Ο δήμαρχος, ο πρύτανης και το «άσυλο»

Ο δήμαρχος, ο πρύτανης και το «άσυλο»

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπως «με τον έναν ή τον άλλο τρόπο» το Σύνταγμα θα καθαρίσει, όπως είπε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γ. Καμίνης, έτσι και «με τον έναν ή τον άλλο τρόπο» πρέπει να καθαρίσουν και τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου. Είτε το θέμα είναι το άσυλο, οι παρερμηνείες του και οι υπερβολές του, είτε η ανικανότητα αντίληψης και χειρισμού του προβλήματος, ο πολίτης στέκεται απέναντι σε μία κατάσταση που έχει προ πολλού ξεπεράσει τα όρια ανοχής.

Δεν είναι μόνο το  «πανεπιστημιακά» τσαντίρια, η βρώμα και η κουρελαρία. Είναι η πλήρης, και δεν είναι καμία υπεβολή, ακύρωση αυτού που κάποτε με υπερηφάνεια αποκαλούσαμε «νεοκλασική τριλογία». Και η ακύρωση αυτή αναλύεται σε αδυναμία κατανόησης του ιστορικού βάθους της πόλης, του συμβολισμού, αλλά και της υγιούς δημοκρατικότητας του δημοσίου χώρου. Γιατί, αυτό που επικρατεί ανάμεσα στη Σίνα και την Ιπποκράτους, από την Ακαδημία ώς τη Βιβλιοθήκη, είναι η αυθαίρετη έκφραση μίας νοσηρής αντίληψης για την «ελευθερία».

Για την παρακμή των Προπυλαίων έχει ευθύνη η Πρυτανεία, λέει ο κ. Γ. Καμίνης και δεν είμαι σε θέση να το αμφισβητήσω. Ευθύνη όμως έχουμε και όσοι ανεχόμαστε την καταρράκωση της πόλης. Η Ακαδημία Αθηνών, που έχει υποστεί τα πάνδεινα με αλλεπάλληλους βανδαλισμούς, οφείλει να ασκήσει δημοσίως πίεση προς την Πρυτανεία. Το ίδιο θα όφειλε και η Εθνική Βιβλιοθήκη, αν δεν είχε παραιτηθεί προ πολλού από το δημόσιο βήμα. Το ίδιο οφείλει να πράξει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στην Ακαδημίας, αλλά και οι δεκάδες επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Η διακίνηση ναρκωτικών γίνεται πλέον μέρα μεσημέρι ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο και την Ακαδημία. Είναι λόγω «ασύλου»; Ποιος επιτρέπει να έχουμε σταδιακά μια δεύτερη Τοσίτσα στην καρδιά της επίσημης Αθήνας; Ποιος επιτρέπει το παραεμπόριο και τον ευτελισμό της Ακαδημίας Αθηνών; Σε ποια χώρα του κόσμου θα ήταν ανεκτή αυτή η βάρβαρη παρακμή; Ο κύριος πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, απασχολημένος προφανώς να προασπίσει τα κεκτημένα του, ας δώσει δημοσίως τις απαντήσεις που οφείλει στην κοινωνία μετά την ευθύνη που του επέρριψε ο ίδιος ο δήμαρχος Αθηναίων. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αφήσει την Αθήνα να βουλιάξει. Υπάρχουν σκεπτόμενοι πολίτες που κάποτε θα μιλήσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή