Πρώτα μέτρα, αλλαγές μετά

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός του ευρωσυμβουλίου των υπουργών Οικονομικών, που έγινε προχθές το βράδυ, ο επιβεβαιωμένος, τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2013, πρόεδρός του, Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, φέρεται ειπών: «Βρείτε μια λύση για την Ελλάδα». Παραδόξως, η αποστροφή δεν προκάλεσε τον συνηθισμένο εκνευρισμό στους υπόλοιπους υπουργούς των Οικονομικών όποτε έρχεται η συζήτηση στις καθυστερήσεις του ελληνικού προγράμματος.

Συνήθισαν την αφερεγγυότητα του ελληνικού κράτους; Το πήραν απόφαση ότι δεν πρέπει να περιμένουν πολλά; Εχουν ήδη επενδύσει τόσα που θα ήταν βλακώδες να αφήσουν την Ελλάδα να πέσει όταν μπορεί να σωθεί με πολύ λίγα; Μπορείτε να απαντήσετε θετικά και στα τρία προηγούμενα ερωτήματα. Κυρίως, όμως, πολιτικοί είναι και αυτοί οι άνθρωποι, έχουν κατανοήσει καλύτερα την περιπλοκότητα των προβλημάτων που κατά κανόνα συνοδεύουν τη μεγάλη κρίση του ευρωζωνικού δημοσίου χρέους.

Στους δημοσιογράφους, όταν τελείωσε το Γιούρογκρουπ, ο κ. Γιουνκέρ ήταν ακόμη πιο στρογγυλός: «Θα βρούμε μια λύση στη διάρκεια του Αυγούστου και δεν θα υπάρξει πρόβλημα». Δεν θα υπάρξει αυτό το πρόβλημα. Κανείς δεν θέλει, τώρα που η Ελλάδα απέκτησε μια σχετική κυβερνητική σταθερότητα, να προκαλέσει και πάλι κύματα αναταραχής. Ο νέος υπουργός Οικονομικών μπήκε στην αίθουσα ενδυναμωμένος από την προσωπικά φιλική δήλωση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, που διαβεβαίωσε ότι θα βρεθεί τρόπος να δώσει το Γιούρογκρουπ πρόσθετο χρόνο προσαρμογής και στην Ελλάδα. Για ποιον ακριβώς χρόνο, όμως, μιλάμε; Τον χρόνο που θα χρειαστεί για να πάρουμε τα μέτρα που έπρεπε να έχουν μπει σε τροχιά μέχρι τα τέλη Ιουνίου; Τον χρόνο που απαιτεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών; Τον χρόνο που χρειάζονται οι άνθρωποι της τρόικας προκειμένου να συντάξουν την έκθεσή τους με τρόπο ολοκληρωμένο, να συνυπολογίσουν, δηλαδή, τις αρνητικές επιπτώσεις από την πολύ βαθύτερη ύφεση; Τον χρόνο που θα απαιτήσει η προσεκτική επανεξέταση από τα κράτη της Ευρωζώνης του προσαρμοσμένου ελληνικού προγράμματος;

Τελικά, η νέα θέση της Ελλάδας στη νέα συγκρότηση της Νομισματικής Ευρώπης θα εξαρτηθεί από τον χρόνο που θα μας πάρει προκειμένου εμπράκτως να κατανοήσουμε πώς γίνονται οι αλλαγές σε περίοδο κρίσης. Αυτό ακριβώς ζήτησαν από τον κ. Στουρνάρα οι συνάδελφοί του. «Πάρτε μέτρα, όσο περισσότερα γίνεται, εμφανίστε χειροπιαστά αποτελέσματα, προσαρμόστε το Μεσοπρόθεσμο ώστε να μοιάζει και να είναι ρεαλιστικό και ελάτε να συζητήσουμε την προσαρμογή του ελληνικού προγράμματος στις αρχές του νέου έτους», είναι το νέο πλαίσιο εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή