Ο,τι θέλουν τα παιδιά!

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι φοιτητές θα αποφασίσουν για το εάν θα μετατεθεί η εξεταστική. Δεν μπορούν οι πρυτάνεις ή η Σύγκλητος να αποφασίσουν για το χρόνο, γιατί οι φοιτητές αποφασίζουν εάν θα συμμετέχουν». Τόσο απλό είναι το ζήτημα για τον διακεκριμένο θεράποντα του Θέσπιδος, αλλά και πρύτανη του Καποδιστριακού, Θεοδόση Πελεγρίνη, ο οποίος έδωσε χθες συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό. Αν θέλουν οι φοιτητές να δώσουν εξετάσεις τον Σεπτέμβριο, έχει καλώς – εκείνοι αποφασίζουν για τον εαυτό τους. Αν δεν θέλουν, δεν χάθηκε ο κόσμος· θα δώσουν αργότερα, όποτε τους βολεύει.

Αυτό είναι το παράδειγμα της αυτοδιοίκησης των πανεπιστημίων στην πράξη, παράδειγμα το οποίο με τόσο πάθος υπερασπίστηκαν και εξακολουθούν να υπερασπίζονται οι πρυτάνεις των ΑΕΙ, επιδαψιλεύοντας τις ευλογίες τους σε καταλήψεις και αναβολές εξετάσεων: ισοδυναμεί με ένα «ό,τι θέλουν τα παιδιά». Εξυπακούεται, ασφαλώς, ότι ο όρος «παιδιά» δεν σημαίνει την πλειονότητα των φοιτητών. Οταν ο πρύτανης αναφέρεται γενικώς σε «φοιτητές», που μόνοι τους θα αποφασίσουν, εννοεί τους κομματικούς υπαλλήλους, με τους οποίους μοιράζεται τη διοίκηση του πανεπιστημίου. Οι πραγματικοί φοιτητές, που είναι και οι περισσότεροι, είναι τα θύματα της ιστορίας. Είναι οι όμηροι των κοινών συμφερόντων που έχουν αναπτυχθεί τριάντα χρόνια τώρα μεταξύ κομματικών νεολαιών και καθηγητών, με επιδίωξη να κρατούν το ελληνικό πανεπιστήμιο εκτός του διεθνούς γίγνεσθαι, ώστε να έρχεται στο επίπεδο των μετρίων που το διοικούν. Βέβαια, ας μην είμαστε τόσο αυστηροί με τον sui generis πρύτανη του Καποδιστριακού. Ο άνθρωπος είναι πρώτα απ’ όλα ένας καλλιτέχνης του θεάτρου, που έχει ανάγκη το χειροκρότημα του κόσμου…

Ειρωνεία της τύχης

Θαρρείς ότι το σύμπαν συνωμότησε για να τον εξευτελίσει. Ενώ ο σοφός Παμπούκιος μας είχε ζαλίσει με τα κεφάλαια του Κατάρ που επρόκειτο να επενδυθούν στην Ελλάδα, τα τελευταία έκαναν δειλά την εμφάνισή τους (λόγω της τραπεζικής συγχώνευσης) μόλις εκείνος εγκατέλειψε την κυβέρνηση. Βέβαια, είναι το λιγότερο παρακινδυνευμένο να υποστηρίξει κανείς την ύπαρξη αιτιώδους συναφείας μεταξύ των δύο γεγονότων. Ωστόσο, η ειρωνεία που επεφύλασσε η μοίρα στον Παμπούκιο είναι πασιφανής…

Επιστροφή στα σπήλαια

«Ο Ελληνας θα βρει τη λύση – στη χώρα του Οδυσσέα είμαστε: Θα πάει στο περίπτερο που είναι απέξω από το μπαρ, θα κάθεται έξω από το περίπτερο στο όρθιο, θα πίνει την πορτοκαλάδα του ή την μπίρα του και θα μιλάει». Είναι η Λιάνα Κανέλλη του ΚΚΕ, η οποία με αφορμή το 23% του ΦΠΑ στην εστίαση, ονειρεύεται τον κομμουνισμό. (Οτι πρόκειται για όνειρο το αποκαλύπτει η αναφορά σε «μπαρ» και «περίπτερα», τα οποία, ως γνωστόν, δεν προβλέπονται στον κομμουνισμό…)

Quiz

Από πλευράς υπουργείου Παιδείας, η συναίνεση στο ζήτημα των πανεπιστημίων είχε προετοιμαστεί καλά. Η εντύπωση που δόθηκε, ότι η ψήφος της Ν.Δ. εξασφαλίσθηκε την τελευταία στιγμή με την αποδοχή εκ μέρους της υπουργού των τριών όρων που είχε θέσει η αξιωματική αντιπολίτευση, οφείλεται σε μία -πώς να την πούμε;- απροσεξία, τρόπον τινά… Διότι, σχεδόν μια εβδομάδα προ της ψηφοφορίας, η Αννα Διαμαντοπούλου είχε ενημερώσει με e-mail αρμόδιο παράγοντα της Ν.Δ. ότι δεν είχε αντίρρηση να υποχωρήσει, εν μέρει ή εν όλω, στα τρία επίμαχα για τη Ν.Δ. θέματα. Ατυχώς όμως, ο περί ου ο λόγος παράγων, πολυάσχολος και πλήρως απορροφημένος στον καθρέφτη του, αμέλησε, ξέχασε, παρέλειψε -πείτε το όπως θέλετε- να ανοίξει το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του. Φαίνεται ότι ίσως δεν διαθέτει Blackberry, ώστε να έχει ταχεία πρόσβαση στα μηνύματα του. Ας τον προμηθεύσει με ένα τέτοιο η Ν.Δ.

Οι Σύροι και ο Σείριος

Με αφορμή την ειδησεογραφία για τις εξελίξεις στη Συρία, διαπιστώνω ότι, παρά «τες συνταγές αρχαίων Ελληνοσύρων μάγων», οι περισσότεροι λέμε και γράφουμε «Σύριοι», αντί του ορθού «Σύροι», για τους κατοίκους της Συρίας. Δεν έχω αμφιβολία ότι η σύγχυση στην οποία οφείλεται το λάθος είναι έργο της βδελυροτάτης παγκοσμιοποίησης, αφού προϋπόθεση για την πραγματοποίηση των ανόσιων σκοπών της είναι ο αφανισμός της «ιδιοπροσωπίας», καταπώς έλεγε και ο μακαριστός, του εξυπνότερου λαού του κόσμου, που ζει στην ωραιότερη χώρα του κόσμου, δηλαδή ημών. Το υποστηρίζω, διότι έτσι συγχέονται οι εκ Συρίας Σύροι, με τους συγγενείς μας Σείριους, δηλαδή τους κατοίκους του πλανήτη Σείριου, από τον οποίον κατάγονται οι Ελληνες, σύμφωνα με τις θεωρίες σύγχρονων Ελληνόψυχων απατεώνων…

Περίεργη σιωπή

Δεν αμφιβάλλει κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «παραμένει σταθερά προσανατολισμένος υπέρ των εξεγερμένων λαών της Μέσης Ανατολής», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η συγκεκριμένη ανακοίνωση εκδόθηκε στις 26 Απριλίου. Εκτοτε, πολλά και πολύ χειρότερα έχουν συμβεί στη Συρία, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ, που παράγει ανακοινώσεις για ψύλλου πήδημα, δεν έχει πει κουβέντα. Εικάζω ότι μάλλον δεν θέλουν να στενοχωρήσουν τους πολύτιμους φίλους τους στο Ιράν, των οποίων η Συρία είναι υποχείριο.

Είναι φαίνεται ζωτικής σημασίας για τον ΣΥΡΙΖΑ οι καλές σχέσεις με το Ιράν, όπως κάποτε ήταν η φιλία της Ρουμανίας για το ΚΚΕ εσ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή