το 490 π.Χ. οι Αθηναίοι και με 1.000 Πλαταιείς, με στρατηγό τον Μιλτιάδη, τη μεγάλη αυτή στρατιωτική ιδιοφυΐα, κατοτρόπωσαν τους Πέρσες.

Η επιχείρηση απορρύπανσης έγινε στις 9-7-2011, ημέρα Σάββατο και ώρα 10 το πρωί. Η ημέρα αυτή ήταν πολύ ζεστή, πάρα πολύ ζεστή. Πολλοί γονείς έφεραν τα παιδιά τους. Ενδεικτικά αναφέρω την καθηγήτρια Μαθηματικών κ. Γεωργία Παπαδοπούλου – Μαργαρίτη, είχε φέρει τον μικρό της γιο. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία μάλλον ήμουν εγώ.

Οσοι αντέξαμε τη ζέστη, ζέστη αφόρητη (είχε λάβρα), γεμίσαμε πάνω από 250 μεγάλες πλαστικές σακκούλες, τις οποίες ρίχναμε στο απορριμματοφόρο του Δήμου Μαραθώνα.

Πολλοί ίσως να ρωτάτε τι μαζέψαμε. Θα σας πω εγώ τι μάζεψα. Βρήκα μια τσάντα (τουαλέτας) διαλυμένη, μάλλον κλεμμένη. Μια τσάντα πλαστική με παντόφλες. Αρκετά πεταμένα ρούχα, από τα νερά και τις λάσπες χωνεμένα. Κουτιά αναψυκτικών όλων των ειδών. Και πολλά μπουκάλια, αμέτρητα, μεγάλα και μικρά νερού. Ακόμη, πολλές σακκούλες νάυλον. Γέμισα τρεις μεγάλες πλαστικές σακούλες και έφυγα, διότι ο ήλιος άρχισε να με ταλαιπωρεί πάρα πολύ, παρά το καπέλο που φορούσα (προσφορά του Τύμβου).

Για μια φορά έζησα την αδιαφορία των συμπολιτών μας. Περίμενα περισσότερους. Είδα την εγκληματική διάθεση των ανθρώπων προς το περιβάλλον, αλλά και την αδιαφορία των υπευθύνων. Καμαρώνουν ότι ο Σχινιάς είναι Εθνικό Πάρκο. Ουδεμία φύλαξη έχει. Οι οδηγοί βάζουν τα αυτοκίνητά τους μέσα. Καμαρώνουν την εγκατάσταση πυρόσβεσης και δεν λειτουργεί. Πόσα εκατομμύρια δαπανήσατε; Αθάνατε Ελληνα. Ευτυχώς, ο Θεός αγαπάει τον Σχινιά.

Γεωργιος Α. Πουλιος – Δικηγόρος

Ελληνικό φιλότιμο

Κύριε διευθυντά

Βιώνουμε μια μεγάλη κρίση, που η πίεσή της αυξάνεται γεωμετρικά μέρα με τη μέρα. Δυστυχώς, το πολιτικό μας προσωπικό αποκαλύπτει συνεχώς τη γύμνια και τη μετριότητα σε όλα τα σκαλοπάτια του. H γιγαντιαία κρατική διοίκηση, αδιάφορη, δυσκίνητη, απαίδευτη, ανοργάνωτη, ασήκωτο βάρος και όχι εργαλείο μέσα στην ηθική εξαχρείωσή της. Λίγα παραδείγματα από τα πάμπολλα. Αυτή η μαφιόζικη, άξεστη πλουτομάγκικη συμμορία που λυμαινόταν τον χώρο του ποδοσφαίρου (και τον κοσμάκη) δρούσε κάτω από τη μύτη τους και προφανέστατα με την ανοχή και συνενοχή τους, επί μακρά σειράν ετών.

Η ατελείωτη σειρά των ΔΕΚΟ που μας λειώνουν στα πόδια μας για να λιπάνουν υπερβολικά το καλοζωισμένο τομάρι τους, με τραμπουκισμό, κυνισμό, αναλγησία, απειλούν και εκβιάζουν τώρα ανενδοίαστα και τους προστάτες τους.

Αυτά δυστυχώς είναι η κορυφή του παγόβουνου, υπάρχουν κι άλλα πολλά, βαθύτερα που έχουν μολύνει σε βαθμό σήψης τον ευρύτερο κοινωνικό ιστό.

Μαύρη μαυρίλα, λοιπόν, παντού; E, όχι. Τα αυθεντικά γονίδια αυτού του λαού αντιστέκονται ακόμη. Παραδείγματος χάριν, το κίνημα των «Αγανακτισμένων» μπορεί να βρίσκεται στο σημείο του «Ου γαρ οίδασι τι ποιούσι…» με την έννοια του στόχου, του τρόπου, της οργάνωσης, όμως επιτέλους κινούνται, ποιούν. Εάν δεν καθοδηγούνται, δεν χειραγωγούνται από υπόγεια αλλότρια συμφέροντα και δυνάμεις, αλλά δρουν από αυθόρμητο θυμό, είναι πολιτικά καίριο. Είναι δε σημαντικό ότι αποφάσισαν να ενεργήσουν ειρηνικά και ακομμάτιστα. Αυτό καθιστά το κίνημα πρωτόφαντο στην Ελλάδα, μπορεί να είναι κόπια άλλων χωρών, αλλά η συμμετοχή και η διάρκειά του προσδίδουν γνησιότητα.

Ενα άλλο συγκινητικό, ενθουσιώδες μήνυμα έρχεται από το 14ο Δημόσιο Λύκειο της Θεσσαλονίκης. («Καθημερινή» 22/6/11, άρθρο Θαν. Τσίγγανα).

Οι τελειόφοιτοι, με την αφιλοκερδή συνδρομή των καθηγητών και καθηγητριών, που παραμέρισαν τη μεμψιμοιρία τού πόσα παίρνουμε και εστίασαν στο πόσα δίνουμε, πέτυχαν από τους 46 να μπουν στα πανεπιστήμια οι 41 (εκ των οποίων 16 αριστούχοι) και οι 5 στα TEI, δηλαδή όλοι. (Είναι απίστευτο το τι μπορεί να κατορθώσει το παραγκωνισμένο μας φιλότιμο). Είχαν επιλεγεί; Οχι, ήταν απλώς ένα μείγμα καθηγητών και μαθητών που φαίνεται πως μέσα από το προκρούστειο κρατικό πρόγραμμα της συμβατικότητας, μετριότητας και απομνημόνευσης βρήκαν το φυσικό μονοπάτι της γνώσης.

Το εξαιρετικά ιδιότυπο ανθρώπινο ένστικτο της ενσυνδείδητης περιέργειας που αποζητεί απαντήσεις.

Ισως η αλήθεια γενικότερα να είναι μια ρευστή έννοια, αλλά μια αλήθεια είναι σίγουρη, έχουμε μέσα μας την ανάγκη να την αναζητάμε. Αυτό το μεταλλείο χρυσού ανέκαθεν οι κρατούντες ή δεν το γνώριζαν ή το φοβούνταν.

Είμαι αισιόδοξος, εάν βρούμε τις αξίες και τις δυνάμεις μέσα μας, όχι μόνο θα περάσουμε τον κάβο, αλλά θα αρμενίσουμε και μεσοπέλαγα, όπως κάναμε πάντοτε. Είθε.

Κιμων N. Αθανασιαδης / Χαλάνδρι

Τα αναδρομικά

Κύριε διευθυντά

Δυστυχώς, πολλές φορές στο παρελθόν, οι εκάστοτε κυβερνήσεις είχαν επιβάλει διάφορα (φορολογικά κυρίως) μέτρα αναδρομικά. Ολοι πιστεύουν ότι η μέθοδος αυτή είναι επιεικώς απαράδεκτη γιατί είναι άδικη και γενικά παράνομη, αλλά επιπλέον κλονίζει και τη σχέση κράτους και φορολογούμενου, και ως εκ τούτου κατακριτέα. Διαβάζω όμως στις εφημερίδες ότι και η παρούσα κυβέρνηση προτίθεται να επιβάλει αναδρομικά, από 1ης Ιανουαρίου 2011, την εισφορά 3% (υπέρ της ανεργίας) στον μισθό των δημοσίων υπαλλήλων. Και είναι πολύ πιθανόν να ακολουθήσουν κι άλλες επιβαρύνσεις αναδρομικά στους δημοσίους υπαλλήλους και όχι μόνον.

Το παρελθόν οικονομικό έτος, η κυβέρνηση έκανε την απερισκεψία (για να μην τη χαρακτηρίσω χειρότερα) να θεσπίσει το μέτρο ότι όσοι φορολογούμενοι επισύναπταν στην ετήσια δήλωσή τους αποδείξεις (αγορών κ.λπ.) περισσότερες από αυτές που απαιτούσε η επίτευξη του αφορολόγητου ορίου τους, το κράτος θα τους επέστρεφε το 10% της αξίας τους. Αυτό βέβαια ήταν λάθος, γιατί πολλοί «έξυπνοι» δανείστηκαν δεξιά και αριστερά διάφορες αποδείξεις, υπερέβησαν το απαιτούμενο όριο για το αφορολόγητο, με αποτέλεσμα να πρέπει σήμερα το, σχεδόν χρεοκοπημένο, κράτος μας να επιστρέψει περίπου ένα δισεκατομμύριο! Οταν όμως ζητήθηκε από κάποιους να διορθωθεί αναδρομικά αυτό το λάθος, ώστε να μην επιστραφούν (νόμιμα αλλά άδικα) αυτά τα χρήματα, τότε οι αρμόδιοι δυσανασχέτησαν. «Πώς είναι δυνατόν να γίνει αυτό αναδρομικά», ανέκραξαν αγανακτισμένοι! Λες και τίποτε δεν γίνεται αναδρομικά σ’ αυτό το κράτος. Ας αφήσουμε, κύριοι, τις υποκρισίες. Ας σταματήσουμε τις αστήρικτες δικαιολογίες. Ας διορθώσετε αναδρομικά το λάθος σας. Και να είστε σίγουροι πως κάθε λογικά σκεπτόμενος πολίτης θα συμφωνήσει (για πρώτη ίσως φορά) για μια αναδρομική ενέργεια.

Νικος Δυοβουνιωτης – Πολιτικός Μηχανικός / Κηφισιά

Το δημοψήφισμα

Κύριε διευθυντά

Μετεδόθη απ’ τα τηλεοπτικά κανάλια ότι θα γίνει δημοψήφισμα. Για πρώτη φορά ύστερα από τριάντα χρόνια εξουσίας! Πάντως, ακούγεται παρήγορο. Πρέπει όμως να γίνει με θέματα συνταγματικά, για τα οποία ζητείται η έγκριση του λαού. Και ιδού: 1) Είναι ορθό να εκλέγεται ένας βουλευτής περισσότερο από οκτώ χρόνια; (Αλλοι άξιοι περιμένουν, παραμερίζονται. Εκλεγμένοι φθείρονται και διαφθείρονται.) O Montesquieu δεν έλεγε ότι πάσα εξουσία φέρεται εκ φύσεως προς κατάχρησιν;» 2) Είναι ορθό, σ’ εμάς εδώ στην Ελλάδα, να εκλέγονται τριακόσιοι βουλευτές; Μα έτσι δεν προλαβαίνουν ούτε να μιλήσουν. Εφτά λεπτά, πέντε λεπτά. 3) Επιτρέπεται να μη συμμετέχουν στη θυσία του λαού που εκπροσωπούν; Και εννοώ την οικονομική. 4) Να μην αναγράφεται στο Σύνταγμα το εκλογικό σύστημα, ή δύο έστω, για την εκλογή των βουλευτών; 5) Να μην προεκλέγονται απ’ τα μέλη του κόμματος οι υποψήφιοι βουλευτές; 6) Οτι για βουλευτές και υπουργούς ο χρόνος παραγραφής αδικημάτων τους είναι εκείνος που έχει διαγορευθεί για τον πολίτη; 7) Οτι και οι κεφαλές της Δικαιοσύνης εκλέγονται επίσης από το συμβούλιο; 9) Οτι οι υπουργοί θα είναι εξωκοινοβουλευτικοί; 10) Γύρω στις είκοσι χιλιάδες πολιτών έχουν το δικαίωμα να προτείνουν νόμο. 11) Ολες οι εξετάσεις στο Δημόσιο κ.λπ. να είναι γραπτές και ο εξεταζόμενος να παίρνει αντίγραφο του γραπτού του. 12) Βουλευτής που διαγράφεται ή παραιτείται επιτρέπεται να προχωρήσει σε άλλο κόμμα απ’ τις μεθεπόμενες εκλογές. 13) O πρωθυπουργός και ο αρμόδιος υπουργός ορίζουν άπαξ του έτους το μέγιστον αμοιβής επαγγελματιών ελευθέρων, για ορισμένες ενέργειες.

Υπάρχουν ακόμα περί τα δέκα σημεία για ρύθμιση, με σχεδόν ίδια σπουδαιότητα. Τέλος, αν πετύχει στην επανεκλογή του ο πρωθυπουργός, θα τον ωφελήσουν και τα παραπάνω. Αν δεν πετύχει, θα μείνουν ως επιτυχία μόνον αυτά.

Δημητρης Μαλακασης – Επ. Εισαγγελέας Εφετών, Διδάκτωρ

Τα καλά της Υγείας

Κύριε διευθυντά

Σας αναφέρω τη φροντίδα που έτυχα στις 9/6/2011, όταν χρειάσθηκε να μεταφερθώ εκτάκτως για καρδιολογικό πρόβλημα στο «Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Γεώργιος Γεννηματάς». Οδηγήθηκα στα εξωτερικά ιατρεία του καρδιολογικού τμήματος στις 16.30 και παρέμεινα εκεί έως αργά το βράδυ, όπου ύστερα από πλήρεις εξετάσεις έφυγα από το νοσοκομείο. Η φροντίδα την οποία βίωσα με εξέπληξε ευχάριστα, διότι είχα εντελώς αντίθετα ακούσματα. Η εφημερία των νέων γιατρών αγωνιζόταν με πολύ μεγάλο φιλότιμο, συνέπεια, ιατρική αυτοπεποίθηση, αγάπη για τον ασθενή και αγώνα να κυλούν όλα ήρεμα, τη στιγμή που δεν έλειπαν και οι δύστροποι ασθενείς. Οι νέοι αυτοί γιατροί και των δύο φύλων, μου συμπεριφέρονταν με πολλή ευγένεια και μεγάλη ευθύνη του έργου που επιτελούσαν. Δεν παραλείπω να αναφέρω και τη φροντίδα ενός ευγενικού και χαμογελαστού τραυματιοφορέα. Εφυγα με τις καλύτερες εντυπώσεις και θεώρησα υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω δημοσίως αυτούς τους γιατρούς και τους εύχομαι να έχουν τη δύναμη και την ψυχραιμία να είναι πάντα τόσο υπεύθυνοι και να αγγίζουν τον ανθρώπινο πόνο. Εύγε σ’ αυτά τα παιδιά. Θα πρέπει σε αυτή τη χώρα να διώξουμε την προκατάληψη, να βλέπουμε τα καλά και να τ’ αναγνωρίζουμε δημοσίως.

Ευχαριστώ πολύ τους γιατρούς – Κωνσταντινα Σωτ. Τσιρακη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή