Εις το Σούνιον μιαν ημέραν…

Εις το Σούνιον μιαν ημέραν…

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλά και άγια όσα ανακοινώθηκαν (εκ νέου) για τα έργα στο Σούνιο, αλλά τι τις ήθελε τις δηλώσεις για τον αθηναϊκό τουρισμό ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλος Γερουλάνος; Επιλέγοντας διόλου τυχαία το Σούνιο, ως συμβολικό τόπο για να σχολιάσει τα στοιχεία της έκθεσης της Τραπέζης της Ελλάδος για την τουριστική δαπάνη από ξένους επισκέπτες, ο κ. υπουργός εξέφρασε ορισμένες ευχές.

Τα ευχολόγια εναλλάσσονται συνήθως με τις περιγραφές. Δεν επιθυμώ να αδικήσω τον κ. Π. Γερουλάνο, διότι το προνόμιο αυτό το έχει σχεδόν στο σύνολό της η κυβέρνηση, ιδίως, δε, όσα στελέχη ασχολούνται με τα αθηναϊκά ζητήματα της εγκληματικότητας, ανομίας και ανάπτυξης στην πρωτεύουσα. Αλλά, δεν περίμενα να ακούσω, μήνα Αύγουστο του 2011, ότι «η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί» (ετέθη ποτέ ζήτημα για το αντίθετο;) ή ότι «το Σούνιο και η Ακρόπολη είναι προορισμοί τους οποίους πρέπει να αναδείξουμε πολύ περισσότερο». Επειτα από σχεδόν δύο χρόνια στην εξουσία, αυτή είναι μια αξιοσημείωτη διαπίστωση, ιδίως όταν έχουν μεσολαβήσει μερικά πανό στην Ακρόπολη, όταν το εκδοτήριο εισιτηρίων είναι τριτοκοσμικό και όταν οι ελάχιστοι υπάλληλοι δεν έχουν ειδική εκπαίδευση.Αλλά, ποιο το όφελος της γκρίνιας, θα μου πείτε; Δεν τα γνωριζουν αυτά ο κ. Π. Γερουλάνος και οι επιτελείς του; Προφανώς τα γνωρίζουν. Δεν χρειάζεται άλλωστε και ντοκτορά για να ιεραρχήσει κανείς τις προτεραιότητες της Αττικής. Εκείνο όμως που χρειάζεται και ενδεχομένως λείπει είναι η συναίσθηση του τι λέγεται, πότε και σε ποιους απευθύνεται. Αν είχα συνδέσει τον βιοπορισμό μου με τον τουριστικό κλάδο, θα βυθιζόμουν σε απελπισία ακούγοντας τον αρμόδιο υπουργό να λέει ότι αυτό που προβλέπεται για το 2012 είναι ακόμη σε σχεδιασμό […«και να σχεδιάσουμε τι θα κάνουμε την επομένη (χρονιά)»]. Θα άκουγα επίσης με ιδιαίτερη ανησυχία την «πρόθεση» του υπουργείου ότι του χρόνου «πρέπει να δοθεί έμφαση στην Αττική», η οποία δεν εμφανίζει άνοδο όπως άλλες περιοχές της χώρας. Δηλαδή, σε απλά ελληνικά, ότι φέτος πάμε βλέποντας και κάνοντας (γιατί «είναι και τα επεισόδια», που μπορεί να επαναληφθούν) και ότι για του χρόνου έχει ο Θεός. Πάντως, οι προθέσεις (του υπουργείου) είναι οι καλύτερες.

Ωραίες είναι οι φωτογραφίες από το Σούνιο, δεν έχει κανείς αντίρρηση, με τον υπουργό να ατενίζει το μέλλον του τουρισμού (παρεμπιπτόντως αυτό το αχανές εστιατόριο και κατάστημα πιστεύει κανείς ότι είναι ό,τι καλύτερο για το Σούνιο;). Απλώς, θα έπρεπε να έχει καταστεί σαφές στους κ. υπουργούς που οργανώνουν «θέματα» τις Κυριακές για τον Τύπο της Δευτέρας, ότι το κοινό περιμένει και μια σοβαρή δέσμευση. Τα έργα στο Σούνιο έχουν εξαγγελθεί ξανά. Η τουριστική Αθήνα δεν αξίζει επίσης να ακούσει κάτι συγκεκριμένο και ρεαλιστικό; Εκτός αν προσευχηθούμε όλοι μαζί, να δει η παγκόσμια αγορά τα πλεονεκτήματα της ελληνικής πρωτεύουσας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή