Η αστική ζωή στην Αθήνα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει η εξής αντίφαση στο κέντρο των Αθηνών. Από τη μία, οι επιχειρήσεις στενάζουν και ο κόσμος έχει κόψει εξόδους και ψώνια. Από την άλλη, οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να ενισχύσουν την αρνητική κατάσταση. Χθες, πρωινό Παρασκευής, η οδός Σταδίου είχε και πάλι κλείσει στο ύψος του υπουργείου Εργασίας. Κανείς δεν ξέρει για ποιον λόγο η κυβέρνηση προτιμάει τους διαδηλωτές από τους επαγγελματίες του Κέντρου. Κανείς δεν ξέρει να πει για ποιον λόγο, γίνονται ανεκτές συμπεριφορές της «παλιάς» Ελλάδας που μας πήγε στον πάτο. Κανείς δεν ξέρει, για ποιον λόγο, η πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, μένει χωρίς λεωφορεία για 6-7 ώρες, προκειμένου οι εργαζόμενοι να πάνε σε γενική συνέλευση. Αδυνατεί κανείς να απαντήσει για ποιον λόγο λεηλατείται ό,τι μεταλλικό στοιχείο υπάρχει στην Αθήνα χωρίς να ασχολείται κανείς. Δεν έχει απαντήσει κανείς για ποιον λόγο η Δημοτική Αστυνομία δεν κάνει τη δουλειά της. Κανείς δεν μας λέει γιατί δεν μπορεί να γίνεται έλεγχος επιβατών με μπάρες εξόδου στο μετρό ούτως ώστε να σταματήσει η διαρροή εσόδων από λαθρεπιβάτες. Σχέδια επί σχεδίων για αύξηση εσόδων στην οικονομία της πόλης πάνε στράφι και αχρηστεύονται πριν καλά καλά διατυπωθούν εφόσον απουσιάζει ο πολιτικός εκείνος λόγος που θα πει τα πράγματα με το όνομά τους.

Το ισχύον σύστημα εχθρεύεται την πόλη. Καθώς από τον ερχόμενο μήνα θα ανοίγει ο καιρός, θα αρχίσουν με τραγικά γελοία καθυστέρηση να μιλούν ορισμένοι για τουριστική περίοδο, την ίδια στιγμή που οι εμείς οι ίδιοι έχουμε κάνει ό,τι περνάει από το χέρι μας για να δυσφημήσουμε την Αθήνα. Θα επαναληφθούν οι γνωστές κοινοτοπίες. Το θέμα είναι, όπως το διατυπώνει κατ’ επανάληψη ο τουριστικός κλάδος, ότι η ελληνική πρωτεύουσα έχει κατρακυλήσει σε κύρος τόσο πολύ ώστε θα χρειαστούν συντονισμένες, υπεύθυνες, μακρόπνοες και σοβαρές κινήσεις με ακριβές χρονοδιάγραμμα εξαργύρωσης.

Χρειάζεται συνδυασμός φαντασίας και στυγνού ορθολογισμού με τεράστιες δόσεις αυτοκριτικής, ώστε να μπορέσει η Αθήνα να λειτουργήσει και πάλι ως κανονική πρωτεύουσα. Προς το παρόν, ένα κομμάτι της είναι παραδομένο στους λαθρομετανάστες και τους τοξικομανείς, το υπόλοιπο στη νοοτροπία της αυτοκαταστροφής. Υπάρχουν όμως και οι πολίτες, που θα κληθούν να κινήσουν την οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή