Τι γραφει ο ξένος Τύπος

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

LE ΤΕΜΡS

Οχι ασιατικοί δράκοι

Η ανόρθωση του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα δεν είναι παρά το πρώτο βήμα, επισημαίνει ο πρώην επικεφαλής Οικονομικών Μελετών της Κομισιόν, Φάμπιο Κολασάντι. Η Ελλάδα αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση της ευρωπαϊκής ακαμψίας. Ενώ μία επιχείρηση στη Φινλανδία χρειάζεται μόλις δύο άδειες για να εγκαινιάσει τις δραστηριότητές της, στην Ελλάδα απαιτούνται εννέα, από οκτώ διαφορετικά γκισέ δημόσιων υπηρεσιών. Οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, όπως η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, προκαλούν ήδη σοβαρούς τριγμούς στην ελληνική κοινωνία. Μόνη λύση: η άρση των αντιρρήσεων από τις ηγεσίες των κρατών-μελών, που επιμένουν να προτάσσουν τα στενά τους κομματικά συμφέροντα πάνω από τις αποφάσεις και πρωτοβουλίες της Επιτροπής. Γιατί Γερμανία και Γαλλία αποφάσισαν να καταθέσουν κοινές προτάσεις για στενότερη οικονομική διακυβέρνηση, την ώρα που σχετικό νομοθετικό πακέτο παραμένει εν αναμονή ψήφισης από το Ευρωκοινοβούλιο; Η συνειδητή αυτή υποβάθμιση της Κομισιόν, του μόνου θεσμού ικανού να σημάνει τον συναγερμό, δεν συνάδει με τις θυσίες που οι Βρυξέλλες απαιτούν από τους Ελληνες.

ΕL ΜUΝDΟ

Η τάφρος

Η Ελλάδα προχωρεί στη διάνοιξη τεράστιας αντιαρματικής τάφρου στα σύνορά της με την Τουρκία, προκειμένου να σταματήσει τη ροή λαθρομεταναστών, οι οποίοι επιθυμούν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, η αντιαρματική τάφρος, μήκους 120 χλμ., πλάτους 30 μέτρων και βάθους επτά μέτρων, έχει ως στόχο την προστασία της συνοριακής περιοχής του Εβρου. Η τάφρος κατασκευάζεται από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Το 2010, το 90% των μεταναστών που εισήλθαν παρανόμως στη ζώνη Σένγκεν, εισήλθαν από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο, γεγονός που ώθησε στην κυβέρνηση των Αθηνών να απειλήσει, τον περασμένο Ιανουάριο, ότι θα προχωρήσει στην κατασκευή ενός τείχους για να αποτρέψει την είσοδο λαθρομεταναστών. Η διάνοιξη της τάφρου προκαλεί τις αντιδράσεις των οργανώσεων υπέρ των δικαιωμάτων των μεταναστών και των ειδικών επί του μεταναστευτικού ζητήματος, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μόνο αποσπασματική λύση καθώς η ροή των μεταναστών μπορεί να συνεχιστεί από τον ποταμό Εβρο.

ΒΙLD.DΕ

Τυφλά επιδόματα

Ενα ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό αποδεκτών επιδομάτων για τυφλούς σε ελληνικό νησί κίνησε τις υποψίες των Αρχών του υπερχρεωμένου κράτους της Ε. Ε. Κυβερνητικοί κύκλοι στην Αθήνα ανέφεραν ότι το υπουργείο Υγείας διέταξε έρευνα στο νησί του Ιονίου, που δεν κατονομάστηκε. Πάνω από 600 κάτοικοι του νησιού λαμβάνουν το βοήθημα για τους τυφλούς. «Δεν ξέρουμε πόσοι εξ αυτών δικαιούνται όντως το επίδομα», παραδέχθηκε ένας κυβερνητικός υπάλληλος. Η μαζική τύφλωση ήταν αυτή που δημιούργησε υπόνοιες για απάτη και ώθησε τις Αρχές να εξετάσουν ενδελεχώς την υπόθεση. Η εφημερίδα «Εθνος» έγραψε ότι 2% των κατοίκων του νησιού παίρνουν το βοήθημα, πολλοί μάλιστα από αυτούς από την παιδική τους ηλικία. Με βάση το δημοσίευμα, η κυβέρνηση σκοπεύει να ελέγξει όλα τα κοινωνικά προγράμματα προς αναξιοπαθούντες. Η Αθήνα έχει ήδη αναγνωρίσει ότι χιλιάδες νεκροί πολίτες έπαιρναν συντάξεις. Τα κοινωνικά επιδόματα ανέρχονται σε 6,4 δισ. ευρώ ετησίως.

Η χώρα κατάφερε να αποφύγει τη χρεοκοπία με τη βοήθεια της Ε. Ε. και του ΔΝΤ.

ΤΗΕ GUΑRDΙΑΝ

Ανεργία νέων

Η Ελλάδα βρίσκεται σε αναταραχή και ένας από τους σοβαρότερους λόγους είναι το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό της ανεργίας στους νέους. Πάνω από 40% των νέων στη χώρα είναι άνεργοι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας. Τον Απρίλιο το ποσοστό ανεργίας στις ηλικίες 15-24 έφτασε το 43,1% σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο που βρίσκεται στο 15,8%.

Η ανεργία στους νέους αυξάνεται ταχύτερα από ό, τι ο εθνικός μέσος όρος μετά το 2006, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της υπηρεσίας. Αξίζει να σημειωθεί η ανεργία των νέων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 17,7% και ο εθνικός μέσος όρος 7,7%.

Οπως σχολιάζει ο Αντιτγια Τσακραμπόρτι, «αυτό που κυριάρχησε στις καλοκαιρινές διαδηλώσεις της πλατείας Συντάγματος και σε ολόκληρη τη χώρα ήταν τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής νέων, περιθωριοποιημένων ανθρώπων, με πολλαπλά προσόντα και πτυχία, χωρίς δουλειά».

Στη Βρετανία, ορισμένοι από αυτούς εντάσσονται στην ομάδα UK Uncut, στην Ισπανία αποκαλούνται Indignados και στην Ελλάδα «Αγανακτισμένοι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή