49 χρόνια πρίν…15.VΙ.1963

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑΣΕΩΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ: Εντολή του Βασιλέως, ο διευθυντής του Γραφείου του κ. Κ. Χοϊδάς ανταπεκρίθη χθες την πρωΐαν εις πρόσκλησιν του αρχηγού της ΕΡΕ κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος εζήτησε να πληροφορηθή τας απόψεις του Ρυθμιστού του Πολιτεύματος, προς επίλυσιν της κρίσεως. Ο κ. Χοϊδάς συναντηθείς με τον κ. Καραμανλήν, του ανέπτυξε τας υφισταμένας δυσχερείας προς εφαρμογήν της λύσεως την οποίαν ο αρχηγός της ΕΡΕ εισηγήθη εις τον Βασιλέα, κατά την υποβολήν της παραιτήσεώς του [από την πρωθυπουργίαν]. Ο κ. Καραμανλής εισηγήθη εις τον Ανακτα υπηρεσιακήν Κυβέρνησιν προς διενέργειαν εκλογών με το πλειοψηφικόν σύστημα και εντός των συνταγματικών προθεσμιών των 45 ημερών. Ο αρχηγός της ΕΡΕ, κατόπιν της συνομιλίας του με τον κ. Χοϊδάν, ως και της πληροφορίας την οποίαν είχεν εκ τηλεφωνικής επικοινωνίας του μετά του κ. Χ. Ποταμιάνου της προηγουμένης νυκτός, κατά την οποίαν ο Βασιλεύς εμμένει εις την ανάγκην πολιτικής λύσεως, προέβη διά του κ. Χοϊδά εις ωρισμένας υποχωρήσεις έναντι των αρχικών του εισηγήσεων. Η νέα θέσις του αρχηγού της ΕΡΕ δύναται, κατά τας σχετικάς πληροφορίας, να συνοψισθή ως εξής: 1) Να μη σχηματισθή πολιτική Κυβέρνησις, διότι μία τοιαύτη λύσις θα εσήμαινε διάβρωσιν της παρατάξεως της ΕΡΕ […]. 2) Αντί της αυστηρώς υπηρεσιακής Κυβερνήσεως την οποίαν συνέστησεν αρχικώς, δέχεται ήδη όπως η συγκροτηθησομένη υπηρεσιακή Κυβέρνησις εμφανισθή ενώπιον της Βουλής και τύχη ψήφου εμπιστοσύνης διά την διαχείρισιν του θέματος του βασιλικού ταξιδίου [εις Λονδίνον] και της μεταβολής του εκλογικού νόμου.

ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟΝ ΤΑΞΙΔΙΟΝ ΕΙΣ ΛΟΝΔΙΝΟΝ: Εις το θέμα του βασιλικού ταξιδίου, το οποίον και προεκάλεσεν την παραίτησιν της Κυβερνήσεως, η ηγεσία της ΕΡΕ υποστηρίζει ήδη ότι αι συνθήκαι μετεβλήθησαν. Διότι λόγω της στάσεως της παραιτηθείσης Κυβερνήσεως, οι εν Αγγλία θα καταβάλουν πλέον πάσαν προσπάθειαν διά την επιτυχίαν του ταξιδίου. […] Ως προς το θέμα του εκλογικού νόμου, η ηγεσία της ΕΡΕ […] δέχεται την επαναφοράν του ισχύσαντος κατά τας εκλογάς του 1961 συστήματος της ενισχυμένης αναλογικής.

ΥΠΟΘΕΣΙΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗ: Θεσσαλονίκη, 14.- Ο ανακριτής του Γ’ τμήματος κ. Χρ. Σαρτζετάκης συνεχίζει τας ανακρίσεις διά τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης. […] Ο εισαγγελεύς του Αρείου Πάγου κ. Κόλλιας […] εις Θεσσαλονίκην ενημερώθη και επί των διεξαγωμένων ανακρίσεων διά τα αιματηρά γεγονότα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή