Επιτάχυνση ανάκαμψης με αρωγό την Ευρώπη

Επιτάχυνση ανάκαμψης με αρωγό την Ευρώπη

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατόπιν πρωτοβουλίας του προέδρου της, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πράττει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας. Βασική πτυχή αυτής της προσπάθειας είναι η ταχεία διάθεση ευρωπαϊκών κεφαλαίων για την υλοποίηση έργων στην Ελλάδα. Οπως σημειώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα διαρθρωτικά κεφάλαια της Ε.Ε. θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των οικονομιών προς μια διαρκή ανάκαμψη. Εδώ και πολλά χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ενωση συγχρηματοδοτεί στην Ελλάδα έργα για τις υποδομές, το περιβάλλον, τη δημιουργία επιχειρήσεων, την κατάρτιση των εργαζομένων και των νέων, την αγροτική ανάπτυξη, την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες. Από το 1986, η Ε.Ε. έχει συνεισφέρει στην υλοποίηση έργων στην Ελλάδα με το ποσό των 67 δισ. ευρώ. Κατά μέσο όρο, τα δύο τρίτα περίπου του κόστους της επένδυσης έχει καλυφθεί από την Ε.Ε., ενώ το υπόλοιπο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η συμμετοχή της Ε.Ε. στη χρηματοδότηση αυτών των έργων ανερχόταν σε ποσοστό 85% κατ’ ανώτατο όριο. (Μάρτιος 2011 http://www.imf.org/ external/region/eur/pdf/2011/ebci031611a.pdf) Σήμερα, η κρίση του δημόσιου χρέους θέτει σε κίνδυνο πολλά συγχρηματοδοτούμενα έργα. Οι κρατικές αρχές αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στη χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης των σχεδίων, με πιθανότητα καθυστερήσεων, μειώσεων και ακυρώσεων της χρηματοδότησης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βοηθήσει την Ελλάδα στην εκπλήρωση των στόχων της ανταγωνιστικότητας, της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της ανάπτυξης. Δεδομένου του έκτακτου χαρακτήρα του σημερινού οικονομικού περιβάλλοντος, προτείναμε αυτή την εβδομάδα έκτακτα μέτρα προσωρινού χαρακτήρα για τη συνέχιση αυτών των έργων και την ταχύτερη εξεύρεση κεφαλαίων εκεί όπου χρειάζονται.

Μετά την ομόφωνη υποστήριξη των απόψεων της Επιτροπής από την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, προτείνουμε μια αύξηση του ποσοστού συνεισφοράς της Ε.Ε. σε ένα δεδομένο έργο από το 85% στο νέο ανώτατο όριο του 95%. Και προτείνουμε νέες διαδικασίες ταχείας αποδέσμευσης αυτού του επιπλέον ποσού όταν ζητείται από τις ελληνικές αρχές. Αυτό σημαίνει ότι το βάρος της χρηματοδότησης θα μειωθεί για τις κρατικές αρχές, ενώ τα εν λόγω κεφάλαια θα είναι στη διάθεσή τους μέχρι τις αρχές του 2012 ούτως ώστε να συμβάλουν άμεσα στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και στην οικονομική ανάπτυξη.

Οι προτάσεις αυτές θα μειώσουν την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού και θα διευκολύνουν την υλοποίηση έργων για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Οι επενδύσεις αυτές μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Μετά την έγκριση του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών-μελών, η Ελλάδα θα έχει, για το 2012, πρόσβαση σε ποσό μέχρι 879 εκατ. ευρώ επί συνόλου 2.884 δισ. ευρώ που θα διατεθούν σε όλη την Ε.Ε. Η τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και της ανταγωνιστικότητας που θα επιτευχθεί με αυτόν τον τρόπο είναι η σωστή λύση σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Πρέπει να δράσουμε για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, αλλά και για την οικονομική ανάκαμψη. Είναι επίσης σημαντικό να διασφαλιστεί ότι χώρες όπως η Ελλάδα παραμένουν ελκυστικές για τους επενδυτές, και ότι επενδύουμε στις μεγάλες δυνατότητες του ελληνικού λαού.

* Η κ. Μαρία Δαμανάκη είναι επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρμόδια για τη θαλάσσια πολιτική και την αλιεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή