Μουσικό ταξίδι-αφιέρωμα με τα φτερά της ποίησης του Νίκου Γκάτσου – 100 χρόνια από τη γέννησή του – Ηρώδειο, 30 Αυγούστου, Μαρία Φαραντούρη, Αλκίνοος Ιωαννίδης

Μουσικό ταξίδι-αφιέρωμα με τα φτερά της ποίησης του Νίκου Γκάτσου – 100 χρόνια από τη γέννησή του – Ηρώδειο, 30 Αυγούστου, Μαρία Φαραντούρη, Αλκίνοος Ιωαννίδης

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ενας χαιρετισμός στον Δάσκαλο κι ένα μικρό αντίδωρο στα συναισθήματα που μας προσέφερε εκείνος με τους στίχους του» είναι το Αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο, για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του στην Ασέα Αρκαδίας!!! – μας λέει η μεγάλη φωνή της Ελλάδας, η Μαρία Φαραντούρη, που τραγουδά σε ποίηση Νίκου Γκάτσου μαζί με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη.

Δύο σπουδαίοι ερμηνευτές γεφυρώνουν μελωδικά, ποιητικά «το χάσμα των γενεών» σε μια μαγική συναυλία που θα γίνει την Τρίτη 30 Αυγούστου, ώρα 9 το βράδυ, στο Ηρώδειο. Παίζει ένα Μουσικό Σύνολο υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, όπου συμμετέχουν σολίστες μουσικοί όπως η Μαριλένα Δωρή φλάουτο, η Marie Cecile Βoulard κλαρινέτο, ο Αντώνης Λαγός κόρνο, ο Σωκράτης Ανθης τρομπέτα, ο Μιλτιάδης Παπαστάμου βιολί, ο Γιώργος Καλούδης τσέλο, ο Κώστας Κωνσταντίνου κοντραμπάσο, η Στέλλα Κυπραίου κιθάρα, ο Θωμάς Κωνσταντίνου ούτι-μπουζούκι-μαντολίνο, η Ιρίνα Βελεντίνοβα-Καρπούχινα πιάνο, ο Μιχάλης Διακογιώργης και ο Κώστας Μερετάκης κρουστά.

Τις ενορχηστρώσεις έχουν κάνει ο Νίκος Πλατύραχος, η Ιρίνα Βαλεντίνοβα-Καρπούχινα και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης.

Ο σχεδιασμός των φωτισμών είναι του Κωνσταντίνου Αλεξίου και του ήχου του Δημήτρη Μπούρμπουλη.

Η μοναδική ερμηνεύτρια, η σολίστ πιάνου Ντόρα Μπακοπούλου, συμμετέχει ενώ τραγουδά ο Βασίλης Γισδάκης, ο τελευταίος τραγουδιστής στη μακριά σειρά που ανέδειξε ο Μάνος Χατζιδάκις. Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει κοσμαγάπητα κομμάτια από κύκλους τραγουδιών των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου, Δήμου Μούτση, Χριστόδουλου Χάλαρη και Αλκίνοου Ιωαννίδη. Το εύρος των συναισθημάτων, η δύναμη και η τρυφερότητα των στίχων, όλα όσα αποτελούν το ποιητικό μεγαλείο του Γκάτσου, θα μας πάρουν μαζί τους σ’ ένα μαγικό ταξίδι, κάτω από τον αστροφώτιστο θόλο του αττικού ουρανού.

Το μεγάλο «πρέπει»

Και είναι ο σκοπός και η σημασία της προσφοράς που κάνουν αυτή τη συναυλία το μεγάλο «πρέπει» του τέλους του καλοκαιριού 2011. Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν εξ ολοκλήρου -τονίζεται- για την ενίσχυση του έργου του θεραπευτικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ Νόστος. Είναι το Νόστος ένα από τα θεραπευτικά προγράμματα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), του μεγαλύτερου φορέα του Οργανισμού του ΟΗΕ σε θέματα ναρκωτικών.

Ξεκίνησε η λειτουργία του Νόστος το 1993 με την ίδρυση της θεραπευτικής Κοινότητας Διαμονής Νόστος στα Σελήνια της Σαλαμίνας για ενήλικες χρήστες και χρήστριες εξαρτησιογόνων ουσιών από τον Πειραιά, τα νησιά του Αιγαίου και τη νότια Ελλάδα.

Στη θεραπεία δεν χρησιμοποιούνται φάρμακα ή άλλες ουσίες, καθώς το πρόγραμμα βασίζεται στην ψυχική απεξάρτηση του ατόμου και την ισότιμη επανένταξή του στην κοινωνία. Ολες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν, δεν χορηγούνται υποκατάστατα και δεν υπάρχουν λίστες αναμονής.

Το Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης του προγράμματος ΚΕΘΕΑ/Νόστος απευθύνεται σε γονείς, αδέρφια, συντρόφους, παιδιά και συγγενείς ατόμων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρήσης και εξάρτησης από ουσίες. Η συμμετοχή της οικογένειας του εξαρτημένου μέλους στη διαδικασία της απεξάρτησης είναι σημαντική γιατί επηρεάζει θετικά την έκβαση της θεραπείας. Ενεργό συμπαράσταση στο έργο προσφέρει και ο Σύλλογος Οικογένειας, που ιδρύθηκε το 2001 από ευαισθητοποιημένους γονείς παιδιών σε διαδικασία απεξάρτησης. Διοικείται από 7μελές Δ.Σ. που εκλέγεται από τα μέλη του. Σήμερα απαριθμεί περί τα 450 ενεργά μέλη που συμβάλλουν στο έργο του προγράμματος και προσφέρουν την εργασία τους σε εθελοντική βάση.

Επίσης πολύπλευρη και ανεκτίμητη είναι η συμβολή των «παλαιών» γονέων. Οι βασικοί στόχοι του Συλλόγου Οικογένειας είναι η ενημέρωση της κοινής γνώμης γύρω από το πρόβλημα της εξάρτησης και η στήριξη και οικονομική ενίσχυση του θεραπευτικού προγράμματος. αλλά και η ηθική συμπαράσταση και ενεργοποίηση των μελών του Συλλόγου και η ανάπτυξη εναλλακτικών εθελοντικών δράσεων -μουσικών, καλλιτεχνικών, αθλητικών- που αντιτάσσονται στη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Ενα γεμάτο Ηρώδειο το βράδυ της Τρίτης 30 Αυγούστου θα είναι η απόδειξη της δικής μας ενεργού ηθικής συμπαράστασης στα άτομα με το πρόβλημα και στις οικογένειές τους.

Μια οικογένεια στις κερκίδες του Ηρωδείου που τραγουδά για σπουδαίο σκοπό ποίηση Νίκου Γκάτσου, αυτό θα ‘μαστε! Η παρουσία θα επαληθεύσει το moto του ΚΕΘΕΑ Νόστος: «Η απεξάρτηση είναι και οικογενειακή υπόθεση». Τηλ. ΚΕΘΕΑ Νόστος 210-41.32.662.

Προπώληση εισιτηρίων, τηλ. 210-72.34.567 Metropolis, Πανεπιστημίου 54, Αθήνα και Ηρώων Πολυτεχνείου 30, Πειραιάς. Τιμές 60, 45, 20 ευρώ. Με χαρά θα ξαναδούμε τον αρχιμουσικό Μίλτο Λογιάδη να διευθύνει το Μουσικό Σύνολο για μια συναυλία με τόσο υψηλό κοινωνικό και ανθρώπινο στόχο. Οι διακοπές τέλειωσαν ή τελειώνουν, η μουσική μάς περιμένει…
ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή