«Τιμώμενο Μουσείο 2012» το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας θεμελιώνει με την προσφορά του «έναν νέο κώδικα ζωής» και συνεχίζει…

«Τιμώμενο Μουσείο 2012» το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας θεμελιώνει με την προσφορά του «έναν νέο κώδικα ζωής» και συνεχίζει…

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία μεγάλη διάκριση επεφύλαξε η Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, το οποίο επελέγη από το Ελληνικό Τμήμα Icom της Unesco ως το «Τιμώμενο Μουσείο για το 2012». Το δίπλωμα της τιμητικής αυτής διάκρισης έδωσε η πρόεδρος του Icom κ. Τέτη Χατζηνικολάου στην πρόεδρο του Μουσείου κ. Νίκη Γουλανδρή, στην πρώτη σειρά του Αμφιθεάτρου «Αγγελος Γουλανδρής», όπου έγινε η εορταστική εκδήλωση, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Τατιάνας Καραπαναγιώτη και της γενικής γραμματέως του υπουργείου αρχαιολόγου κ. Λίνας Μενδώνη και του πνευματικού κόσμου που πάντα στηρίζει το Μουσείο Γουλανδρή αναγνωρίζοντας τον αυθεντικό διαφωτιστικό ρόλο του.

Με τη σειρά της η κ. Νίκη Γουλανδρή ευχαρίστησε θερμά το ελληνικό τμήμα του Icom για τη διάκριση του «Τιμώμενου Μουσείου για το 2012», δύσκολη χρονιά με προβλήματα για όλους και για τα μουσεία και την αποστολή τους. Στον χαιρετισμό της η κ. Νίκη Γουλανδρή τόνισε ότι «το φετινό μήνυμα είναι μια πρόκληση στα μουσεία για συστηματική και εκτεταμένη εκπαίδευση σε όλες τις κλίμακες και σε όλα τα επίπεδα: οικογένεια, σχολείο, πανεπιστήμιο, βιβλιοθήκες, μέσα επικοινωνίας. Το μέγα ζητούμενο είναι μία παιδεία που επεκτείνεται στη φιλοσοφική και ευρύτερη πολιτιστική σκέψη και διαμορφώνει τις ηθικές αξίες της δημοκρατίας. Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στη μακρόχρονη πορεία του, υπηρετεί με συνέπεια την παιδεία αυτή, προβάλλοντας την ανάγκη της αειφόρου ανάπτυξης του πλανήτη, τους κινδύνους από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση του ανθρώπου με το περιβάλλον καθώς και τη δίκαιη κατανομή των φυσικών πόρων». Τόνισε δε πως «το Κέντρο Γαία είναι η φυσική συνέχεια του ΜΓΦΙ με νέες προωθημένες επιστημονικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Δημιουργήσαμε προωθημένα τεχνολογικά εργαστήρια, βιολογίας εδάφους, βιοτεχνολογίας και αναλυτικής χημείας. H έρευνα σκοπεύει στην αποκατάσταση των φυσικών πόρων που συντηρούν τη ζωή: το έδαφος, το νερό, την ατμόσφαιρα, σε συνάρτηση με τη διατροφή και την υγεία του ανθρώπου. Εξειδικευμένη βασική έρευνα θα οδηγήσει στη βαθμιαία επαναφορά των φυσικών οικοσυστημάτων, η οποία αποτελεί ζητούμενο σε όλο τον κόσμο. Αυτή την αποστολή ανέλαβε να εκτελέσει το Μουσείο τιμώντας την εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ελληνικής πολιτείας και όσων συμμετείχαν στη δημιουργία του».

Το Μουσείο Γουλανδρή όταν ιδρύθηκε το 1964, ήταν ένας πρωτοποριακός για τη χώρα μουσειακός οργανισμός. Και η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΜΓΦΙ κ. Φαλή Βογιατζάκη που, λόγω προβλήματος στη φωνή της Νίκης, ανέλαβε να συνεχίσει τον ευχαριστήριο απολογισμό αλλά και τις προοπτικές του «Τιμώμενου Μουσείου 2012», δεν παρέλειψε να αναφερθεί «με σεβασμό και ευγνωμοσύνη στον οραματιστή, ιδρυτή και πρώτο πρόεδρο του Μουσείου, τον Αγγελο Γουλανδρή», όπως είπε. «Γνώριζε ότι το Μουσείο θα ξεκινήσει με πίστη, ικανότητα και ευθύνη για να συμβάλει στη νέα «οικουμενική πραγματικότητα» του 21ου αιώνα. Να αναπτύξει συνεργασίες με τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας μας και της Ευρώπης για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που κατακλύζουν τον κόσμο και την κοινωνία μας. Και για να επαναλάβουμε τα ίδια του τα λόγια: «Με την πεποίθηση ότι η έρευνα και προώθηση των Φυσικών Επιστημών και η διάδοση των γνώσεων στη χώρα μας θα συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός νέου κώδικα ζωής, μιας νέας κοινωνίας, ιδρύθηκε το Μουσείο αυτό»».

Οσοι παρακολουθούμε την τεράστια προσφορά του Μουσείου Γουλανδρή σε βάθος χρόνου και συγκρίνουμε τα όσα επετεύχθησαν με γνώση, έρευνα, πίστη, επιμονή και ελάχιστους πόρους χάρις στην πρόεδρο, το διοικητικό συμβούλιο, τους συνεργάτες, τους «ανθρώπους του Μουσείου» -όπως τους αποκαλεί η Νίκη Γουλανδρή με ιδιαίτερη θέρμη στη φωνή της και τους οποίους ευχαρίστησε «η διάκριση τιμής για το Μουσείο οφείλεται και σ’ εσάς»- θα θέλαμε έναν τέτοιο νέο κώδικα ζωής για να καλυτερεύσει η προβληματική κοινωνία που πίστεψε σε αξίες ρηχές και εισπράττει τώρα την κρίση και τις ανυπολόγιστες συνέπειές της. Χειροκροτούμε την πράξη, την αυταπόδεικτη προσφορά και δυσπιστούμε σε λόγους χωρίς αντίκρισμα. Γι’ αυτό η επιλογή ανάμεσα στα σπουδαία Μουσεία, νέα και παλαιά της Ελλάδας, του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας ως «Τιμώμενο Μουσείο 2012» από το ελληνικό τμήμα του Icom, πέραν της διάκρισης, δείχνει και μία κατεύθυνση στην ορθή επιλογή των αξιών, έναν νέο δρόμο στον οποίο βαδίζουν τα παιδιά που χαίρονται και εμπιστεύονται τα όσα τους δίνει το Μουσείο, θεμελιώνοντας το δικό τους μέλλον – μιλούν οι φωτογραφίες…

Τριήμερος ο εορτασμός του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Κηφισιά, όπως και όλων των Μουσείων, για τη «Διεθνή Ημέρα Μουσείων Παρασκευή 18 Μαΐου», συνεχίζεται Σάββατο και Κυριακή με εκδηλώσεις, πρωί και βράδυ, οι πόρτες ανοιχτές, με ελεύθερη είσοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή