Τι γραφει ο ξενος Τυπος

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

FINANCIAL ΤΙΜΕSΤραπεζικές επισφάλειες

Το ΔΝΤ έχει εμπλακεί σε διαμάχη με τα κράτη της Ευρωζώνης. Εκθεσή του για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν γιγάντιες τρύπες στους ισολογισμούς των τραπεζών, λόγω της έκθεσής τους στα ομόλογα υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών κρατών. Σύμφωνα με μία εκτίμηση, τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών μειώθηκαν κατά 200 δισ., ή κατά 12% αν εκτιμηθούν τα κρατικά ομόλογα με τιμές αγοράς. Με την ανάλυση αυτή, το ΔΝΤ υποστηρίζει τις εκκλήσεις της διευθύντριάς του, Κριστίν Λαγκάρντ, για ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών.

Το ίδιο υποστηρίζει και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Εποπτικής Αρχής, Αντρέα Ενρία, ο οποίος δήλωσε ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν απευθείας ενέσεις χρήματος.

LΕ ΜΟΝDΕ

Κώδωνας κινδύνου

Η ανεξάρτητη Επιτροπή Προϋπολογισμού της ελληνικής βουλής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Υποστηρίζει ότι η δυναμική του ελληνικού χρέους είναι «εκτός ελέγχου» και ότι οι αποκλίσεις σε σχέση με τους στόχους της μείωσης του ελλείμματος, οι οποίες επιτείνονται εξαιτίας της μεγάλης ύφεσης, απειλούν να θέσουν σε κίνδυνο τα οφέλη του νέου σχεδίου διάσωσης. Σε έκθεση που εδόθη στη δημοσιότητα την 31η Αυγούστου, η Επιτροπή εκτιμά ότι μια σημαντική αύξηση του χρέους, ένα μεγάλο αρχικό έλλειμμα και μια βαθιά ύφεση είχαν ως αποτέλεσμα να ωθήσουν στα άκρα τη δυναμική του χρέους, η οποία είναι πλέον εκτός ελέγχου. Αυτές οι εξελίξεις φαίνεται να υπονομεύουν σε μεγάλο βαθμό το θετικό αντίκτυπο του νέου σχεδίου διάσωσης της Ε.Ε. που ανέρχεται σε 159 δισ. ευρώ.

LΕ FΙGΑRΟ

Φταίνε οι αγορές;

Μέσα στη δίνη της ευρωπαϊκής κρίσης, οι πολιτικοί εκτιμούν ότι οι επενδυτές θα όφειλαν να αναγνωρίσουν τις προσπάθειές τους προς την κατεύθυνση ενός ευρωπαϊκού οικονομικού φεντεραλισμού. Αυτή η πορεία, όμως, λένε οι πολιτικοί πρέπει να είναι σταδιακή και να μη θίξει τις ιδιαιτερότητες κάθε κράτους. Οι αγορές φέρονται με αγνωμοσύνη; Τότε έχουν άδικο, υποστηρίζουν οι πολιτικοί. Η ακατανοησία είναι πλήρης, λες και η μία πλευρά μιλούσε σε διάλεκτο της Παταγωνίας και η άλλη στη γλώσσα των Ινουΐτ. Υπό αυτές τις συνθήκες, η χρηματιστηριακή κρίση αναμένεται να διαρκέσει ακόμη πολύ. Πρέπει λοιπόν να αναρωτηθούμε για αυτούς που κυβερνούν ή μήπως για τους μηχανισμούς οικονομικής διακυβέρνησης; Από πού προέρχεται αυτή η σπάνια τέχνη της αναβλητικότητας, που ασκούν οι πολιτικοί;

ΤΗΕ WALL STREET JΟURΝΑL

Συγχώνευση

Η ανακοίνωση της συγχώνευσης των Eurobank EFG και Alpha Bank έστειλε τις μετοχές τους στα ουράνια. O δείκτης του ΧΑΑ σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1990, και η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος χαρακτήρισε την κίνηση «σταθμό» στην αναδιοργάνωση του οικονομικού συστήματος της χώρας. Ο ενθουσιασμός είναι κατανοητός, αν λάβει κανείς υπόψη ότι η Αθήνα δανειοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες από το 2008 μέσα από τα διάφορα προγράμματα διάσωσης. Προσπαθεί, δε, να τις πείσει να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις, έτσι ώστε να στηρίζονται λιγότερο σε κρατικά κεφάλαια και να γίνουν πιο ελκυστικές στους επενδυτές. Οι υπόλοιπες τράπεζες θα πρέπει είτε να συμμορφωθούν, είτε να βγουν από το παιχνίδι. Ο εξορθολογισμός των ελληνικού τραπεζικού συστήματος, όμως, δεν πρόκειται να το κάνει άτρωτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή