49 χρόνια πρίν…18.VΙΙΙ.1962

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΡΔΑΜΑΚΗΣ: Ενημερωτικόν πληροφοριακόν σημείωμα, συνημμένον εις απόρρητον διαταγήν ΓΕΣ και αναφερόμενον εις την [παρά την απαγόρευσιν από τον αρχηγόν της Ε.Κ. Γεώργιον Παπανδρέου] συμμετοχήν του βουλευτού της Ενώσεως Κέντρου κ. Εμμανουήλ Κοθρή εις το διοργανωθέν υπό των κομμουνιστών παγκόσμιον φεστιβάλ νεολαίας του Ελσίνκι, εδημοσιεύθη χθες εις προσκειμένην προς την Ενωσιν Κέντρου εφημερίδα, κατά τρόπον εμφανίζοντα τον αρχηγόν του ΓΕΣ αντιστράτηγον κ. Βασίλειον Καρδαμάκην ως πολιτικολογούντα υπέρ της ΕΡΕ (Καραμανλής) και των Προοδευτικών (Μαρκεζίνης) και εναντίον της Ε.Κ. Εις ανακοίνωσιν του υπουργείου Αμύνης τονίζεται, ότι διά της δημοσιεύσεως αποσπασμάτων του σημειώματος, παραποιείται διά παραλείψεων και προσθηκών, η έννοια του κειμένου. Κατά την ανακοίνωσιν, το σημείωμα δεν [το] υπογράφει ο κ. Καρδαμάκης και αναφέρεται εις αυτό ότι η νεολαία της Ε.Κ. δεν θα μετάσχη του φεστιβάλ, το οποίον παραλείπεται από την εφημερίδα, που διαστρέφει τοιουτοτρόπως την έννοιαν του κειμένου. Ο εισαγγελεύς, επιληφθείς αυτεπαγγέλτως του θέματος, διέταξε την διεξαγωγήν προκαταρκτικής εξετάσεως επ’ αυτού. Εις απάντησιν της ανακοινώσεως του υπουργείου Αμύνης, η Ε.Κ. εζήτησε την δημοσίευσιν ολοκλήρου της εγκυκλίου και επανήλθεν εις παλαιάν επίθεσίν της κατά του κ. Καρδαμάκη, αποκαλούσα τον αρχηγόν ΓΕΣ «άθλιον πράκτορα της φατρίας της ΕΡΕ» και «συκοφάντην» της Ενώσεως Κέντρου.

ΖΑΚ ΣΟΥΣΤΕΛ: Μιλάνον, 17.- Επισήμως ανεκοινώθη ότι ο εξέχων αντιγκωλλικός ηγέτης κ. Ζακ Σουστέλ συνελήφθη σήμερον ενταύθα υπό της αστυνομίας. Εις το σχετικόν ανακοινωθέν αναφέρεται ότι «συνελήφθη σήμερον ο Γάλλος πολίτης Ζακ Σουστέλ, ο οποίος εταξίδευε με γαλλικόν διαβατήριον υπό το όνομα Ζαν Αλμπέρ Σενέκ, γεννηθείς εις Παρισίους την 21ην Απριλίου 1912». Προστίθεται ότι ο Σουστέλ, ο οποίος εις το τέλος ωμολόγησε την πραγματικήν ταυτότητά του, εθεωρήθη ως ανεπιθύμητον πρόσωπον και θα συνοδευθή μέχρι των συνόρων της χώρας, την οποίαν ο ίδιος ήθελεν εκλέξει. Ο κ. Σουστέλ διετέλεσε γενικός διοικητής της Αλγερίας. Λόγω διαφωνίας του προς την πολιτικήν του στρατηγού ντε Γκώλλ, παρητήθη και κατέστη ηγετικόν στέλεχος της αντιγκωλλικής φατρίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή