Τι γραφει ο ξενος Τυπος

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

IRISH ΙΝDΙΡΕΝDΕΝΤΓια τις πυρκαγιές

Η Ε.Ε. βοηθάει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις φωτιές. Οι Ελληνες πυροσβέστες δίνουν μάχη σε τουλάχιστον επτά μεγάλα μέτωπα, από τα τουρκικά σύνορα έως τα περίχωρα των Αθηνών, και η χώρα ζήτησε από τους εταίρους της βοήθεια στην προσπάθεια κατάσβεσης. Ζητήθηκαν έξι αεροσκάφη, ενώ η Ισπανία και η Γαλλία απάντησαν προσφέροντας δύο η καθεμία. Η Πορτογαλία και η Ιταλία αναμένεται επίσης να συμβάλουν. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η χώρα αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των εστιών -περίπου 90 φωτιές εκδηλώθηκαν μέσα σ’ ένα 24ωρο- και προ του κινδύνου επιδείνωσης της κατάστασης λόγω των ισχυρών ανέμων. Η Ελλάδα έχει εγκλωβιστεί σε σοβαρή οικονομική κρίση, που επέβαλε εκτεταμένες περικοπές δαπανών τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

CΝΒC

Δεύτερη κρίση

Δεν αποκλείεται η συμφωνία για την οικονομική αρωγή προς την Ελλάδα να ναυαγήσει, υποστηρίζει ο ο Σατγιάιτ Ντας, συγγραφέας του «Extreme Money» και ειδικός στις αγορές χρήματος και στους κινδύνους. Η ιδιαίτερα ατυχής συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Φινλανδίας ξύπνησε ανάλογες απαιτήσεις από άλλα κράτη της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα θα πρέπει να καταφύγει σε νέα δάνεια για να παράσχει τις εγγυήσεις που ζητούν, ενώ το ουσιαστικό πρόβλημα είναι η καταβαράθρωση του ελληνικού ΑΕΠ. Ταυτόχρονα, εκρηκτική είναι η κατάσταση στις τράπεζες, με μεγάλη έκθεση στα ελληνικά, ιταλικά, ιρλανδικά, ισπανικά και πορτογαλικά ομόλογα. Τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας δεύτερης πιστωτικής κατάρρευσης, χωρίς κανείς να γνωρίζει τι θα την πυροδοτήσει ή πότε.

FRΑΝΚFURΤΕR RUΝDSCΗΑU

Κακοδιαχείριση

Η στρατηγική που ακολούθησαν μέχρι στιγμής οι Γερμανοί πολιτικοί είναι πιθανότατα η χειρότερη, καθώς αντιδρούν αποσπασματικά και κατά περίπτωση. Στην αρχή τάχθηκαν υπέρ των υψηλών επιτοκίων στα ευρωπακέτα διάσωσης, μετά τα μείωσαν, κατόπιν απέρριψαν την αύξηση του πλαφόν στο EFSF, για να πράξουν τελικά το αντίθετο. Η τακτική αυτή όχι μόνο δεν λύνει προβλήματα, αλλά γεννά και αβεβαιότητες και ανησυχίες στις αγορές, με αποτέλεσμα επιτόκια ρεκόρ. Η σύσταση μιας εθνικής ανεξάρτητης επιτροπής που θα εποπτεύει και θα διαχειρίζεται το δημόσιο χρέος στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. είναι η πιο ρεαλιστική λύση. Με μια τέτοια επιτροπή η Ελλάδα θα διασφάλιζε εξαρχής ικανοποιητικό χρόνο μείωσης του χρέους της και θα κατάφερνε να ελέγξει τα δημοσιονομικά της.

ΤΗΕ DAILY ΤΕLΕGRΑΡΗ

Το ELA στην Ελλάδα

Σε μια κίνηση που μπορεί να χαρακτηριστεί η ύστατη προσπάθεια, η Τράπεζα της Ελλάδος ενεργοποίησε τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) για τις τράπεζες, πρώτη φορά το βράδυ της Τετάρτης. «Η ενεργοποίηση του ELA σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν διαθέτουν αρκετά από τα ποιοτικά collateral που απαιτούνται για την άντληση ρευστού», σχολίασε ο Ραούλ Ρουπαρέλ του Open Europe. «Αυτό σημαίνει, επίσης, την έναρξη μιας ακόμα φάσης μεταφοράς σχεδόν μηδενικής αξίας περιουσιακών στοιχείων από τα βιβλία των ιδιωτικών τραπεζών στα βιβλία που στηρίζονται από τους φορολογούμενους», πρόσθεσε ο ίδιος. «Ο ήδη αμφιλεγόμενος ισολογισμός του συστήματος του ευρώ φαντάζει περισσότερο ριψοκίνδυνος από ποτέ», κατέληξε ο κ. Ρουπαρέλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή