Σύγχυση εννοιών

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν Ελληνες πολίτες που έχουν τη βάσιμη άποψη ότι η Ελλάδα είναι «μη κυβερνήσιμη» χώρα. Δεν πρόκειται για ανθρώπους που θεωρούν ότι η δημοκρατία δεν είναι το πολίτευμα που αρμόζει στην Ελλάδα, ούτε ότι χρειάζεται μία δικτατορία για να «στρώσει» η χώρα. Αλλωστε, η θλιβερή εμπειρία της χούντας του 1967 διαψεύδει πανηγυρικά όσους υποστηρίζουν ότι οι δικτατορίες είναι πιο αποτελεσματικές. Οι συνταγματάρχες εκείνης της εποχής απέδειξαν στην Κύπρο και στην επιστράτευση του 1974 ότι ούτε αυτά για τα οποία η πατρίδα τους έτρεφε τόσα χρόνια μπορούσαν να κάνουν σωστά, πέρα από τη ζημιά που προκάλεσαν γενικότερα…

Μετά την απαραίτητη διευκρίνιση, λοιπόν, ο προβληματισμός αφορά τη σύγχυση που επικρατεί στην Ελλάδα γύρω από τις έννοιες της δημοκρατίας, της ασυδοσίας, του λαϊκισμού, της ανομίας και της λογικής. Της σύγχυσης, δηλαδή, που χαρακτηρίζει την καθημερινότητά της και την καθιστά «μη κυβερνήσιμη» χώρα. Οι υποστηρικτές της συγκεκριμένης άποψης, μάλιστα, δεν χρειάζεται να σπάζουν τα κεφάλια τους για να αντλήσουν επιχειρήματα που να τη στηρίζουν. Τους τα δίνει απλόχερα η λεγόμενη «ελληνική πραγματικότητα» και μία αναδρομή στις πολύ πρόσφατες ειδήσεις πείθει.

Δεν πρόλαβε να τελειώσει ο Αύγουστος και άρχισαν οι αναβολές στην έναρξη της εξεταστικής περιόδου σε διάφορα ΑΕΙ και μαζί τους και οι καταλήψεις. Τις επιβάλλουν αριστερά κόμματα, κομματικές νεολαίες και γκρουπούσκουλα, τις αποδέχονται με ευχαρίστηση οι πανεπιστημιακές αρχές και τις αντιμετωπίζει σαν «φυσικό» φαινόμενο η κοινωνία. Φέτος, στο όνομα των αντιδράσεων για την ψήφιση με συντριπτική πλειοψηφία από τη Βουλή του νέου νόμου για τη λειτουργία των πανεπιστημίων, αλλά θα μπορούσε να είναι και οποιοσδήποτε άλλος λόγος, όπως η πείρα δεκαετιών μας έχει διδάξει.

Μόλις κυκλοφόρησαν κάποιες πληροφορίες ότι θα αυξηθούν γενναία κάποια πρόστιμα για παραβιάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας και κυρίως του «στοπ», του «κόκκινου» και άρχισε η αποδόμησή τους από λαϊκιστές εκπομπών του ραδιοφώνου. Ενώ σε όλες τις κανονικές χώρες ο εξεταζόμενος για άδεια οδήγησης «κόβεται» αν δεν «κοκαλώσει» το αυτοκίνητο στο «στοπ», στην Ελλάδα με τον υψηλότατο δείκτη τροχαίων ατυχημάτων, δημοσιογράφοι και δημοσιογραφίσκοι περιγελούν την αυστηροποίηση των μέτρων, αντί να στηρίζουν την εφαρμογή των νόμων και την πιο αποτελεσματική αστυνόμευση.

Πριν αρχίσει καν το αναξιόπιστο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, έστω και με τον τρόπο που άρχισε, έγιναν επεισόδια σε παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τη Μακάμπι, ενώ μόλις προχθές σημειώθηκαν σοβαροί τραυματισμοί σε συμπλοκές οπαδών του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού και μάλιστα σε εξωγηπεδικό χώρο. Είναι φανερό ότι οι συμμορίες των «χούλιγκανς» όχι μόνο εξακολουθούν να βρίσκονται εκτός ελέγχου, αλλά συνδέονται άμεσα και με το κοινό ποινικό έγκλημα. Ιδού λοιπόν «πεδίον δόξης λαμπρόν» για τον υπουργό προστασίας του πολίτη, να διαλύσει χωρίς πολιτικό κόστος κυκλώματα εγκληματικότητας που αποτελούν καρκινώματα για την κοινωνία.

Αυτά τα τρία παραδείγματα είναι ενδεικτικά του τρόπου που κινείται και της σύγχυσης που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία. Θα μπορούσαν να προστεθούν και άλλα, όπως ο αριθμός των αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις της Ανατολικής Αττικής και ειδικά στην «αδούλωτη» Κερατέα, ή ακόμη και η διακοπή της κυκλοφορίας, μετά «απελευθέρωσης» διοδίων, από το σωματείο «Σπάρτακος» της ΔΕΗ στην Εγνατία Οδό. Και όλα αυτά μαζί δικαιώνουν σε μεγάλο βαθμό όσους υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα είναι «μη κυβερνήσιμη» χώρα, εφόσον δεν μπορεί ακόμη να ξεχωρίσει τη δημοκρατία από την ασυδοσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή