Οταν ο κ. Γκουρία επισκέπτεται την Ελλάδα

Οταν ο κ. Γκουρία επισκέπτεται την Ελλάδα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επισήμανε πολλά κατά την πρόσφατή επίσκεψή του στην Ελλάδα ο επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, κ. Ανχελ Γκουρία. Κατ’ αρχάς, μας υπενθύμισε όσα πρέπει να κάνουμε: να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή, να συγχωνευθούν τράπεζες, να συνεχιστούν οι αλλαγές στη μισθοδοσία του δημόσιου τομέα, να προχωρήσουμε σε ιδιωτικοποιήσεις και σμίκρυνση του κράτους, να βελτιώσουμε το επιχειρηματικό κλίμα κ.λπ. Ηταν, επίσης, εξαιρετικά ενθαρρυντικός. «Βλέπουμε τις πρώτες ενδείξεις μακροοικονομικής προσαρμογής, βελτιώνονται οι εξαγωγές και η ανταγωνιστικότητα… Ηρθα για να καταθέσω ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, στους Ελληνες πολίτες, στην ελληνική οικονομία και την κυβέρνηση», δήλωσε προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάκαμψη, το 2012.

Η συνέντευξη προς τους δημοσιογράφους ήταν μια αχτίδα φωτός στην κατήφεια των ημερών. Ισως γι’ αυτό δεν της δόθηκε η δημοσιότητα που της άξιζε. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, η συζήτηση πάντα κινείται με τις μπάντες. Από τον άμετρο ενθουσιασμό στη μεγάλη κατήφεια, και από «το ελληνικό DNA που πάντα κερδίζει», στην «Ελλάδα που δεν είναι ικανή για τίποτε». Ισως πάλι δεν δώσαμε σημασία, διότι ο κ. Ανχελ Γκουρία το ξεκαθάρισε: «Το πρόγραμμα της Ελλάδας θα επιτύχει αν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Γκουρία επισκέπτεται την Ελλάδα. Είχε έρθει και τον Μάιο του 2007, τότε που πιστεύαμε ότι ήμασταν ανεπτυγμένοι και «θωρακισμένοι». Εκείνος, όμως, ήρθε για να πει τα αντίθετα, ότι δηλαδή αν δεν ληφθούν γρήγορα αποφάσεις, η οικονομία της χώρας δεν είναι βιώσιμη. Σήμανε κώδωνα κινδύνου για το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, το διογκωμένο Δημόσιο, τα κλειστά επαγγέλματα.

«Χρειάζεται ριζική αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού συστήματος», έλεγε από το 2007 ο κ. Γκουρία, «διότι διαφορετικά το πρόβλημα θα συμπιέσει άλλες μεταρρυθμίσεις. Το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα προσφέρει πολλά κίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση, ενώ πρέπει να προσφέρει περισσότερα κίνητρα για την παραμονή στην εργασία. Οι αποφάσεις για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση πρέπει να ληφθούν τώρα».

Ζήτησε άμεσες μεταρρυθμίσεις και, στην αγορά εργασίας, τόνισε την ανάγκη απελευθέρωσης των μεταφορών, την αλλαγή στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, την ανάγκη άμεσων ιδιωτικοποιήσεων κ.ά., όλα αυτά που τώρα προσπαθούμε να κάνουμε εσπευσμένα και μαζεμένα.

Ο ελληνικός Τύπος υποδέχθηκε τις δηλώσεις του κ. Γκουρία με τίτλους όπως «Μέτρα-σοκ προτείνει ο ΟΟΣΑ», «Συνταγή Θάτσερ από ΟΟΣΑ», «Νεοφιλελεύθερο παραλήρημα του Α. Γκουρία», «Συνταγή-εφιάλτης από ΟΟΣΑ» και άλλα τέτοια εκφοβιστικά. Ο τότε υπουργός Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης δήλωνε στην ίδια συνέντευξη ότι «η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη στρατηγική και ότι η ελληνική κοινωνία θα αποφασίσει για το εύρος των αλλαγών του ασφαλιστικού συστήματος», ενώ «οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, στον βαθμό που θα συνεχιστούν, θα λαμβάνουν υπόψη τις δυνατότητες αντοχής της οικονομίας και της κοινωνίας».

Κάπως έτσι λοιπόν, σε αγαστή συνεργασία, Τύπος, κόμματα και κυβέρνηση έκλεισαν τ’ αυτιά τους στην Κασσάνδρα. Τρεις μήνες μετά, ο κ. Καραμανλής επανεξελέγη, ακριβώς διότι εξέφρασε το πάνδημο «άσ’ το γι’ αργότερα»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή