49 χρόνια πρίν στην «Κ» 11.V.1963

49 χρόνια πρίν στην «Κ» 11.V.1963

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΡΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: Ο πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής, προσφωνών κατά το πρόγευμα που παρετέθη προχθές εις την Θεσσαλονίκην, τον Στρατηγόν Ντε Γκωλλ, ετόνισε τα εξής: «Εδώ, όπου η φωνή της Ιστορίας ακούεται ευκρινέστερον, θα εννοήσετε ευκολώτερον διατί η περιοχή αυτή αποτελεί δι’ ημάς μεν την καρδίαν της χώρας, όπου ουδεμίαν βέβηλον σκέψιν, οσονδήποτε διπλωματικώς συγκεκαλυμμένην, είμεθα διατεθειμένοι να δεχθώμεν, διά δε την ελευθερίαν και τον δυτικόν πολιτισμόν, ανεκτίμητον προμαχώνα». Ο Γάλλος Πρόεδρος, απαντών επί του σημείου αυτού, ανέφερε τα ακόλουθα: «Είναι διά την χώραν σας μία περιοχή υψίστης σημασίας, από απόψεως εθνικής, οικονομικής, πολιτικής, στρατιωτικής ώς και από απόψεως της αμύνης σας και της ιδικής μας αμοιβαίως».

ΤΟΥΡΚΙΑ: Αγκυρα, 20.- Το αρχηγείον των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ανεκοίνωσεν ότι επαναστατική ομάς υπό την ηγεσίαν του συνταγματάρχου Ταλάατ Αϊντεμίρ (φωτογραφία) επεχείρησεν αργά απόψε πραξικόπημα, το οποίον όμως κατεστάλη υπό των νομιμοφρόνων αξιωματικών. Ο τακτικός εκφωνητής του ραδιοσταθμού της Αγκύρας ανεκοίνωσε συναφώς ότι εγένετο απόπειρα καταλήψεως της αρχής, η οποία όμως εματαιώθη υπό νομιμοφρόνων αξιωματικών. Ακόμα ανέφερεν ότι η κατάστασις ευρίσκεται υπό τον απόλυτον έλεγχον της Κυβερνήσεως [Ισμέτ Ινονού] και ότι όλοι οι τυχοδιώκται συνελήφθησαν. Μετά την ανακοίνωσιν αυτήν, ο ραδιοσταθμός ήρχισε την μετάδοσιν εθνικών ασμάτων.

ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΑΥΛΟΥ: Ο Βασιλεύς, ο οποίος προσεβλήθη την νύκτα του Σαββάτου [18 Μαΐου 1963] υπό οξείας κρίσεως σκωληκοειδίτιδος και υπεβλήθη την 6ην π.μ. της Κυριακής εις επιτυχή σκωληκοειδεκτομήν, εισήλθεν από χθες εις το στάδιον της αναρρώσεως. […] Η Κυβέρνησις, κατόπιν της εκδηλωθείσης αιφνιδίως ασθενείας του Βασιλέως Παύλου, απεφάσισε την αναβολήν του εν Αγίω Ορει εορτασμού της χιλιετηρίδος από της συστάσεως της μοναστικής πολιτείας εν αυτώ. Εις την απόφασιν αυτήν κατέληξεν η Κυβέρνησις [Κωνσταντίνου Καραμανλή], κρίνουσα ως απολύτως επιβεβλημένην την εις τας εν λόγω εορτάς παρουσίαν του Ανακτος, ως ηγεμόνος της κυριάρχου του Αγίου Ορους χώρας και ως μόνου ορθοδόξου Βασιλέως. […] Αι εορταστικαί εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από 22 – 25 Ιουνίου.

ΕΠΙΦΥΛΛΙΣ: Η νεώτερη ποίησις. «Η μάχη με τον κίνδυνο». Υπό του κ. Γ.[ιώργου] Θέμελη. [Κριτική για τον Δημήτρη Παπαδίτσα.]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή