Τι γράφει ο ξένος Τύπος

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

DIE ΖΕΙΤ

Μάντεις κακών

Η κρίση, η οποία υπονομεύει σήμερα τη νομισματική ένωση, είχε προαναγγελθεί εδώ και αρκετό καρό. Η Ελλάδα δεν θα είχε συσσωρεύσει τόσο μεγάλο εξωτερικό χρέος, αν δεν είχε υιοθετήσει το ευρώ έναντι της δραχμής. Γιατί κατά αυτόν τον τρόπο έχασαν οι αγορές το ρίσκο της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Δεν χρειαζόταν πλέον να φοβούνται τον κίνδυνο κατάρρευσης ενός μεμονωμένου κράτους, επειδή θεωρούσαν αξιόπιστες τις κοινοτικές συνθήκες. Η πολιτική ελίτ της Ευρώπης δεν έχει κατορθώσει μέχρι σήμερα να ελέγξει επαρκώς τις αγορές. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο κατάφεραν τράπεζες με ελάχιστα ίδια κεφάλαια να αγοράζουν με δανεικά χρήματα ομόλογα κρατών, των οποίων η χρεοκοπία θα απειλούσε την ίδια τη ρευστότητα της τράπεζας. Και με αυτόν τον τρόπο μετεξελίχθηκε η χρεοκοπία μιας μικρής χώρας όπως η Ελλάδα σε συστημικό κίνδυνο για ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι πραγματικά εκπληκτικό με πόση ακρίβεια αναμένονταν αυτοί οι κίνδυνοι. Οποιος όμως τολμούσε να διατυπώσει προειδοποιήσεις για την ΟΝΕ, αποκηρυσσόταν ως ευρωσκεπτικιστής, εθνικιστής και κοντόφθαλμος επαρχιώτης.

ΤΗΕ DAILY ΤΕLΕGRΑΡΗ

Ελληνικός εφιάλτης

Η Ελλάδα επί της ουσίας δεν είναι αξιόχρεη. Χωρίς τη γενναιοδωρία του εξωτερικού -τα πολλά δισεκατομμύρια των πακέτων σωτηρίας του ΔΝΤ και της Ε.Ε.- θα είχε ήδη οδηγηθεί στη χρεοκοπία. Σε μια ύστατη προσπάθεια να αποφύγει μια τέτοια έκβαση, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί μια νέα μέθοδο – τουλάχιστον νέα για την Ελλάδα. Καθιστά τη συλλογή φόρων μια διαδικασία που απαιτεί μεγαλύτερη πυγμή από το να γυρνάς μ’ έναν δίσκο στο χέρι. Μας είπαν από το υπουργείο Οικονομικών ότι οι Ελληνες είναι «εθισμένοι» στη φοροδιαφυγή. Το σύστημα έχει διαφθαρεί μέσα από νομικά παραθυράκια. Ωστόσο, αυτό αποτελεί απλώς ένα μέρος της ιστορίας για το πώς τα όνειρα των «νέων οριζόντων», όταν η Ελλάδα εντάχθηκε στην Ευρωζώνη πριν από δέκα χρόνια, μετατράπηκαν σε εθνικό εφιάλτη. Ηγέτες επιχειρήσεων, ένας εκπρόσωπος της Εκκλησίας, ένας πρώην υπουργός Οικονομικών, ένας διακεκριμένος ακαδημαϊκός, ένας εύπορος συγγραφέας, ένας μεγιστάνας, διαδηλωτές στους δρόμους και εξαθλιωμένοι φτωχοί άνθρωποι, όλοι έδωσαν την ίδια απάντηση στην ερώτησή μας. «Τι πήγε στραβά;». Είναι η διαφθορά, ανόητοι.

ΤΗΕ GLOBE AND ΜΑΙL

Εγγυήσεις Ελλάδας

Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s σχετικά με τη συμφωνία χορήγησης εγγυήσεων από την Ελλάδα προς τη Φινλανδία, αναφέρει το ειδησεογραφικό Reuters. Οπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωσή του, μια τέτοια εξέλιξη θα έχει αρνητικές συνέπειες στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, αλλά και των υπολοίπων κρατών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους. Σε δεύτερο επίπεδο, η ανάγκη ύπαρξης τέτοιων συμφωνιών απλά αποδεικνύει την έλλειψη θέλησης κάποιων κρατών της Ευρωζώνης, γεγονός που ασκεί μεγαλύτερη πίεση προς τη Γερμανία και τη Γαλλία για τη λήψη πιο δυναμικών αποφάσεων για τη στήριξη της ζώνης του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. Επίσης, οι συμφωνίες παροχής εγγύησης πιθανώς να αποτελέσουν σημαντική τροχοπέδη για την εκταμίευση της οικονομικής αρωγής προς την Ελλάδα, καθιστώντας το ενδεχόμενο της στάσης πληρωμών πιθανό. Τέλος, οι συμφωνίες αυτές θα αποτελέσουν ουσιαστικό εμπόδιο για μελλοντικά προγράμματα οικονομικής στήριξης άλλων κρατών που θα βρεθούν σε ανάγκη.

DΙΕ WΕLΤ

Υπεράνω όλων

Η Welt φιλοξενεί εκτενές οικονομικό – ταξιδιωτικό άρθρο για την Κύπρο. Πρόκειται για καταγραφή της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης του νησιού μέσα από τα μάτια ενός δημοσιογράφου που κλείνει ένα ταξίδι last minute, φθηνό πακέτο εισιτηρίου και διαμονής, αγορασμένο την τελευταία στιγμή από ειδικό γραφείο γερμανικού αεροδρομίου. Το άρθρο ξεκινά με αναφορά στο καλό κρασί, τις ελιές και το ψάρι, επιχειρώντας μια σύγκριση με το γειτονικό σε Γερμανία, Λουξεμβούργο. Χαίρεται που το Λουξεμβούργο είναι πλούσιο, διότι όπως λέει είναι καλύτερα «να έχεις πλούσιους γείτονες» και καταλήγει: «Το δεύτερο εξάμηνο του 2012, η Λευκωσία για πρώτη φορά θα αναλάβει την προεδρία στην Ε.Ε. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως θα παγώσει τις σχέσεις με την Ε.Ε., εάν δεν λυθεί μέχρι τότε το Κυπριακό. Σε αυτή την κατεύθυνση θα βοηθούσε μόνον η προσευχή ή ένα θαύμα. Ισως θα έπρεπε και πάλι να ανοίξει κανείς τα αρχεία των Βρυξελλών. Ποιος μας οδήγησε σε αυτό το χάος; Μπορούν σημαντικές αποφάσεις όπως είναι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης ή τα ευρωομόλογα να παρθούν στην Κύπρο; Μπορεί να μας κυβερνάει η Λευκωσία;»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή